Maalivahdinhäirintä on ollut yksi Liiga-kauden kuumimmista puheenaiheista.
Hämeen Sanomien haastattelussa Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn avaa näkemyksiään paljon puhuttaneesta säännöstä liittyen maalivahdin häiritsemiseen. Rönn toivoo entistä enemmän selkeyttä säännön tulkintaan sekä maalivahtien oman toiminnan huomioonottamista. Säännön ja sen entistä tarkemman valvomisen tarkoituksena ei ole avata maalivahdeille uusia keinoja päästä hyötymään, vaan antaa maalivahdille rauha keskittyä torjumiseen.
– Nyt kaikki hyökkääjän harjoittama vilppi jää näkyviin, mutta kun maalivahtia suojataan säännöillä ja kaikki tallentuu videolle, maalivahtikaan ei saa hakea niitä kontakteja. Jos maalivahti hakee itse kontaktia, se ei ole maalivahdin häirintää. Sen valvonnassa meillä on tekemistä yleismaailmallisesti, Rönn kertoo Hämeen Sanomille.
Säännössä maalivahdin sijoittuminen ratkaisee, koska maalivahdinalueella sääntö ei anna tilaa edes kenttäpelaajan tahattomalle kontaktille maalivahtiin. Alueen ulkopuolella tahaton kontakti ei ole maalivahdin häirintää, kunhan kenttäpelaaja pyrkii pelaamaan kiekkoa sekä väistämään maalivahtia. Mitä tulee tapahtumiin maalivahdinalueen ulkopuolella, Rönn olisi valmis hieman höllentämään sääntöä.
– Omalla alueellaan maalivahdilla ei saa olla fyysisiä eikä visuaalisia esteitä vastustajalta, mutta mielestäni lajille olisi parasta, että sen ulkopuolella häntä ei suojattaisi säännöillä niin paljon, Rönn sanoo haastattelussa.
Suomessa noudatetaan Kansainvälisen jääkiekkoliitto IIHF:n sääntöjä. Sääntöjen tulkinnat Rönn näkee tärkeinä viestiä eteenpäin, jotta eri toimijoilla olisi mahdollisimman laaja ymmärrys millainen tilanne on maalivahdin estämistä ja mikä taas ei.
Tulkintakysymyksissä on toki aina mahdollisuus erilaisille päätöksille. Rönn nostaa esimerkiksi naisten MM-finaalin ja lopulta hylätyn Suomen maalin.
– Esimerkiksi tätä Suomen finaalimaalia tuomari pystyi tulkitsemaan kahdella eri säännöllä, joita voisi selventää. Kirjoitusasut mahdollistivat tilanteen tulkitsemisen tahattomaksi ja tahalliseksi kontaktiksi, Rönn toteaa.
Liiga on pyrkinyt tiedottamaan joukkueita mahdollisimman hyvin epäselvyyksien varalta, sillä jokaisesta maalivahdin häirinnän perusteella tehdystä haastotilanteesta joukkueille on tehty kirjallinen selvitys sääntöpykälineen.