WASHINGTON, DC - MAY 21: Alex Ovechkin #8 of the Washington Capitals skates against the Tampa Bay Lightning in Game Six of the Eastern Conference Finals during the 2018 NHL Stanley Cup Playoffs at Capital One Arena on May 21, 2018 in Washington, DC. (Ph
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Aleksandr Ovetškin

Artikkeli
Washington Capitals lähti Aleksandr Ovetškinin johdolla alkavaan kauteen Stanley Cup -mestarina. Ovetškin on kiistatta yksi kaikkien aikojen parhaimmista maalintekijöistä ja hallinnut maalintekijätilastoja suvereenisti myös 2010-luvulla.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane

Aleksandr Ovetškin on pelannut NHL-uransa aikana peräti seitsemän vähintään 50 maalin kautta. NHL:n parhaan maalintekijän palkinnon, Maurice "Rocket" Richard Trophyn, hän on voittanut niin ikään seitsemän kertaa. Venäläinen ylitti viime kaudella tuhannen pelatun runkosarjaottelun rajan ja 600 tehdyn maalin rajan.

Ovetškin on yksi kaikkien aikojen parhaimmista maalintekijöistä, ja NHL:n historian maalintekijätilastossa hänellä on mahdollisuus nousta vielä useita sijoja ylöspäin aina viiden parhaan joukkoon. Viimeisen viiden kauden aikana venäläishyökkääjä on hallinnut maalintekotilastoja lähes suvereenisti.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Aleksandr Ovetškin kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 8011,05 236 1,77 1,3 27,69
Sijoitus 5. 1. 1. 7. 1.

Ovetškin on tehnyt viimeisen viiden kauden aikana ylivoimaisesti eniten maaleja kaikissa pelitilanteissa − eroa seuraavaksi eniten maaleja tehneisiin Sidney Crosbyyn ja Tyler Seguiniin on 63 maalin verran.

Venäläistähti on myös ollut 60 minuuttia kohden kaikista tehokkain hyökkääjä. Maaliodottaman suhteen hän on aivan kärjen tuntumassa, eikä suuri laukaisumäärä tule hyökkääjän kohdalla lainkaan yllätyksenä.

Ovetškin tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5883,63 108 1,1 0,91 22,06
Sijoitus 3. 1. 5. 14. 1.

Ovetškinin tunnetaan ylivoima tappoaseena, mutta myös tasaviisikoin pelatessa hän on todella tehokas. Venäläinen on laukonut eniten ja viimeistellyt peliaikaan suhteutettuna viidenneksi parhaiten. Tasaviisikoin Ovetškin pelaa itseään myös lähemmäksi maalia kuin ylivoimalla.

Ovetškin ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1673,13 102 3,66 2,3 44,18
Sijoitus 1. 1. 1. 17. 1.

Ylivoimalla Capitals on luottanut Ovetškiniin kuin kallioon − ja syystäkin. Hän on ollut koko NHL:n tehokkain ylivoimapelaaja ja aktiivisin laukoja. Kun yhdistää suuren laukaisumäärän ja venäläisen laukaisuominaisuudet, maalimäärä kausittain ylittää säännöllisesti 40 osuman rajapyykin.

Yhdenkin pelaajan ylivoimalla Ovetškinia on lähes mahdoton puolustaa ilman, että se tekisi kompromisseja Capitalsin muun ylivoimaviisikon puolustamiseen. Ylivoimalla Ovetškin laukoo usein b-pisteen yläkaaren tuntumasta suhteellisen kaukaa maalista. Venäläisen kyvyillä ja laukaisumäärillä maaliodottama myös 60 minuuttia kohden on luonnollisesti huipputasoa.

Ovetškinin maalit tasakentällisin 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Ovetškinin tasakentällisin tekemät maalit painottuvat maalin edustalle b-pisteiden ympyröiden väliselle kaistaleelle. Maalien sijainnit painottuvat hieman vasemmalle puoliskolle, mutta Ovetškin tekee useat maalinsa ykkössektorin vaarallisimmalta alueelta.

