Henrik Lundqvistin Rangersilta saama jättisopimus nostaa esiin maalivahtien merkityksen Stanley Cupia tavoitteleville joukkueille. Seitsemän vuotta, 8,5 miljoonaa per kausi. Kannattaako maalivahdille maksaa näin paljon? Hei, nythän siellä on myös Cam Talbot!
Yksilötasolla ja maalivahtina Lundqvist on joka tapauksessa eliittiä. Niin suolainen kuin sopimus onkin, on Rangers kiinnittänyt yksilön, joka on todistetusti painonsa arvosta kultaa. Maalivahtien mittarilla Lundqvist kuuluu kirkkaimpaan kärkeen.
Tuukka Raskin ja (terveen) Jonathan Quickin seuraan. Vähän Pekka Rinteen ja Kari Lehtosen edelle, selkeästi Corey Crawfordin ja Jimmy Howardin yläpuolelle.
Aivan niin, yksilötasolla paljon riskialttiimpia sopimuksia tehtiin tänä vuonna Detroitissa ja Chicagossa.
Kannattaako näin paljon pelinappuloita pistää juuri maalivahtiin?
Maalivahtien merkitys on siinä mielessä vähentynyt, että laadukkaiden maalivahtien määrä on erittäin leveä. Kaikkein vähiten heitä kannattaa varata ykköskierroksella.
Stanley Cupin voittaminen on yhä enemmän kenttäpelin ja miehistön tasapainosta kiinni. Maalivahdilta voitto vaatii aina loistosuorituksen, mutta 2000-luvulla mestaruuksia on saavutettu varsin keskinkertaisilla maalivahdeilla.
Rahojen täytyy olla eniten kiinni siinä, että eniten pelaavat hyökkääjät ja puolustajat toimivat molempiin suuntiin. Pikavoittoja ei ole, mutta maalilla ovat riittäneet esimerkiksi Cam Ward, Chris Osgood ja Marc-Andre Fleury. Aivan niin, mopolla on joskus menty kuuhun...
Tasapainosta pääsemmekin kiinni olennaiseen. Rangersin kysymysmerkit sopimusten suhteen ovat muualla. Rangers ei kaadu Lundqvistin palkankorotukseen.
Palkkakattoon vaikuttava summa nousee Lundqvistista vain 1,625 miljoonaa. Suuremman huolenaiheen aiheuttavat kaksi Lundqvistin sopimusta suurempaa kysymysmerkkiä.
Ensinnäkin, mitä joukkueen muille vapaille agenteille tapahtuu ensi kesänä?
Tällä hetkellä Rangersilla on vain viiden NHL-kokoonpanonsa hyökkääjän ja kahden puolustajan kanssa sopimus. Sopimusta vailla ovat esimerkiksi avainmiehet Ryan Callahan, Chris Kreider ja Daniel Girardi.
Sorvaamista riittää, sillä Girardi ja kapteeni Callahan ovat rajoittamattomia vapaita agentteja nykysopimuksensa jälkeen. Kuinka paljon heidän palkkansa nousevat? Kuinka paljon kyseisten sopimusten jälkeen jää rahaa loppujoukkueeseen?
En ole loppujen lopuksi tästä kovin huolissani. Avainmiehet kiinni ja sitten tuunaamaan roolipelaajia. Jos keväällä näyttää siltä, että esimerkiksi Derick Brassard ei suostu jatkamaan kohtuuhinnalla, niin lihoiksi vaan ja uutta kaveria tilalle. Siihenkään Rangers ei kaadu.
Suurin kysymys on se, kuinka hyvin Rangers-hyökkäyksen palkkakuninkaat Rick Nash ja Brad Richards pystyvät jatkossa Rangers-venettä kannattelemaan. Molemmat menettelevät, mutta molempien palkalla pitäisi enemmän kuin menetellä. Kaksikko on sidottuna vielä neljän vuoden ajaksi lähes 15 miljoonan taalan raudoilla.
Raudoilla, jotka muuttuvat helposti palloksi jalassa. Sitä palloa ei saa kiinni edes King Henrik.