Tehokas päätöserä HPK:n turma

Joni Ortio siirtyi yksin SM-liigan nollapelitilaston kärkeen.
Helsingin IFK jatkoi tiistaina voittojen tiellä, kun se kaatoi HPK:n Helsingissä 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)-lukemin. Ottelu eteni pitkään tasaisissa merkeissä, mutta kolmannessa erässä pirteämpi kotijoukkue sai kaivettua koneestaan lopulta tarvittavat tehot.

Kotijoukkue tuli pirteästi päätöserään ja sai siitä nopeasti myös palkinnon. Toni Söderholm avasi nopeasti laitaan konkarihyökkääjä Kimmo Kuhdalle, joka levitti kiekon maalin eteen lipuneelle Iiro Pakariselle. Kiekko osui Pakarista luistimeen ja ohjautui siitä ohi HPK:n maalia vartioineen Mikko Tolvasen. HIFK siirtyi Pakarisen maalilla ratkaisevaan 2-0-johtoon.

- 2-0-maalin jälkeen konsepti sekosi aivan totaalisesti. Kolme täysin luokatonta vaihtoa ja peli 3-0:aan, HPK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin harmitteli.

HIFK:n illan toinen maali piristi hieman varjoissa vaeltaneiden konkareiden Ville Peltosen ja Kimmo Kuhdan peliä ja kaksikon ketju saikin maalin jälkeen pitkän tovin kestäneen paineen HPK:n alueelle.

Kolmas ja ratkaiseva niitti tuli kuitenkin muiden arkkitehtien toimesta. Koko illan väläytellyt amerikkalaissentteri Patrick O´Sullivan veivasi HPK-puolustuksen kahville, tarjosi kiekon Markus Granlundille, joka jatkoi kiekon Tyler Redenbachille. Täysin yksin maalin eteen unohtunut kanadalainen veivaisi loppulukemiksi 3-0.

Osuma tiivisti hyvin yhteen sen, miten pihalla hämeenlinnalaisten joukkue hetkellisesti oli Pakarisen maalin jälkeen.

- Molemmat teki virheitä, mutta IFK oli kärsivällisempi ja me avattiin luukku, Selin pyöritteli.

- Tulokseen olen tyytyväinen, mutta peliin en alkuunkaan. Voittoja ja pisteitä kuitenkin tarvitaan. HPK oli niin paha kuin osasimme odottaakin. Työteliäs ja hyvä ryhmä. Hieno voitto meiltä, HIFK:n päävalmentaja Pasi Sormunen tiivisti punaisen leirin tuntemukset.

Unilääkettä kansalle

Ottelun kaksi ensimmäistä erää eivät ihmeitä reilulle 6000:lle silmäparille tarjonneet. Molempien joukkueiden peli oli enemmän tai vähemmän sekaisin. HIFK:n pelissä tökki tutut asiat: joukkueen avauspelaaminen kesti siinä määrin, että viisikko ei kestänyt kasassa.

Ottelun avausmaali näki päivänvalon ajassa 23.49. HIFK hyökkäsi ensimmäistä kertaa ottelussa kontrolloidusti ja se tuotti heti tulosta. Ensimmäistä SM-liigaotteluaan pelaava Ilari Metsola tavoitti syötöllään Toni Söderholmin, jonka avaus tavoitti hyvässä vauhdissa olleen Lennart Petrellin. Voimahyökkääjä ajoi voimakkaasti Mikko Tolvasen vartioimalle maalille ja ujutti pelivälineen verkon perukoille. Syöttöpiste oli nuorelle Metsolalle liigauran ensimmäinen.

HPK ei liiemmin masentunut tästä, vaan laukoi kahden ensimmäisen erän aikana paljon, mutta aivan parhaille tekopaikoille se pääsi vain harvoin. Yksi harvoista kerroista tuli toisen erän puolivälin jälkeen, kun pirteän ottelun pelannut Tuomas Santavuori karkasi HIFK-puolustukselta läpiajoon. Joni Ortio oli kuitenkin eleettömän varma hanskatorjunnassaan. Maalittomuudesta huolimatta vierasjoukkue oli selvästi parempi toisessa erässä.

- Toka erä oli meiltä kaamea kaiken kaikkiaan, mutta onneksi saatiin rivit jotenkin kasaan päätöserään, Pasi Sormunen vahvisti.

Robidas tulee tarpeeseen

HIFK vahvisti maanantaina vahvistaneensa puolustustaan kanadalaisella Stephane Robidaksella. Kanadalainen työsulkuvahvistus edustaa punapaitoja aluksi kuukauden ajan. HIFK:n pelilliset ongelmat ovat olleet koko kauden puolustuspäässä. Avaaminen kestää liian kauan. Juuri tähän 35-vuotias konkaripuolustaja on sopiva laastari.

- Huomenna aamulla on treeneissä ja lähdetään siitä, että perjantaina pelaa Oulussa, Sormunen kertoi uuden vahvistuksen sisäänajoaikataulusta.

Pelkästään huonoja uutisia HIFK:n peräpäästä ei jouduta kertomaan. Kaksi syöttöpistettä napsineen Toni Söderholmin lisäksi nuori Ilari Metsola pelasi kelvollisen ottelun muutamasta virhearvioinnista huolimatta. Myös maalinsuulla tilanne näyttää helsinkiläisten kannalta valoisalta, sillä tiistainen nollapeli oli Joni Ortiolle jo toinen perättäinen.

- Kun katsotaan niitä paikkoja, mitä me toisessa erässä annoimme, niin kyllä hän voitti tänään pelin meille. ”Ortsalla” on hyvä meininki päällä tällä hetkellä, Sormunen suitsutti.

Jo 12 ottelua liigassa pelannut HIFK jatkaa kauttaan perjantaina, kun se kohtaa Oulussa Kärpät. HPK kohtaa samana päivänä Espoossa Bluesin.