Maaleja on syntynyt ryppäittäin muun muassa vasemman b-pisteen oikeanpuoleisen kaaren tuntumassa. Osumien sijainneista on havaittavissa, että suurin osa lyöntilaukauksella tehdyistä maaleista on tullut vasemmalta puolelta ja rannelaukauksella tehdyt maalit levittäytyvät enemmän ympäri hyökkäysaluetta.

Ovetškinin maalit ylivoimalla 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Yllä olevat havainnekuvat osoittavat, että Ovetškinin vakiolaukaisupaikka ylivoimalla on vasemman b-pisteen yläkaaren tuntumassa oleva alue. Lämpökartan tummin alue rajautuu tarkasti, mutta vaaleammat alueet osoittavat, että venäläisen tekemien maalien sijainnit muodostavat huomattavan alueen myös pituuttaissuunnassa.

Kun Ovetškin pääsee laukomaan lähempää maalia, kuten b-pisteen yläpuolelta, on vastustajalla usein tukalat oltavat. Osa Ovetškinin tekemistä maaleista on syntynyt myös oikealta puoliskolta ja maalin edessä olevalta alueelta.

Ovetškinin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Laukaisutyyppien prosentuaalisia osuuksia tarkastellessa venäläinen on melko monipuolinen laukoja. Rannelaukaus on kaikista yleisin laukaisutyyppi, mutta Ovetškinilla se ei ole kaudesta 2007−08 lähtien kertaakaan muodostanut yli 50 prosentin osuutta kaikista laukauksista.

Ovetškin on käyttänyt lyöntilaukausta ja napautusta varsin aktiivisesti. Erityisesti viimeisen viiden kauden aikana lyöntilaukauksen prosentuaalinen osuus on ollut varsin korkea. Napautusten osuus on ollut laskusuunnassa lukuun ottamatta toista kautta. Kaudella 2014−15 ero lyöntilaukausten ja napautusten prosentuaalisissa osuuksissa oli suurimmillaan.

Ovetškinin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Capitals-tähden rannelaukaus on tuhoisa ja sen vaikutus ulottuu laajalle säteelle hyökkäysalueella. Useat rannelaukauksella tehdyistä maaleista ovat lähteneet maalin edestä niin läheltä kuin kauempaakin, kuten myös molempien b-pisteiden kaarien lähistöltä.

Ovetškinin maalit lyöntilaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Havainnekuvasta näkee, kuinka huomattavalla tavalla lyöntilaukauksella tehdyt maalit tulevat vasemmalta puolelta. Muut tehdyt maalit hyökkäysalueella ovat sijainneiltaan lähinnä yksittäisiä.

Ovetškinin maalit napauttamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Napauttamalla tehdyt maalit eivät painotu niin voimakkaasti vasemmalle kuin lyöntilaukauksissa, mutta ero puoliskojen välillä on siitäkin huolimatta selkeä. Oikealla puolella napauttamatta syntyneitä maaleja on tullut erityisesti b-pisteen kaarelta. Oikea käsi alhaalla pelaavalle Ovetškinille ei tuota hankaluuksia viimeistellä myös "luonnottomalta" puolelta.

Ovetškinin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Ovetškinin pelaajaprofiilista on nähtävissä, että hänen pelaamisensa keskittyy voimakkaasti maalintekoon, mikä vaikuttaa joukkueen hyökkäyspelaamiseen keskeisesti. Venäläisen laukaisuvolyymi edustaa NHL:n absoluuttista kärkeä ja hyökkääjän osuus vaarallisten laukausten kohdalla on myös korkea.

Syöttäminen ja pelintekeminen jäävät Ovetškinin kohdalla hieman taka-alalle, mutta on huomioitava, että venäläinen perustaa peliään myös tehokkaaseen hyökkäysalueelle murtautumiseen.

Hän ei jää siis vieressä pelaavien pelintekijöiden varaan, vaan kykenee pelaamisellaan siirtämään peliä vastustajan hyökkäysalueelle, jonka venäläinen näkee maalintekemisen temmellyskenttänä.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle