Toinen ottelupallo ratkaisevin?

MESTIS / Ennakko
Jukurit sai onnistumisia finaalisarjaan lähes viimeisellä mahdollisella hetkellä, joten pelit jatkuvat. Perjantai-iltana Kiekko-Vantaalla on mahdollisuus aloittaa mestaruusjuhlat kotonaan täysien katsomoiden edessä. Toinen, hivenen todennäköisempi skenaario on, että Jukurit ottaa pässinaskeleen kohti kolmatta mestaruuttaan nousemalla jyrkänteen reunalta tasoihin voitoissa.

Jukureita on syytetty finaalisarjassa kahdesta asiasta, puolustuksen virheistä ja hyökkäyksen tehottomuudesta. Kokonaisuutena tiivis puolustus teki pari karkeaa virhettä kolmannessakin finaalissa, mutta Vantaa ei sillä kertaa onnistunut paikkojaan hyödyntämään, joten viimeisen kymmenen minuutin aikana Jukurit pääsi varmistamaan ottelusarjan jatkumisen.

Jatkon kannalta Jukureille saattaa olla hyötyä siitä, että joukkue onnistui tekemään maalihanojen avauduttua osumia kerralla kolme, eikä yhdestäkään vastannut Tero Koposen johtama aiempien pelin tehoketju. Onnistumiset jakautuivat useammalle pelaajalle, ja mikäli tähänkin asti mukavasti paikkoja luoneen joukkueen maalinteko-ongelmat alkavat helpottamaan ja peli vapautumaan, ei Kiekko-Vantaalla ole helppo tehtävä ottaa yhtä mestaruuteen vielä tarvitsemaansa voittoa.

Edellisen finaalin ennakossa kaivattiin vastuunkantajia mikkeliläisjoukkueesta ja arvosteltiin laitahyökkääjä Antti Laakson vaisuja otteita. Tehopistesaldo ei Laakson osalta kasvanut vieläkään, mutta laituri ansaitsee silti synninpäästön erittäin pirteillä otteillaan, eikä se maalikaan kauaksi parhaalla laukauksella jäänyt. Sen lisäksi Laakso oli Jukureiden pirteimmän ketjunsa kanssa järjestämässä Jukureiden toista maalia, ja ketjun sentteri Petri Lehtonen tekaisi erikoismiehityksellä vielä 3-0-maalin kahden miehen ylivoimalla.

Kiekko-Vantaan osalta yksi avainpelaajista on perjantain neljännessä finaalissa joukkueen kuudes puolustaja Teemu Kolehmaisen tarkkaillessa tapahtumia sairaslistan puolelta. Pelaa Thomas Heinrichsin parina (mikäli koostumuksia ei muuteta) sitten toisen finaalin tapaan Jussi Erkkilä tai kolmannen finaalin tapaan Joonas Rönnberg, on kyseessä joka tapauksessa nuorukainen, jolla ei ole takanaan yhtään kokonaista kautta miesten sarjoissa. Paineet täyden kotikatsomon edessä mahdollisesti ratkaisevaa finaalia pelattaessa lienevät melkoiset.

Tasoittunut mestaruusbarometri

Ennen keskiviikon kolmatta finaalia henkisen edun arveltiin olevan Kiekko-Vantaan puolella, mutta perjantaita ajatellen tilanne on melko lailla fifty-sixty. Vantaa pääsee ratkaisemaan mestaruutta kotiyleisönsä eteen, mutta takaraivoihin hiipinee jo ajatus pakkovoitoista, ettei johtoasema haihdu taivaan tuuliin. Paineita! Jukurit on edelleen selkä seinää vasten, mutta voitto kolmen maalin marginaalilla edellisestä ottelusta ei tappiopelien jälkeen ainakaan heikennä itseluottamusta.

Edellisessä ennakossa arvuuteltiin, riittääkö Jukureiden taistelutahto ja itseluottamus sillasta nousemiseen. Neljännen finaalin teema lienee puolestaan, riittääkö Kiekko-Vantaan kylmäpäisyys finaaliparin kokemattomampana osapuolena sarjan katkaisemiseen, vai puristuttaako tavoitteen saavuttamisen läheisyys liikaa mailoja.

Avausmaali on yleensäkin vähämaalisissa pudotuspeleissä kullan arvoinen, ja perjantain ottelussa se on sitä vielä korostetusti. Johtoasemaan päästessään Kiekko-Vantaa saattaa pelata täyden katsomon edessä melkoisessa hurmoksessa, mutta tappioasemaan joutuminen Jukureiden erittäin tiivistä puolustusta vastaan vain kasvattaa paineita.

Kuten kaikissa aiemmissakin otteluissa, lähtee Jukurit perustasoltaan vahvempana ryhmänä suosikkina myös neljänteen finaaliin. Kaiken kaikkiaan luvassa on silti jälleen kerran lähtökohtaisesti tasainen taisto, jonka pienet asiat ratkaisevat suuntaan tai toiseen. Maalijuhlia sarjan edettyä näin pitkälle tuskin nähdään, vaan maaliodotusarvo jää alle viiden osuman.

Mestaruusbarometri heilahtelee tässä vaiheessa kautta kuin tuuliviiri kevätmyrskyssä, kun tasaisten otteluiden voittotodennäköisyydet muuttuvat 100-0:ksi päätössummerien laulaessa. Jukurit on suosikki jäljellä olevissa otteluissa – oli niitä sitten yksi tai kaksi - mutta Kiekko-Vantaa on edelleen todennäköisempi mestari, koska sen tarvitsee voittaa yksi ottelu vähemmän.

Ohrapirtelöitä kattopalkeissa?

Kotimainen pääsarjakiekkoilukausi saanee pääkaupunkiseudun osalta perjantaina arvoisensa lopun. Mestaruus on katkolla, joten panosta on riittämiin, katsomot lienevät täynnä, eikä ajankohdan osuminen perjantai-illaksi varmaankaan ainakaan vähennä tunnelmaa katsomossa tahi mahdollisissa mestaruusjuhlissa.

Mikäli edellisen kappaleen sisällön tahtoo lukea notkeamman verbaaliakrobaatin muotoilemana, kannattaa turvautua jukuriluotsi Risto Dufvan sanoihin Urheilukanavan haastattelussa edellisen finaalin jälkeen:

- Uskon, että perjantaina viimeiset roikkuvat ohrapirtelön kanssa kattopalkeista, se on niin täynnä se tupa. Pistetään show pystyyn ja katsotaan miten käy.

» Lähetä palautetta toimitukselle