Suomen toisten perättäisten miesten jääkiekon MM-kotikisojen alkuun on vajaat kolme kuukautta, ja kisaorganisaatio käynnistelee markkinointiponnistuksiaan. Kisojen markkinointilinjassa Jääkiekkoliitto tekee viime vuoteen verrattuna kaksi selkeää muutosta: ulkomaille kohdistuva markkinointi lisääntyy ja influensserien hyödyntämistä kasvatetaan.
Kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen kertoo, että kisoille on valittu tietyt influensserikasvot, joihin somemarkkinointi henkilöityy.
– Ne tulevat julki vähän myöhemmin, mutta kyllä tietyt kasvot on. Viime vuonna saimme hyvät kokemukset tästä puolesta. Se oli selkeä asia, että nyt kasvatamme influensseripuolta. Olemme toki miettineet kaikenlaisia asioita nyt uudestaan, koska emme voi vain tehdä asioita toisen kerran samalla tavalla, Hietanen toteaa.
– Teimme viime vuonnakin influensserimarkkinointia jonkun verran myynnin loppuvaiheessa, mutta nyt sille puolelle nimenomaan on lyöty uutta. Aloitimme markkinoinnin perinteisemmällä linjalla ja somevaikuttajapuoli julkaistaan kohtsillään.
Influensseri tarkoittaa yksittäistä henkilöä, joka markkinoi brändejä omalla persoonallaan somessa rahaa tai tuotteita vastaan. Markkinoiville tahoille influensserien hyödyntämisen tavanomainen ponnin on nuorten tietoisuuteen pääseminen, koska influensserien seuraaminen somessa on eritoten alaikäisten sekä nuorten aikuisten suosiossa. Toinen yleinen hyöty influensserimarkkinoinnissa on eksaktien, mahdollisesti muutoin hankalasti tavoitettavien ihmisryhmien tavoittaminen. Tämä johtuu siitä, että influensseri saattaa tehdä someen paljon sisältöä liittyen esimerkiksi johonkin tiettyyn harrastukseen tai alakulttuuriin, jolloin hänellä saattaa olla laaja nimenomaan kyseisestä harrastuksesta tai alakulttuurista innostunut seuraajakunta.
Tuo on Jääkiekkoliitonkin ponnin.
– Influensseripuolella tavoitteemme on tavoittaa uusia kohderyhmiä. Tiedämme jääkiekkoa fanittavat ihmisryhmät aika hyvin, mutta haluamme tietenkin sen yhteisön ulkopuolelta aktivoida uusia ryhmiä, Hietanen sanoo.
Hän kertoo, että ylipäätään tämän vuoden kisojen markkinointikampanja on viime vuotista isompi.
– Kansainvälinen markkinointi menee Tampereen alkulohkossa pelaavien maajoukkueiden maihin. Kokeilemme kansallisten lajiliittojen digikanavia sekä somea ja muuta digiä.
Kisojen yleisövetovoimankin kannalta merkittävin seikka ovat kuitenkin viime vuotta halvemmat pääsyliput. Halvimmat liput maksavat 10 tai 20 euroa. Hintojen alentaminen johtuu Hietasen mukaan kahdesta asiasta: kisojen toistamisesta Tampereella heti perään ja inflaatiosta sekä muusta taloudellisesta epävakaudesta.
– Koska kisat ovat nyt Tampereella toisena vuonna peräjälkeen, päätimme jo aikaisin, että pääsyliput ovat tällä toisella kerralla selkeästi halvempia. Mutta on paljon ihmisiä, jotka eivät viime vuonna päässeet katsomaan. Eli potentiaalia on. Pelkästään toisen vuoden takia hintoja ei siis pudotettu. Viime vuonnakin hinnoittelimme pääsyliput sen mukaan, miten arvioimme potentiaalisen kiinnostuksen, ja osa otteluista oli selkeästi halvempia kuin toiset. Mutta nyt otettiin vielä alaspäin. Koska haluamme, että meillä on hyvä tunnelma. Se ei jää lippujen hinnoista kiinni. Toivotaan tietysti, että myös suomalaiset menisivät katsomaan muitakin kuin Suomen otteluja, Hietanen miettii.
Hänen mukaansa kisoihin on tällä hetkellä myyty hieman yli 130 000 pilettiä. Viime vuonna Tampereelle myyty kokonaismäärä oli 280 000. Hietanen sanoo myynnin etenevän suunnitellusti.
– Viime vuonna meillä oli yksi haaste se, että emme koronakriisin takia vielä helmikuussa tienneet, pääseekö Suomeen toukokuussa. Oli ymmärrettävää, että se vaikutti paljon muissa maissa intoon panostaa kisamatkaan – kun ei ollut tiedossa, pääseekö lopulta maahankaan. Sen takia ulkomaalaisten osuus viime vuonna oli suhteellisen pieni. Nyt odotamme ulkomaalaisia faneja enemmän. Esimerkiksi Unkarista on tulossa varsin paljon faneja. Itävallasta oli viime vuonnakin aika hyvin kävijöitä, vaikka se aikataulu oli hankala, Hietanen pohtii.
Jääkiekkoliitto tienasi viime vuoden MM-kisoilla ennätykselliset 13,9 miljoonaa euroa. Nyt samaan yltäminen on hyvin vaikeaa, koska toinen alkulohko ja puolet puolivälieristä pelataan Latviassa, pääsyliput ovat halvempia ja yleinen taloustilanne vähentää ihmisten varoja kuluttaa. Jääkiekkoliitto tiedostaa sen.
– Yritysmyynti onnistui viime vuonna todella hyvin. Näyttää, että tänäkin vuonna saadaan siitä ihan hyvä tulos. Mutta sekä pääsylippumyynnin että yritysmyynnin tuotoissa olemme laskeneet tavoitteitamme. Viimeksi meillä oli esimerkiksi pidempi myyntiaika. Nyt aloitimme myymisen vasta syksyllä, Hietanen taustoittaa.
Tuleeko keväällä uusi Onninen-ilmiö kisakatsomoon?
– Kyllä meillä on tulossa edelleen hyvää yritysmyyntiä, mutta ei siinä laajuudessa kuin viime vuonna.
Viime kevään MM-katsomoiden yhdeksi ilmiöksi nousivat sähköalan tukkuyrityksen Onnisen laajat kutsuvierasryhmät, joita innostamaan oli pestattu erillinen tanssijaryhmäkin.
Miesten MM-kisat alkavat toukokuun 12. päivä. Toinen alkulohko ja puolet puolivälieristä pelataan Latviassa Riiassa, muut ottelut Tampereella Nokia Areenalla.