Mielipide

Tshekit edelleen pääosassa

LIIGA / Kolumni
Jääkiekon Sm-liiga on jo useiden kausien ajan ollut tunnettu erinomaisista tshekki- ja slovakkipelaajista. Vaikka pohjois-amerikkalaisia pelaajia on alkavalla kaudella mukana aiempaa enemmän, niin tshekit muodostavat selvästi laajimman ja laadukkaimman ulkomaalaisjoukon.

Jääkiekon SM-liigassa pelaa ensi kaudella selvästi enemmän pohjois-amerikkalaisia pelaajia kuin aiemmin, mutta tshekit muodostavat kuitenkin yhä liigajoukkueiden ulkomaalaispelaajien suurimman ryhmän. Liigassa pelaa alkavalla kaudella parikymmentä tshekkiä sekä lisäksi pari mielenkiintoista slovakkihyökkääjää. Mukaan mahtuu reilu joukko jo aiemmin hyviksi havaittuja pelaajia, mutta liigaan on tullut myös muutamia täysin uusia kasvoja. Lisäksi osastoa värittää pari todella kovaa NHL:stä takaisin Suomeen palannutta kaveria. Ja mahtuupa joukkoon edelleen myös yksi maalivahti, sillä Tomas Duba jatkaa SaiPan maalilla.

Suurelle yleisölle jo tuttuja persoonia ovat ainakin liigan ehdottomaan eliittiin lukeutuvat puolustajat Marek Zidlicky (IFK) ja Jiri Vykoukal (Blues). Zidlicky hylkäsi jälleen kerran NHL-tarjoukset ja jatkaa IFK-fanien riemuksi edelleen punaisessa paidassa. Vykoukal puolestaan on saanut pitkästä aikaa valmistautua kauteen suurinpiirtein ehjänä, joten häneltäkin voidaan odottaa varsin hyviä otteita. Muita mielenkiintoisia nimiä ovat ehdottomasti HPK:ssa entistä isompaa roolia hakeva ja selvästi eteenpäin mennyt Vladimir Sicak sekä SaiPan uusi tulokas Frantisek Bombic, jota tituleerattiin Yhdysvaltain visiitilla myös nimellä "Mad-Bomber - Hullu Pommittaja". Mukana talkoissa ovat myös toisen kauden Suomessa aloittavat Robert Kantor(IFK), Angel Nikolov(Jyp) sekä Pelicansiin siirtynyt Martin Cech.

Hyökkäyspäässä edelleen runsaasti tähtiä

Vaikka viime kauden jälkeen liigasta poistuikin pari kovan luokan tshekkihyökkääjää, kun sekä Vladimir Vujtek että Pavel Rosa lähtivät takaisin NHL:ään, niin löytyy tältä osastolta edelleen todella kovia nimiä. Kirkkaimpana tähtenä ainakin näin ennakkoon tuikkii Bluesin Jan Caloun, joka on nyt yksin aivan omassa kastissaan, kun Vujtek siirtyi Pittsburghiin. Hänen lisäkseen tähtiosastoon lukeutuvat jo tutut Valdimir Machulda(SaiPa), Kärppiin siirtynyt Petr Ton sekä Jypissä jo viime kaudella tuhojaan tehnyt Tomas Chlubna. Näiden lisäksi liigaan palaavat vanhat tähdet Roman Simicek(IFK) ja Petr Tenkrat(Kärpät).

Roman Simicekin yritys valloittaa vakiopaikka NHL:stä kuivui kasaan hyvin pitkälti jatkuvien polvi- ja nivusvaivojen vuoksi. Miehen kolme viimeistä kautta ovat olleet enemmän tai vähemmän loukkaantumisten pilaamia. Kesän aikana mies on kuitenkin selvästikin saanut paikat taas kuntoon ja peli on käynyt lähes niin kuin parhaina päivinä. Mieheltä voidaan odottaa alkavalla kaudella erittäin vahvaa panosta. Petr Tenkrat, joka Simicekin tavoin on myös Harri Lintumäen Suomeen tuomia pelaajia, yritti myös kaksi kautta vakiinnuttaa paikkaa NHL:stä. Mies jo periaatteessa onnistui tehtävässä viime kaudella, mutta Nashvillen tarjoama 2-suunnan sopimus ei kuitenkaan Tenkratia miellyttänyt. Tämän vuoksi mies palasi SM-liigaan ja pelaa ensi kaudella Oulussa yhdessä vanhan tuttunsa Petr Tonin kanssa.

Mukana myös uusia kasvoja

Liigan uusista tshekkihyökkääjistä puhuttaessa on yksi nimi noussut alkukauden aikana selvästi esille. Risto Jalon Ilvekseen hankkima nopea Lubomir Korhon on näyttänyt jo useaan otteeseen vaarallisuutensa. Korhonin lisäksi HPK:n juuri hankkima slovakkihyökkääjä Jan Pardavy on osoittanut miksi hän on pelannut jo vuosia maajoukkueessa. He molemmat tulevat varmasti myös kauden edetessä nousemaan otsikoihin. Muita uusia tuttavuuksia liigassa ovat Ilveksen taitava sentteri Petr Vala, jolla on kuitenkin ollut vielä hieman vaikeuksia sekä Ässien farmisarjoista nappaama tuntematon, mutta välillä taitojaan jo väläytellyt Petr Sachl. Näiden lisäksi liigassa jatkavat todellinen duunari ja maajoukkuesentteri Tomas Kucharcik(HPK) sekä aina arvaamaton ja kiivasluonteinen Roman Vopat(IFK). Lisäksi mukana ovat kesken viime kauden liigaan saapuneet SaiPan pienikokoinen slovakki Lubomir Vaic sekä Jypin Pavel Vostrak, jolta odotetaan Jyväskylässä erittäin paljon.

Kokonaisuudessaan SM-liigan tshekkivahvistuksien osasto näyttää varsin vahvalta. Joukkoon mahtuu todella paljon laadukkaita pelaajia eikä joukosta löydy montaakaan mahdollista epäonnistujaa. Tämä osaltaan selittää sen, miksi useat liigajoukkueet turvautuvat tshekkipelaajiin - he ovat yleisesti ottaen aina pärjänneet Suomessa. Toisaalta SM-liiga on ollut viime vuosina oiva ponnahduslauta Pohjois-Amerikan taalakaukaloihin, joka puolestaan tekee SM-liigan niin halutuksi sarjaksi monille tshekkipelaajille. Viime kauden päätteeksi liigasta rapakon taakse siirtyivät jo mainittujen Vujtekin ja Rosan lisäksi myös Ilveksen slovakkipakki Ivan Majesky. Ensi kesänä on varmasti taas myös uusia lähtijöitä. Sitä ennen voimme kuitenkin nauttia näiden pelaajien suorituksista pian alkavassa SM-liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle