Asiantuntija arvioi HPK:n pelitapaan sisältyvää riskinottoa kotikaukalossa: "Mahdollisuus ja myös iso uhka"

LIIGA / Haastattelu
Riskinotto voi poikia Ville Leskisellekin suorahyökkäyksiä.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Miksi Kärpät pelaa juuri 1−4-ohjauspeliä? Onko "mainoskarvaaja" turha? Jatkoaika jututti Juha Juujärveä finaalisarjan yksityiskohdista, jotka saattavat ratkaista mestaruuden.

Kärppien ja HPK:n finaalisarja on tarjonnut jännittäviä tilanteita sekä käänteitä, joista Kärppien pelitavan säätämisellä puolustavammaksi on ollut todennäköisesti suurin yksittäinen vaikutus lopputuloksiin. Miksi Kärpät valitsi juuri tämän tavan pelata? Mitkä ovat joukkueiden pelilliset vahvuudet? Onko joukkueiden pelitavoissa eroa kotona ja vieraissa?

Jatkoaika kysyi asiaa pudotuspelejä seuranneelta Juha Juujärveltä. Juujärvi on Tapparan nuorten päävalmentaja, joka päätoimensa ohella analysoi muun muassa nuorten ja alle 18-vuotiaiden MM-kisoja Ylelle.

Alkupuolella sarjaa HPK näytti pääsevän erittäin hyvin Kärppien kahdenkin miehen karvauksen alta pois, esimerkiksi välillä sentterin kautta, välillä laidan ja ristiin heitetyn puolenvaihdon kautta − kommentoi?

Juha Juujärvi: Tässä HPK on onnistunut erinomaisesti läpi pudotuspelien. Koko viisikko osallistuu avauspeliin ja se on erinomaisesti ajoitettua.

Sarjan edetessä Kärpät on päätynyt pelaamisessaan erityisesti 1−4-muodostelmaan. Miksi? Miten näet tämän toimineen? 

Juujärvi: Tämä Kärppien pelitapavalinta lisää suorahyökkäysuhkaa ja -määriä. Kärpille avautuu tätä kautta mahdollisuutta kääntää peliä omalla sinisellä, ja siinä Kärpät on Suomen parhaita.

Miksi 1−4 eikä 0−5? Onko kärkikarvaaja turha vai tärkeä? Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen ehti nimetä tämän "mainoskarvaajaksi". Näet Kärppien pelaamisen kärkikarvaajan osalta toisin? Perustele.

Juujärvi: Kärkikarvaajan käyttö verrattuna 0−5-karvaukseen antaa seuraavia etuja: Se helpottaa pelitunnetta ja valintoja. Ykköskarvaaja voi aina mennä − tästä positiivisena esimerkkinä myös Otto Karvisen maali viidennessä finaalissa. Toiseksi, se pakottaa HPK:n hyökkäämään osin huonolla ajoituksella ja vanhalla viisikolla. Ei ehdi vaihdattaa kuten "normaalia" trapia vastaan pelatessa. Kolmanneksi, se ajaa HPK:ta liikkeelle. Jos verrataan Kerhon pakkeja ja Kärppien hyökkääjiä, niin pakit tarvitsevat enemmän huilaushetkeä.

Video 1: Otto Karvisen 2-0-maali viidennessä finaalissa syntyy kärkikarvaajan aktiivisuudella tulleesta riistosta.

Kärpät on parantanut peliään, mutta HPK pääsi silti laukomaan ja luomaan maalipaikkoja niin paljon, että se olisi voinut voittaa viidennenkin ottelun. Kakkoskiekot olivat kuitenkin harvemmassa, eikä laukausyritysten kokonaismäärään nähden huippupaikkoja ollut niin paljon kuin olisi voinut kuvitella. Mikä HPK:n hyökkäämisessä on parasta, ja miksi se on yhä uhka Kärppiä vastaan?

Juujärvi: HPK loi paikkoja edelleen riistosta. Kaiken kaikkiaan HPK on hyvä hyökkäysalueella. Pitkät HAHP:t (hyökkäysalueen hyökkäyspelit) yhdistettynä pakkien älykkäisiin ratkaisuihin viivassa tekevät siitä materiaaliaan vaarallisemman. Kärppien etuna on lyömätön soturipakisto sekä erinomainen maalivahti. Myös laitahyökkääjät onnistuivat katkomaan monta vaarallista syöttöä. HPK ei pääse enää yhtä hyvin irtokiekkoihin ja Kärpät voittaa kamppailuja aiempia vastustajia paremmin.

Oletko havainnut eroja joukkueiden pelaamisessa kotona ja vieraissa?

Juujärvi: Tässä piilee HPK mahdollisuus ja myös iso uhka. HPK lyö pelin alkuun all in. Jos ja kun Kärpät pelaa nopeita tilan voittopelejä keskialueelle ohi HPK "pintsaavan" puolustustuksen, niin vastaiskujen riski kasvaa. Tämä tapa pelata on siis tuottanut tähänkin mennessä HPK:lle paljon hyvää, mutta myös yksittäisiä takaiskuja. Jasper Lindstenin toinen maali neljännessä ottelussa syntyi tällaisesta. Tunne ei voi mennä yli. Tässä asiaan vaikuttaa myös kaukalon alueiden eri koko Hämeenlinnassa ja Oulussa.

Video 2: Kärppien kolmanteen maaliin johtanut tilanne lähtee, kun Kärpät onnistuu pelaamaan kiekon ohi siniviivalta ylöspäin "pintsaavan" HPK-puolustajan. HPK-puolustajan voittaessa kiekon tilanne olisi jatkunut HPK:n kannalta edullisesti. Nyt seurauksena on Kärppien ylivoimahyökkäys ja maali.

Kärppien erikoisuus on se, että se näyttää pelaavan samalla tyylillä myös johtoasemassa?

Juujärvi: Kärpät ja Mikko Manner ovat luoneet arvot, jossa rohkeus ja aktiivisuus ovat isossa roolissa. Sen pohjalta joukkue on mennyt läpi kauden ja tekee niin myös finaalissa.

Hetkinen nyt, miten niin trappaavaa joukkuetta voi kutsua aktiiviseksi?

Juujärvi: Kärpät ei tyytynyt varmistelemaan ja odottamaan. Kärpät teki tätä kärkikarvaajallaan 2-0-johtoasemassa. Se on rohkeaa ja aktiivista.

Johtoasemassa Kärppien ei olisi tarvinut pakottaa HPK:ta enää liikkeelle, mutta silti he halusivat pitää vauhtia yllä. Yleensä takaa-ajava nostaa tempoa ja pyrkii lisäämään hyökkäysten määrää. Kärpät ei.

Mitä mahdollisia kompastuskiviä Kärppien viisi vastaan viisi -pelissä vielä näet?

Juujärvi: Nyt nähtyjen tilanteiden (HPK:n vahvuuksien kautta luodut tilanteet) lisäksi en näe tyypiltään merkittäviä uusia uhkia. Monet ovat puhuneet Kärppien heikosta pelistä pudotuspeleissä. Voitot ovat kuitenkin 11−4 Kärpille. Kärppien ei tarvitse todistaa mitään, tärkeintä on luottaa omaan tekemiseen. Kärpät kuitenkin pystyy parantamaan vielä omaa kiekollista pelaamistaan ja hyödyntämään nopeaa laitahyökkääjien tilan voittamista paremmin (2-1-hyökkäykset ja maali 4. pelissä)
Se tekee Kerhon prässäämisen hieman riskialttiiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle