Nollan pisteen viikko?

LIIGA / Ennakko
Pakarinen palaa Kuopioon.
Kuva © Teemu Eirtovaara
KalPan ja HIFK:n kuluvan viikon käyrät sojottavat päinvastaisiin suuntiin. Viime pelien otteiden perusteella kotijoukkueelle on luvassa täysin pisteetön viikko, kun taas helsinkiläisvieraat jahtaavat tiukasti täyttä pottia.

KalPan viikko on kulunut vaisusti. Edelliset pisteet irtosivat viime lauantaina Porista raskaan vieraskiertueen viimeisessä ottelussa.

Tämän viikon kaksi ottelua ovatkin sujuneet todella mollivoittoisesti. Positiivisia asioita on hankala löytää. KalPa oli jo tiistaina SaiPaa vastaan pahoissa vaikeuksissa hyökkäyksiin lähtemisten kanssa. Lähdöt olivat hitaita ja mielikuvituksettomia. Lappeenrantalaisvieraat pistivät keskialueen tiukasti tukkoon ja katkoivat fiksusti ja hallitusti kotijoukkueen hyökkäysyritykset.

Sama ongelma vain paheni torstaina Tampereella Tapparan vieraana. Avauspelaaminen ei toiminut ollenkaan ja lähdöt hidastuivat vielä tiistaihin verrattuna. Keskialueen ylitykset ovat tätä nykyä lähes harvinaisuus KalPan pelaamisessa.

SaiPaa vastaan tuli ainoastaan maalin tappio – pitkälti Sakari Salmisen yksilösuoritusten ansiosta. Tappara sen sijaan murjoi huomattavasti tylymmät lukemat. 1-5-tappiossa ei paljoa seliteltävää ole.

HIFK kipuamassa ylöspäin

Jos kotijoukkue rimpuilee lamakauden kurimuksessa, IFK:lla sen sijaan kulkee mukavasti. Joukkue kävi kuittaamassa lauantaina kotipelistään JYPiä vastaan kolme pistettä. Sarjakärki kaatui pirteän pelin ansiosta. Pelitapa toimii nyt mainiosti alkukauteen verrattuna.

Voittosarake sai lisämerkintöjä myös edellisessä ottelussa keskiviikkona. Blues kaatui uhrautuvan puolustuksen ja hyvävireisen maalivahti Joni Ortion ansiosta. Paketti pysyi kasassa koko ottelun ajan. Vaikka voitto irtosi ainoastaan maalin erolla, IFK sai ansaitusti pisteet mukaansa Espoon areenalta.

Helsinkiläisten maalivahti- ja puolustuspelaaminen tuleekin olemaan joukkueen selkeä vahvuus. Ortion iltapuhde toki helpottuu, mikäli KalPa ei edelleenkään pysty ylittämään keskialuetta vauhdilla kiekon kanssa. Kotijoukkue tulee häviämään kulmaväännöt fyysistä vierasjoukkuetta vastaan, mikäli KalPa ei löydä muuta lääkettä kuin päätykiekkojen heittämisen ongelman ratkaisemiseksi.

Maalivahtipeliin ei luulisi kotijoukkueenkaan kompastuvan. Paljon parjattu Mikko Koskinen on parantanut otteitaan ja löytänyt kaivatun tasaisuuden suorituksiinsa. Helppojen maalien määrä on vähentynyt, eikä kiekko enää pompi varusteissa yhtä kuumana mitä alkukaudesta. Kaksimetristä vahtia on turha tappioista syyttää, sillä Koskinen piti sekä SaiPaa että Tapparaa vastaan lukemat joukkueensa kannalta siedettävinä.

Sormunenkin alistaa Laukkasta taktiikkapuolella?

Vierasjoukkue on edellisviikon perusteella suosikki ottelun voittajaksi. Virheitä tulee huomattavasti vähemmän kuin KalPalla. Jari Laukkasen taktiikkapankista ei ole viime peleissä löytynyt konsteja hyvää viisikkopuolustusta vastaan.

IFK-luotsi Pasi Sormunen onnistui taktiikoissaan mainiosti JYPiä ja Bluesia vastaan. Ei epäilystäkään, etteivätkö juonet olisi selvillä myös vaikeuksissa rimpuilevaa KalPaa vastaan.

Toki lauantai-ilta ja aina yhtä kiinnostava IFK saattaa sytyttää kotijoukkueen tappelemaan voitosta aivan uudella ilmeellä. Näiden joukkueiden väliset ottelut ovat perinteisesti aiheuttaneet Niiralassa kipinöintiä, mutta samanlaisia jännitteitä ei ole odotettavissa tällä kertaa kuin takavuosina.

Jukka Voutilainen on edelleen poissa kokoonpanosta. Myös Marko Kauppinen on ollut pois riveistä parin edellisen ottelun ajan. 

Vierasjoukkueen poissaolijoiden listalla ovat ainakin Kyle Klubertanz, Joël Perrault, Niko Piiparinen, Jari Sailio, sekä Joni Töykkälä. Eero Somervuoren pelaamisesta ei ole varmuutta, sillä mies on ilmeisesti myyntilistalla.

Seuraa Heitä

Iiro Pakarinen #81 | HIFK

Laitahyökkääjä

Suonenjoen rymistelijä vaihtoi täksi kaudeksi isommalle kirkolle haistelemaan uusia tuulia. Alkukausi on sujunut KalPa-kasvatilta mukavasti – 20 ottelun tehot 4+5. Pelaako vanhassa kotihallissaankin ykkösketjussa?

Sami Kapanen #24 |

Laitahyökkääjä

Palasi loukkaantumisen jälkeen suoraan ykköskenttään ja on pitänyt paikkansa vaisuista tehoista huolimatta. Kapteenin pitäisi näyttää esimerkkiä, mutta tuittuilu ja äksyily sekä kentällä että vaihtopenkillä ei osoita kovin hyvää mallia pelihuumorista. KalPan pistekeskiarvo oli Kapasen poissa ollessa 1,91 ottelua kohti. Kun kapteeni-omistaja on ollut kentällä, pisteitä on tullut vain 1,13!

» Lähetä palautetta toimitukselle