Mielipide

Armia ammattilaisuransa tienhaarassa

NHL / Kolumni
Joel Armian tie vakionimeksi NHL-kaukaloihin ei auennut Buffalo Sabresissa eikä ainakaan vielä Winnipeg Jetsissä. Aukeaako se koskaan?

Takana oli laadukasta kesäharjoittelua tutuissa maisemissa Porissa ja erinomaisesti sujunut tulokasleiri. Kaiken piti olla valmista läpimurtoon NHL-pelaajaksi.

Silti Joel Armia löysi itsensä tänäkin syksynä aivan muualta kuin NHL-joukkueen kokoonpanosta. Kausi alkaa AHL-pelaajana, tällä kertaa liigaan palanneen Manitoba Moosen riveissä.

Armian NHL-harjoitusleiri ei sujunut mitenkään erityisen huonosti, toisaalta mies ei millään muotoa loistanutkaan. Hajuton, väritön, mauton, voisivat kriitikot veistellä. Mitäänsanomatonta näkymättömyyttä, saattaisivat toiset analysoida.

Vaikka porilainen onkin aikanaan varattu liigaan ykköskierroksella, ei hän ole Jets-hierarkiassa aivan ehdotonta huippua. Potentiaaliportaikon ylärappusilla toki, muttei aivan niitä kirkkaimpia kruununjalokiviä. Jossain toisessa organisaatiossa Armia saattaisi olla se kirkkain timantti, muttei Jetsissä, jossa varsinkin hyökkääjälupauksia riittää.

Puskeeko Armia hampaat irvessä harmaan, manitobalaisen peruskallion läpi huipulle?

Nikolaj Ehlers on organisaation kaunein jalokivi ja Nic Petan hänen adjutanttinsa. Tanskalaislaituri ja pienikokoinen kanadalaishyökkääjä ovat olleet ja ovat edelleen kuumimmat Jets-hyökkääjälupaukset. Andrew Copp teki NHL-debyyttinsä viime kaudella ja on nostanut osakkeitaan entisestään harjoitusleirin aikana, kuten myös isoin harppauksin kehittynyt J.C. Lipon, joka taistelee jopa hieman yllättäen yhä pelipaikasta NHL-avauksessa.

Armia tuli viime kevättalvella Jets-organisaatioon Evander Kane –jättikaupan täytepalasena, sivujuonteena kaupan mahdollistamiseksi. Toki Jets-johto piti Armiasta ja otti hänet mielellään organisaatioonsa, mutta se oli laskenut huomattavasti enemmän muiden nuorten miesten harteille. Jets ei tehnyt kauppaa saadakseen Armian, vaan päästäkseen Kanesta eroon.

Ei Armian silti mikään NHL-turhake tai farmijyrä tarvitse olla. Porilaisen sopimus kattaa vielä kuluvan kauden, joten ainakin sen verran hänellä on aikaa antaa näyttöjä omasta potentiaalistaan ja jo olemassa olevista kyvyistään. Armian kannalta on kiistatta edullista, että Jetsin AHL-farmijoukkue sijaitsee tänä talvena samassa kaupungissa emoseuran kanssa. Jets-johto pääsee aiempaa vaivattomammin seuraamaan läheltä omien poikiensa otteita.

Niin Armia kuin Jets-johto tiedostavat, että alkava kausi on Armian NHL-unelman kannalta aivan keskeinen. Karu totuus nimittäin on, että tie vakionimeksi Jets-miehistöön on ilman pelaajakauppoja tai loukkaantumisia kovin kivinen.

Riittävätkö kyvyt, kestääkö päänuppi? Puskeeko Armia hampaat irvessä harmaan, manitobalaisen peruskallion läpi huipulle vai olisiko siirto toiseen NHL-organisaatioon tai jopa pieni sivuloikka Euroopan kautta kuitenkin uran kannalta parempi vaihtoehto?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös