Tuomaritoiminta herättää jääkiekossa valtavasti tunteita. Tappion jälkeen on helpompi selitellä tapahtunutta tuomarivirheillä kuin katsoa peiliin.
Tuomareiden apuna käytetään jo teknologiaa, kun epäselviä maalitilanteita on tietyin ehdoin mahdollista tarkistaa videotallenteelta. Älykiekon avulla on tulevaisuudessa tarkoitus helpottaa kenttätapahtumien analysointia ja monipuolistaa tilastotietoa.
Robotti on ihmiseen verrattuna lahjomaton ja oikeudenmukainen.
Monet toimijat uurastavat tällä hetkellä rakentaakseen kuskittoman auton. Prototyyppejä on testattu jo monissa yhteyksissä.
Jääkiekon tulevaisuus on robottituomari. Robottiteknologialla pystytään varmistamaan, että rike ei jää tuomarilta huomaamatta. Tulkinnanvaraisia tilanteita ei enää nähdä, koska robottituomari viheltää niiden ehtojen mukaan kuin se on ohjelmoitu.
Robotti ei välitä kotiyleisön pitämästä metelistä eikä neuvottele valmentajan kanssa. Robottituomarin linja on samanlainen joka vaihdossa, erässä ja ottelussa − ellei ihminen jostain syystä halua säätää erilaista linjaa esimerkiksi runkosarjan ja pudotuspelien välille.
Robotti on ihmiseen verrattuna lahjomaton ja oikeudenmukainen.
Jokainen tietokonetta käyttänyt tietää, että teknologia ei toimi ongelmitta. Robottituomarin bugit on kuitenkin mahdollista korjata saman tien paikan päällä. Jos ihmistuomari saa esimerkiksi sairaskohtauksen, hän tuskin pystyy palaamaan samaan otteluun. Robotille sen sijaan on helppo pitää identtisesti ohjelmoitu korvaaja varalla.
Työpaikkojen menettämistäkin on turha surra, koska robottituomarin käyttöönotto vaatii runsaasti ohjelmointia ja huoltoa. Ihmistuomareiden asiantuntemuskin on tarpeen, jotta pystytään määrittelemään, millä edellytyksillä robotti tuomitsee.
Ajatus voi kuulostaa utopistiselta, mutta tuskin lankapuhelinsukupolvi olisi uskonut ottavansa valokuvia ja katsovansa elokuvia kännykällä. Teknologinen kehitys on jatkuvaa ja vääjäämätöntä.
Robottituomari on vain seuraava askel videotarkistuksista ja älykiekosta.