Red Bull perusti akatemiansa Itävallan Salzburgiin kesällä 2014. Tarkemmin sanoen alue sijaitsee Lieferingissä aivan Saksan rajalla. Akatemian tarkoituksena on tarjota jalkapallosta tai jääkiekosta uraa havitteleville nuorille paras mahdollinen paikka unelman toteuttamiseksi.
Akatemian sateenvarjon alle kuuluvat joukkueet aina U8-ikäluokasta edustusjoukkue Hockey Juniorsiin saakka. Varsinaiseen akatemiaan siirrytään U14-ikäluokasta lähtien.
Käytännössä akatemia vastaa pitkälti sisäoppilaitosta, vaikka alueelta poistuminen onkin sallittua. Opiskelun puolella käydään koulua, testataan osaamista ja järjestetään tarvittaessa tukiopetusta.
Kärpät vaihtui härkään
Akatemiaa ja sen toimintaa esittelee valmennustehtävissä toimiva Antti Aarnio. Pelaajauransa Aarnio päätti keväällä 2014 ja hyppäsi valmennushommiin saman tien. Hän valmensi Kärppien U18-joukkuetta ensin yhden kauden apuvalmentajana ja sitten kolme kautta päävalmentajana, kunnes tie vei Itävaltaan.
Akatemiassa Aarnio aloitti työt U16-nuorten kanssa. Filosofiaan kuuluu, että sama valmentaja kulkee joukkueen mukana ikäluokkien läpi, kunnes pelaajat siirtyvät aikuisten sarjoihin.
Suomalainen siis eteni pelaajien kanssa ensin U18-sarjaan ja lopulta AlpsHL:ään, jossa nuorisojoukkue RB Hockey Juniors pelaa. U16- ja U18-joukkueissa Aarnio toimi päävalmentajana, alppiliigassa hän oli toisen suomalaisen Teemu Levijoen apuvalmentajana.
− Salzburgissa saa keskittyä valmentamiseen, Suomessa on muitakin rooleja samalla, Aarnio toteaa suurimmasta erosta valmennuspestiensä välillä.
Akatemiassa Aarniolla on päätoiminen johtoryhmä johdettavanaan. Ryhmään kuuluu fysioterapeutti, oheisvalmentaja, huoltaja ja apuvalmentaja, ja kaikilla heillä on omat vastuualueensa. Samanlainen johtoryhmä löytyy löytyy myös muilta ikäkausiryhmiltä.
Aarnio kertoo, että akatemiaan hakee vuosittain noin 60 pelaajaa, joista 30 valitaan mukaan. Normaalisti joukkue koostuisi noin 40-prosenttisesti itävaltalaisista, 40-prosenttisesti saksalaisista ja loput 20 prosenttia tulisivat muualta, pääasiassa Keski-Euroopasta, mutta koronan sotkettua kuviot jako on käytännössä 50−50 itävaltalaisten ja saksalaisten välillä.
Ex-hyökkääjä muistelee jääkiekon olevan Itävallassa yhdeksänneksi suosituin laji, joten kilpailu pelaajista muiden lajien kanssa on kova.
Tarinat Keski-Euroopasta kertovat, että ammattilaisuuteen tähtäävä jääkiekon harjoittelu on hieman vierasta ja juuri ammattiurheilijan malli on sellaista, jota suomalaiset voivat tänne tuoda.
Aarnio kuitenkin sanoo, että Salzburgissa tästä ei ole kyse. Akatemiaan hakeutuvat nuoret ovat jo tosissaan jääkiekon kanssa. Heitä ei tarvitse erikseen motivoida tai selventää ammattilaisuuden tavoitetta.
Kierros hulppeissa puitteissa
Jotta konsepti ja mittakaava selkiytyy ja haastattelulle syntyy vakaa pohja, Aarnio haluaa esitellä akatemian. Koska Liefering on hieman sivussa keskustasta, siirrymme sinne Aarnion autolla. Kaarrettaessa alueelle pihassa olevalla kentällä on käynnissä akatemian jalkapallopuolen ottelu.
− Tämä on NHL:ää täällä, Aarnio heittää ja jatkaa kertoen, kuinka suurista eroista arvostuksessa ja palkoissa lajien välillä puhutaan.
− Luokassa vieruskavereista toinen saa mailat ja toinen 3,6 miljoonaa, hän naurahtaa.
Sekä jääkiekko- että jalkapallopuolen akatemialaiset käyvät samaa oppilaitosta ja yhteisiä opintoja. Tällä vierailulla pysytään kuitenkin jääkiekon puolella.
Jääkiekon osalta ytimessä on tietysti harjoittelu. Kompleksista löytyy kaksi täysikokoista kaukaloa, moderni punttisali, sisäliikuntahalli, oma sali juoksumatoille ja kuntopyörille sekä laboratoriot veriarvojen seurantaan.
Rakennuksesta löytyy myös harjoituspaikka niin luistelutekniikalle kuin laukomistekniikallekin. Punttisalilla laitteissa olevat kosketusnäytöt kertovat pelaajille heidän henkilökohtaisen ohjelmansa mukaiset painot ja harjoitukset. Joka laitteessa on myös kamera. Aarnio havainnollistaa, kuinka laitteen tallentamasta videosta voi tarkistaa oman tekniikkansa ja varmistaa, että liikkeet tulee tehtyä oikein.
Oppilailla on mahdollisuus ruokailla kuusi kertaa päivässä akatemian ruokalassa, lisäksi myös mahdollisesti tarvittavat lisäravinteet ja niihin liittyvää opastusta on tarjolla. Oppilailla on mahdollisuus hyödyntää kaikkia harjoitusalueita omatoimiharjoitteluun.
Myös vapaita jäitä on tarjolla. Monella hyödyntäminen jää kuitenkin vähiin, sillä koulunkäynti ja ohjatut harjoitteet täyttävät päivän ja myös levolla on luonnollisesti tärkeä rooli palautumisessa.
Mahdollisuudet ovat Salzburgissa aivan huippuluokkaa ja kelpaisivat varmasti mille tahansa joukkueelle. Aarnio muistuttaa kuitenkin tärkeimmästä asiasta:
− Fasiliteetit eivät auta, jos työtä ei tee, hän toteaa.
Työnteko ei pääse ainakaan valmentajan puolesta unohtumaan, sillä Aarnio muistuttaa asiasta kierroksella useasti.
Hän nostaa myös esille, että tämän kaltainen kaiken valmiiksi saattaminen voi olla nuorille vahingollista, mikäli sitä ei käsitellä oikein. Akatemia kestää vain oman aikansa ja sen päätyttyä pelaajien pitäisi olla ammattilaisia valmiina uusiin haasteisiin.
Valmentajana myös elämää varten
Kärppäkasvatti kertoo yhdeksi suurimmista tehtävistään saada pelaajat ottamaan vastuu itsestään ja arjestaan, jotta homma toimii myös sen jälkeen, kun asiat joutuukin tekemään itse. Neljän vuoden aikana hän kokee onnistuneensa tässä hyvin.
− Siinä kasvattaa pelaajia, että miten kilpailukykyisistä pojista saa arvomaailman näkymään. Esimerkiksi Damian Clara lähti Färjestadiin, Luca Auer on nyt CHL-joukkueen mukana Ilvestä vastaan ja Julian Lutz on Münchenin mukana. Jätkistä näkee, että siellä on sitä intohimoa ja ammattimaista, jokapäiväistä tekemistä.
Lauseen painotus on intohimossa, josta Aarnio vielä jatkaa:
− Jääkiekkohan on intohimolaji. Kukapa sinne kaukaloon hakattavaksi menisi muuten. Siellä pitää ottaa iskuja vastaan. Se vaatii aika paljon elämältä, hän avaa näkemystään.
Salzburg juhli keväällä mestaruutta häviämättä pudotuspeleissä kertaakaan. Emojoukkueen menestyminen heijastuu monin tavoin myös akatemian tekemiseen ja pelaajiin.
− Menestyminen on aina seuraus siitä, miten työtä on tehty. Yhtenäistä linjaa on lähdetty viemään, että mihin halutaan kasvattaa pelaajia. Sekin on sellaista mitä silloin aluksi ei osannut ajatella, millainen on matka ja mikä määränpää, valmentaja toteaa.
Tulevalla kaudella Aarnio hyppää jälleen U16-ikäisten päävalmentajaksi ja aloittaa uuden kierroksen uuden ikäluokan kanssa. Tällä kertaa hänellä on kuitenkin jo kosolti kokemusta, jota käyttää seuraavien vuosien aikana. Apuvalmentajanaan hänellä on Suomessa KalPan nuorten kanssa toiminut ja jo pitkään akatemian nuorisotyötä pyörittänyt Tommi Rouvali.
Iästään huolimatta joukkue pelaa tulevalla kaudella U18-sarjaa. Joukkue on valmistautunut muun muassa leireilemällä Suomessa ja osallistumalla Oulussa järjestettyyn Scandic-turnaukseen.
Kiekkokulttuurien kohtaaminen
Viikonloppuna Salzburgia vastaan asettuu Ilves, joka on kokenut melkoisen muodonmuutoksen sen jälkeen, kun Aarnio on viimeksi joukkueen kohdannut. Suomalaista jääkiekkoa hän seuraa edelleen tiiviisti ja myös Ilveksestä hänellä on vankka näkemys.
− Ilves on kiinnostava seura kokonaisuudessaan. Tykkään katsoa heidän peliään. Medianäkyvyys ja miten tekevät asioita... Tampere kehittyy ja kun peleissä käy paljon väkeä, se on aivan huikeaa juttua mitä tekevät. Sinne vain terveisiä, että hieno seurata, hän huikkaa.
Aarnio on itse joukkueensa kanssa sarja-avauksessa Tšekissä, joten CHL-ottelu menee häneltä tällä kertaa ohitse. Pelistä hän odottaa tasaväkistä.
− Siitä voi tulla mielenkiintoista. Se paineistava karvaus, miten Red Bull pelaa, ja se taitotaso, miten Ilves rytmittää peliä. Siinä on niin eri kulttuurit, hieno nähdä kaksi aivan erityyppistä jääkiekkoa pelaavaa joukkuetta. Mutta Salzburgkin on kuitenkin vahvistunut tässä, Aarnio ennakoi ottelua.