Vantaa nuolaisi liian aikaisin

"Den glider in" soi ja täysi areenallinen katsojia oli valmiina aloittamaan Kiekko-Vantaan mestaruusjuhlat, mutta 37 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua Pasi Järvinen pelasti Jukurit laukomalla tasoituksen 2-2:een. Illan sankariksi nousi toisessa jatkoerässä Tero Koponen iskemällä paluukiekosta voittomaalin, joka kuohautti vantaalaistunteita.

Mestiksen neljäs loppuottelu houkutteli paikalle Kiekko-Vantaan uuden ennätysyleisön, ja Valtti Areena myytiin viimeistä paikkaa myöten loppuun. Perjantai-iltaan tarjoiltiin varsinainen viihdepaketti, kun vauhdikkaan ja jännittävän taistelun lomaan ujutettiin pari tunteikasta juonenkäännettä.

Näytöksen loppuhuipennus koettiin, kun viidettä erää oli pelattu kaksi minuuttia ja 24 sekuntia. Tom Laaksonen hyväksyi Jukureiden voittomaalin vantaalaisten protestoinnista huolimatta. Kanttia hylkääminen olisi vaatinutkin, sillä jo ennen lopullisen tuomion julistamista iso osa jukuripelaajista poistui tuuletellen pukusuojan puolelle.

Osuman alusti maalin takana kiekon itselleen taistellut Samuli Piiroinen, jonka syötöstä puolustaja Tommi Kovanen pääsi laukomaan b-pisteiden kaarten välistä. Joni Hallikainen Kiekko-Vantaan maalilla torjui eteensä, ja Tero Koponen siirsi irtokiekon Hallikaisen edestä maalin perukoille.

Ottelun jälkeen vantaalaisten tunteet kävivät kuumina, sillä heidän mukaansa maali syntyi sääntöjenvastaisesti.

- Täytyy katsoa videolta se maali. Koponen seisoi maalivahdin alueella, kun kiekko tuli sinne, ja oli siellä edelleen nostaessaan kiekon maaliin, valmentaja Jarmo Kauppi puhisi.

- Tuskin sentään harmittaa yhtä paljon kuin Summasen Ramia sunnuntaina Oulussa käsimaalin jälkeen, Kauppi sanoi.

Piiroisen väläytys

Ottelun avauserä ei juurikaan tasaisempi olisi voinut olla. Maaleja ei nähty, ja niin pelin hallinta kuin maalipaikatkin jakautuivat tasaisesti joukkueiden kesken. Vauhtia ja yritystä otteissa oli oikeastaan liikaakin, ja tilan ja ajan puutteessa koordinoidut hyökkäykset jäivät vähiin.

Kumpikin joukkue sai aikaiseksi yhden makoisan pyörityksen hyökkäyspäässä. Tahtipuikkoa heilutteli Kiekko-Vantaalta Ari-Pekka Pajuluoman johtama ketju ja Jukureilta Petri Lehtosen hyökkäyskolmikko, joka oli alussa selkeästi kentän paras koostumus.

Avauserän ikävä uutinen oli jukuripuolustaja Teppo Tuomasen loukkaantuminen. Taklaustilanteessa aivotärähdyksen saanut Tuomanen lähti sairaalaan jatkotutkimuksiin. Seitsemäntenä puolustajana aloittanut Esa Hämäläinen palasi tutulle paikalleen Tommi Kovasen pariksi, ja Ville Hyrkäs muodosti Pasi Järvisen kanssa mikkeliläisten uuden kakkospakkiparin.

Erätauon jälkeen maalipaikkojen laatu parani selvästi. Lähellä punalampun syttymistä oltiin, kun Kiekko-Vantaan nopean hyökkäyksen päätteeksi Tommi Hannuksen laukaus Ilari Filppulan syötöstä meni Tommi Nikkilän torjunnan kautta vain niukasti ohi maalin. Jukurit pääsi puolestaan ylivoimahyökkäykseen nuoren Joonas Rönnbergin hukattua kiekon hyökkäyssiniviivalla, mutta Petri Lehtosen puolittainen läpiajo päättyi Joni Hallikaisen patjallaan torjumaan laukaukseen.

Ottelun ensimmäinen rangaistus tuomittiin Kiekko-Vantaan Teemu Kuusistolle korkeasta mailasta, ja Jukurit rokotti heti ylivoimalla. Avausmaali oli Samuli Piiroisen hieno yksilösuoritus, kun hän nousi kulmasta iskemään kiekon maalin etukulmasta sisään. Niin maalivahti Hallikainen kuin vantaalaispuolustajakin odottivat syöttöä maalin eteen, mutta rightin pelaajana kätisyys täsmäsi, ja Piiroinen pääsi pienestä kulmasta huolimatta laukomaan kiekon maaliin.

Jukurit oli toisessa erässä sen verran niskan päällä, että avausmaali oli ansaittu. Toinenkaan ei ollut kaukana, mutta Tuomo Jormakan lyöntilaukaus puolittaista läpiajosta viuhui ohi maalin takanurkan.

Karvasta kalkkia kotijoukoille

Toisen erän lopulla hieman alakynteen jäänyt Kiekko-Vantaa aloitti seuraavan erän upeasti. Minuuttiakaan ei ehditty pelata, kun puolustaja Matias Schantzin avaus vapautti Pete Suonpään läpiajoon jukuripakkien Pasi Järvisen ja Ville Hyrkäksen välistä. Suonpää laukoi tarkasti ranteella, ja tilanne oli tasan 1-1.

Neljä minuuttia myöhemmin vauhdikas hyökkäys tuotti kotiyleisön riemuksi Kiekko-Vantaalle jo toisen maalin. Heikki Löfman laukoi, Tommi Nikkilä torjui eteensä, ja Henri Ekholm kiersi heittäytyneen maalivahdin. Jukureille jäi osumasta hieman jossiteltavaa, sillä hyökkäys käynnistyi, kun jukurihyökkääjä Antti Laakso kaadettiin sääntöjenvastaisesti kaukalon toisessa päässä.

Petri Lehtosen ketju oli hyökkäyspäässä joukkueensa paras, mutta miinustakin tuli, sillä ketju oli jäällä Vantaan molempien maalien aikana. Myöskin puolustajat Järvinen ja Hyrkäs merkkauttivat tuplamiinukset itselleen.

Kiekko-Vantaan tie mestaruuteen näytti melko mutkattomalta, sillä kahden erän ajan hurjalla sykkeellä painanut Jukurit oli tappioasemassa kovin hampaattoman oloinen, eikä savolaisilla ollut juurikaan paikkoja tasoitusmaalin tekoon vantaalaisten puolustaessa tarkasti. Vaisuihin otteihinsa turhautuneen Mikko Hakkaraisen typerä selkään taklaaminen viisi minuuttia ennen päätöstä ei ainakaan helpottanut Jukureiden urakkaa. Uhrina oli jo valmiiksi loukkaantuneena pelannut Ari-Pekka Pajuluoma, ja tuomiona 2+10 minuuttia rangaistusaitiossa.

Jukureiden paikkojen vähyydestä kertoo maalivahtien torjuntatilastokin, sillä Joni Hallikaiselle Kiekko-Vantaan maalilla kertyi kolmannessa erässä ainoastaan neljä torjuntaa.

Kansa riemuitsi ja "Den glider in" ehti soida, mutta nuolaisusta huolimatta mestaruutta ei tipahtanutkaan. Ilman maalivahtia pelannut Jukurit osoitti, että vähistä paikoistakin voi tasoituksen tehdä. Tommi Kovanen syötti poikittain, ja Pasi Järvinen pommitti kiekon maalin ylänurkkaan joukkueen hakiessa tasoitusta ilman maalivahtia. Jukureiden mestaruusputken päättyminen oli 37 sekunnin päässä, mutta niin vain joukkue venyi jatkoajalle.

82.24 ja Mikkeliin

Ensimmäisen jatkoerän alussa vantaalaispelaajat tuntuivat vielä surevan "varman" mestaruuden haihtumista, sillä niin selvästi Jukureiden komennossa tapahtumat kaukalossa etenivät. Paras tilanne siunaantui Niko Kanteliselle, jonka läheltä lähteneen laukauksen Joni Hallikainen torjui hienosti.

Mitä enemmän peliminuutit lähestyivät kahdeksaakymmentä, sitä paremmin Kiekko-Vantaakin pääsi jälleen peliin mukaan. Matias Schantzin nousun jälkeen kotijoukkueen Tuomas Nikoskelainen, Heikki Löfman ja Henri Ekholm pyörittivät huimasti hyökkäyspäässä, mutta lopulta ilman tulosta. Hyvä paikka oli myös vastakiekkoon lämäämään päässeellä Petja Pietiläisellä, mutta Nikkilä torjui.

Jatkoerän viimeisellä minuutilla kotijoukkueen nukahdus oli kostautua. Jukureiden Juha-Pekka Hytönen pääsi läpi, mutta Ilari Filppula ehti kampittamaan tämän nurin. Syöttääkin Hytönen olisi voinut, sillä toisella laidalla myös Niko Kantelinen oli hyökkäyksessä vantaalaisrintaman edellä.

Filppula sai kampituksestaan kahden minuutin rangaistuksen, mutta pahasti laitaa päin liukuneelle Hytöselle kävi heikommin. Jukurileirissä pelättiin, että kentältä talutetun Hytösen jalasta oli luu napsahtanut peräti poikki. Lehdistötilaisuudessa keskusteltiinkin, onko mahdollista langettaa pelikieltoa, jos pelaaja ei loukkaannu itse rikkomistilanteessa, vaan sen seurauksena.

Puoli kymmenen jälkeen illalla alkaneen toisen jatkoerän aluksi Jukurit ei onnistunut ylivoimaansa hyödyntämään, mutta pian sen jälkeen mikkeliläisriemu repesi, kun Tero Koponen iski tunteita kuohuttaneen voittomaalinsa. Maalia edeltäneen laukauksen suorittaja Tommi Kovanen sai syöttöpisteen kaikkiin kolmeen jukurimaaliin.

”Enempää ei pojista irti saa”

- Raimo Summasta siteeraten "ei tässä paljon analyysiin pysty kyllä". Pienestä ovat kiinni nämä pelit. Kun kaksi näin tasaista jengiä vääntää, tarvii tuuriakin. Hyvä juttu, mutta ei olla vielä mestareita, Jukureiden valmentaja Risto Dufva sanaili.

- Jos joku meinaa, että Mestis on huono sarja kun ei ole liigakarsintoja, voi tulla katsomaan näitä pelejä. Ei noista pojista millään saa enempää irti, jatkoi ottelun antiin erittäin tyytyväinen Dufva.

Jukureiden ylivoimaisesti näkyvin ketju oli Petri Lehtosen, Antti Laakson ja Tuomo Jormakan muodostama kolmikko, joka vastasi suurimmasta osasta joukkueen tilanteista. Tilastot eivät kuitenkaan mairittele, sillä yhtään maalia ketju ei aikaiseksi saanut, mutta omissa soi kahdesti.

Tero Koposen ketju oli jälleen erinomainen. Laitahyökkääjä Samuli Piiroinen iski avausmaalin ja järjesti myös voittomaalin kaksinkamppailuvoitollaan.

- Päästiin jo nuolaisemaan, huokasi erittäin pettynyt Kiekko-Vantaan valmentaja Jarmo Kauppi.

- Oman joukkueeni suorittamiseen olen tyytyväinen.

Kiekko-Vantaalta kaikki hyökkäysketjut pääsivät maalipaikkoihin tasaisesti vuorostellen. Paljon kehuja kauden mittaan saanut Matias Schantz luuti jälleen puolustuksessa erinomaisesti ja syötti läpiajosta syntyneen joukkueensa avausmaalin. Miinuksena iltapuhteeseen jäi kuitenkin jäälläolo Thomas Heinrichsin kanssa, kun vapaaksi unohdettu Koponen iski Jukureiden voittomaalin.

Viides ja ratkaiseva finaali pelataan sunnuntaina Mikkelissä.