ST. LOUIS, MO - APRIL 19: Vladimir Tarasenko #91 of the St. Louis Blues lines up for a faceoff against the Minnesota Wild in Game Four of the Western Conference First Round during the 2017 NHL Stanley Cup Playoffs at the Scottrade Center on April 19, 201
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Vladimir Tarasenko

Artikkeli
NHL:n parhaisiin maalintekijöihin keskittyvä juttusarja tarkastelee ensimmäisenä St. Louis Bluesin tähtihyökkääjä Vladimir Tarasenkoa. Venäläinen on kylvänyt NHL-uransa aikana laajaa tuhoa rannelaukauksellaan.

Maalinteko on voittamisen elinehto. Tämän valossa on luonnollista, että otteluita ratkovat maalintekijät saavat nimensä lehtiin ja päätyvät huomion keskipisteeseen. Uuden juttusarjansa aikana Jatkoaika tarkastelee NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. 

Ensimmäisenä valokeilassa on St. Louis Bluesin Vladimir Tarasenko, joka on pelannut tähän mennessä viisi täyttä kautta NHL:ssä ja ylittänyt 30 maalin rajapyykin neljästi. Tarasenkon maaliennätys on kaudelta 2015−16, jolloin hän takoi 80 ottelussa 40 maalia sijoittuen maalipörssissä neljänneksi.

Tarasenko on sijoittunut NHL:n kymmenen parhaan maalintekijän joukkoon kolmella kaudella. Viime kausi oli edelliskausia heikompi, mutta siitä huolimatta kiekko päätyi Tarasenkon lavasta verkkoon yhteensä 33 kertaa. Venäläishyökkääjä on osoittanut olevansa yksi NHL:n vaarallisimmista ja johdonmukaisimmista maalintekijöistä.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Vladimir Tarasenko kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 6857,7 170 1,49 1,05 21,79
Sijoitus 49. 5. 2. 29. 2.

Viimeisen viiden kauden aikana Tarasenko on tehnyt kaikki pelitilanteet huomioiden yhteensä 170 maalia. Tarasenko on käyttänyt peliaikansa tehokkaasti hyödykseen, sillä 60 minuuttia kohden häntä enemmän maaleja on tehnyt ainoastaan maanmies Aleksandr Ovetškin. Vaikka Tarasenko on laukonut runsaasti, henkilökohtaisen maaliodottaman luomisessa hän ei ole yltänyt NHL:n kärkeen.

Tarasenko tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5323,37 106 1,19 0,84 19,97
Sijoitus 38. 2. 1. 25. 4.

Tarasenkon kyvyt maalintekijänä korostuvat erityisesti tasaviisikoin. 60 minuuttia kohden hän on tehnyt kaikista hyökkääjistä eniten maaleja, vaikka maaliodottamaa venäläinen on luonut 25:nneksi eniten. Tarasenkon ei tarvitse päästä erityisen lähelle maalia viimeistelläkseen laukaisupaikoistaan vaan hän käyttää paikkansa hyödykseen kauempaakin. Lisäksi Tarasenko laukoo aktiivisesti, mikä tuottaa venäläishyökkääjän maalintekijän kyvyillä suuria maalimääriä kaudesta toiseen.

Tarasenko ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1046,13 40 2,29 1,55 30,51
Sijoitus 38. 17. 20. 96. 12.

Ylivoimalla Tarasenko on Bluesin yksi tärkeimmistä syömähampaista, mutta maalien teossa hän jää hieman NHL:n kärjestä. Hän on ollut henkilökohtaisen maaliodottaman luomisen suhteen alle keskitasoa, mutta maaleja on syntynyt silti 60 minuuttia kohden 20:nneksi eniten. Ylivoimalla parhaiten maaliodottamaa kerryttävät pelaajat, jotka pelaavat säännöllisesti lähellä maalia ja saavat usein laadukkaita laukaisupaikkoja läheltä maalia muun muassa irtokiekkojen muodossa.

Tarasenkon maalit tasakentällisin 2013−2018.
Kuva © HockeyViz

Tasaviisikoin Tarasenko on tehnyt maalinsa laajalla rintamalla ykkössektorilta. Moni maaleista on syntynyt b-pisteiden välistä ja b-pisteen ympyröiden väliseltä kaistaleelta. Hyökkääjä laukoo aktiivisesti ja viimeistelee hyökkäysalueella monipuolisesti. Vastustajien kannalta vaaran paikat ulottuvat laajalle alueelle, ja vaikeasti puolustettava Tarasenko on tehokas niin läheltä kuin kaukaakin.

