Lätkäpeli on erilainen kiekollisen puolustajan silmin − seurannassa Ilveksen Elli Suoranta ja Kärppien Eerika Hautala

Auroraliiga / Artikkeli
Elli Suorannan Ilves poistui sunnuntaina kaukalosta voittajana. Arkistokuva.
Kuva © Timo Savela
Joukkueidensa ykkösylivoimaviisikoiden viivapelin pyörittäjät ja hyökkäyspään kyvyillään erottuvat puolustajat Elli Suoranta ja Eerika Hautala olivat erityistarkkailussa, kun Ilves ja Kärpät kohtasivat sunnuntaina.

Ilves ja Kärpät kohtasivat Auroraliigan sunnuntaikierroksen ottelussa Tampereella. Ilves lähti otteluun ennakkosuosikkina, mutta allaan vaikea RoKi-mittelö. Kärpät puolestaan hävisi niukasti lauantaina vieraskentällä Kuortaneelle. Sunnuntain kohtaamisesssa seurasimme erityisen tarkalla silmällä kiekollisten kärkipuolustajien Ilveksen Elli Suorannan ja Kärppien Eerika Hautalan otteita ja niiden vaikutusta kenttätapahtumiin.

Jo ensimmäisten peliminuuttien aikana kävi selväksi, että Ilves ei anna Kärppien yllättää itseään. Tupsukorvat olivat ottaneet opiksi RoKi-säikähdyksestä ja kärkihyökkääjien Emilia Varpulan sekä Julia Kuusiston osumilla kotijoukkue otti nopeasti kohden maalin johdon. Lopulta vierasjoukkue sinnitteli iskuetäisyydellä liki loppuhetkiin asti, mutta Ilves nappasi kolme pistettä lukemin 6−2.

− Ei ollut ehkä itseltä kaikkein paras peli, mutta joukkueelle tärkeät kolme pistettä ja niihin olemme tyytyväisiä, Suoranta tuumasi.

Kärppäpuolustaja Hautala puolestaan oli sitä mieltä, että paransi henkilökohtaista tekemistään lauantain Kuortane-kamppailusta.

− Periaatteessa ihan ok, mutta parannettavaa jäi. Ja joukkueena pitää tietysti parantaa, kun voittoja ei ole tullut.

Eerika Hautalan Kärpät hävisi tällä kertaa Ilvekselle. Arkistokuva.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Alun takaiskujen jälkeen oululaiset terästäytyivät ja Hautala oli osaltaan auttamassa joukkuettaan muutamalla peliä edistävällä hyökkäyssuunnan syöttöratkaisullaan. Suorannan ensimmäinen näkyvä hetki tuli, kun hän ui maalinkulmalle, jonne syöttö tulikin − Ilves-peluri ei vain osunut kiekkoon. Omassa päässä Suoranta pääsi pelin alussa muutamaan otteeseen puolustamaan oman maalin edustaa.

Joukkueena pitää tietysti parantaa

Hautala ja Kärpät pääsi ensimmäisenä kokeilemaan ylivoimaa. Puolustaja jakelikin kiekkoa ketjukavereilleen siniviivalta ansiokkaasti, mutta Anna-Kaisa Antti-Roiko ja kumppanit eivät onnistuneet laukomaan lättyä pussiin. Niin sanottu kakkosylivoimakoostumus värkkäsi vieraille kuitenkin kavennuksen. Toisenkin erikoistilannesauman Kärpät avauserään sai, mutta vietti aikaa pääosin omassa päädyssä. Erikoistilanne jatkui erätauon toisella puolella, ja silloin Hautala pääsi kumauttamaan yhden painavan kudin.

Toisen erän alussa Ilves siirtyi 3−1-johtoon, minkä jälkeen ote pelistä siirtyi kotijoukkueelle. Pitkistä päätypeleistä huolimatta sen kummemmin Suoranta kuin muutkaan Ilves-pakit eivät päässeet kiekolle. Suoranta tosin esitti kaksi väkevää nousua kohti kärppämaalia, joskin hänen lopulliset aikeensa estettiin. Toisessa erässä tupsukorvien numero 33 esitti pääosin totutun väkevää viivapelaamista niin syöttöjen kuin maalille toimitusten osalta. Ottelu pysyi tiukkana, kun Kärpät tuli maalin päähän pelin puolivälin jälkeen.

− Pyrin auttamaan joukkuetta (kiekollisessa pelissä) parhaani mukaan ja tykkäänkin olla kiekollinen pelaaja sekä tehdä asioita hyökkäyspäässä. Tykkään laukoa ja lähteä viivasta haastamaan mahdollisuuksien mukaan, Suoranta kiteytti omat näkemyksensä kiekollisesta roolistaan.

Tykkäänkin olla kiekollinen pelaaja sekä tehdä asioita hyökkäyspäässä

Hautalakin allekirjoitti sen, että kiekkoa on mukava pitää itsellä. Toisin kuin kovaa laukova Suoranta, kärppäpakki nauttii enemmän pelivälineen jakelusta.

Kolmannessa erässä Ilves vyöryi heti alussa vastustamattomasti maalintekoon, kun muutaman siirtokiekon jälkeen peliväline tuli Noora Myllärin ulottuville, jolla oli helppo työ laittaa lätkä ohi hyvin pelanneen kärppävahti Ronja Pätsin. Heti takaiskun jälkeen Kärpät pääsi ylivoimalle, jonka aikana Hautalan osaksi jäi viilettää kertaalleen omaan päätyyn purkukiekon perään.

Kun Kärpät viimeisen kymmenminuuttisen aikana jahtasi tulosta, joutui Suoranta pakkiparinsa Johanna Siiran kanssa ajoittain helteeseen nopeiden kärppäpelurien ja omien merkkausvirheiden takia. Suoranta pääsi tamperelaisryhmän kanssa ylivoimalle vasta varsinaisen peliajan lopussa. Tesoman tykki kokeili maalintekoa kertaalleen b-pisteeltä, mutta Pätsi liimasi kiekon. Tulos paketoitiin lopullisesti, kun Varpula löysi upealla syötöllään Helen Puputin kärppäneliön keskeltä.

Hautala ja kumppanit pääsivät vielä kertaalleen kokeilemaan ylivoimapelin toimivuutta, mutta sen sijaan, että oululaiset olisivat kaventaneet lukemia, iski Matilda Nilsson kiekon tyhjään rysään. Ilves sai myös vielä yhden ylivoiman, kun Jasmin Hulanmäki kohteli Suorantaa kaltoin laidan vieressä. Tupsukorvat eivät kuitenkaan kolttosista rankaisseet, vaan pelikello kului loppuun.

− Maaleja, vastasi Suoranta kysymykseen siitä, mitä hän haluaa ylivoimalla tehdä. Hän kuitenkin jatkoi toteamalla, että hyvien ja laadukkaiden laukausten saaminen on omalle pelille plussaa.

Hautala kertoo roolinsa ylivoimalla perustuvan enemmän kiekon jakeluun "siiville".

− Antti-Roiko on siinä toisella puolella. Sinne, jos saisi kiekkoja. Yleisesti vain kun saisi kiekkoja sinne siiville jaettua. Välillä toki lauon itsekin.

Suorannan tehotilasto jäi Kärpät-ottelusta yhden suoritteen verran plussan puolelle. Peliaikaa hänelle kertyi 20.43. Hautalan peliaika Ilvestä vastaan oli puolestaan 20.11. Hän sai tehotilastoonsa yhden miinusmerkinnän. Kumpikaan ei yltänyt sunnuntaina pisteille.

» Lähetä palautetta toimitukselle