Tarasenkon maalit ylivoimalla 2013−2018.
Kuva © HockeyViz

Maalit, jotka venäläinen on ylivoimalla tehnyt, ovat tulleet useimmin b-pisteiden läheisyydestä. Se on yksi osoitus siitä, että Tarasenko kykenee viimeistelemään tehokkaasti tietyistä laukaisupaikoista. Tilastoista on nähtävissä, että Tarasenkon maaliodottama on ylivoimalla suhteellisen alhainen, mutta huomioon on otettava se, että syöttöpelaamisen rakenne ja laukaisupaikkojen hakeminen ovat ylivoimalla keskiössä.

Bluesin ylivoimaviisikko pelaakin laukaisupaikkoja erityisesti oikean b-pisteen läheisyyteen − juuri sinne, mistä Tarasenko on monet maaleistaan ylivoimalla tehnyt. Nämä laukaisupaikat eivät tuota säännöllisesti korkeita lukemia maaliodottaman suhteen, mutta painuvat silti venäläisen lavasta tehokkaasti verkkoon.

Tarasenkon laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Tarasenko nojaa laukomisessaan ja maalinteossaan pitkälti rannelaukaukseen, mikä tekee hyökkääjän laukaisuvalikoimasta suppean. NHL-uransa aikana hän on tehnyt rannelaukauksella 145 maalia, ja maalit muilla laukaisutyypeillä kuten napauttamalla ja lyöntilaukauksella ovat jääneet vähäisiksi.

Jokaisena kolmena edelliskautena rannelaukaukset ovat muodostaneet Tarasenkon laukauksista peräti yli 70 prosentin osuuden. Jos venäläisen 38 ottelun debyyttikautta ei oteta huomioon, kausi 2014−15 on ainoa jakso, jonka aikana rannelaukausten osuus jää alle 70 prosentin. Laukaisutyyppien yksipuolisuus ei ole kuitenkaan verottanut Tarasenkon maalimääriä.

Tarasenkon maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Tarasenkon tekemät maalit rannelaukauksella levittäytyvät ympäri hyökkäysaluetta. Koska venäläinen tekee suurimman osan maaleistaan rannelaukauksella, yllä oleva havainnekuva on samankaltainen aiempaan, tasakentällisin tehtyjen maalien havainnekuvaan nähden.

Tarasenkon maalit napautuksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Napautuksella, joka yhdistää rannelaukauksen tarkkuuden ja lyöntilaukauksen nopeuden, venäläishyökkääjä on tehnyt 23 maalia. Maaliin johtaneiden laukausten sijainnit painottuvat oikealle puolelle ja lauotut laukaukset b-pisteen yläkaarelle. Oikeana laitahyökkääjänä pelaavalle ja vasemmalta laukovalle Tarasenkolle sijainti onkin varsin luonnollinen.

Tarasenkon maalit lyöntilaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Koska Tarasenko käyttää lyöntilaukausta suhteellisen vähän ja laukaisutyypillä maaleja on syntynyt ainoastaan 13, yllä näkyvien maalien sijainneista ei voi päätellä paljoakaan. Oikealla puolella laukausten sijainnit painottuvat b-pisteen ympyrän sisälle ja alapuolelle. Vasemman puolen laukaukset painottuvat b-pisteen ympyrän alapuolen alueelle.

Tarasenkon pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Pelaajana Tarasenko on hyvin kokonaisvaltainen, kuten yllä olevasta visualisaatiosta on nähtävissä. Blues-hyökkääjä laukoo, syöttää ja kuljettaa pelivälinettä korkealla tasolla eikä hänen hyökkäyspelaamisessaan ole juurikaan puutteita.

Venäläistähden pelaamisen kokonaisvaltaisuus heijastuu myös tulostaululle, sillä Tarasenko löytää keinot päästä laukaisupaikoille. Venäläinen ei nojaudu ketjukavereidensa panokseen kiekollisessa pelissä ja maalipaikkojen luomisessa, vaan kykenee tuottamaan hyökkäyspeliä itse.

Tarasenkossa yhdistyvät tuhoa kylvävän maalintekijän ja taidokkaan syöttäjän ominaisuudet, mikä tekee hänen pelinsä tuottavuudesta NHL:n kärkitasoa. Venäläinen harjoittaa leipätyötään keskeisesti maalinteon kautta, mutta hänen panoksensa jäällä ulottuu myös sitä laajemmalle.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle