Keinahtelevaa peliä Hämeenlinnassa

Mika Järvisellä oli hyvä syy tuuletella.
Kuva © Pekka Rautiainen
HPK vei täyden pistepotin, kun Kärpät kaatui Hämeenlinnan perjantai-illassa puhtaasti 3-0. Voiton takuumiehenä hääri kauden toisen nollapelinsä pelannut Mika Järvinen. Kentällä nähtiin myös kaksi paluumuuttajaa, kun Josef Boumedienne ja Ville Järveläinen piirsivät ensimmäiset luistimenjälkensä Rinkelinmäen jäähän tällä kaudella.

Hämeenlinnassa nähtiin kahden levänneen joukkueen kohtaaminen. Isäntäjoukkue HPK oli pelannut edellisen kerran tiistaina, kun se hävisi Raumalla Lukolle lukemin 4-2. Kärpillä sen sijaan oli takanaan vielä pidempi tauko. Kärppien edellinen ottelu pelattiin lauantaina, kun Ouluun vieraaksi saapunut KalPa sai lähteä kotimatkalle 4-2-tappio niskassaan.

Lepo ei näkynyt ottelussa liiallisena varovaisuutena, vaan peli soljui päästä päähän. Vähäisistä tilastomerkinnöistä huolimatta perjantai-ilta tarjosi kelpo kiekkoviihdettä liki nelituhatpäiselle yleisölle.

Maalivahdit olivat pääroolissa ja voittajana kaksinkamppailusta selvisi nollapelin isäntien maalilla pelannut Mika Järvinen. Myös Johan Backlund Kärppien maalilla oli taiston ehdotonta eliittiä.

Kärppien tehottomuus maalipaikoissa ja HPK:n terävyys irtokiekoissa takasi pisteet oranssipaidoille lopulta lukemin 3-0.

Ensimmäinen erä hienoisessa vieraskomennossa

Ensimmäinen erä ei Hämeenlinnassa varsinaisia hienouksia tarjonnut. Pirteimmin kentällä esiintyivät vierasjoukkueen ykkösketju kultakypärä Juha-Pekka Haatajan johdolla. Ketju oli ensimmäisessä erässä ainoa, joka sai toistuvasti pelin pyörimään omalla hyökkäysalueella. Vierailijoista myös piskuinen Joonas Komulaisen yksilötaito nousi avauserässä esiin.

– Avauserä oli meiltä viikon ensimmäinen ja erittäin hyvää kotijoukkuetta vastaan. Tiesimme, että on vähiten laskenut maaleja koko liigassa kotipeleissä. Tiesimme, ettei helppoa tule olemaan, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta summasi ottelun lähtökohtia joukkueensa näkökulmasta.

HPK sai kuitenkin oman mahdollisuutensa, kun jäähän kaadetun Joonas Donskoin maila takertui irtokiekkoon iskeneen vastustajan luistimiin. Kärppähyökkääjälle tuomittiin tilanteesta kahden minuutin rangaistus.

Isäntäjoukkueen ylivoima oli kuitenkin luokatonta. HPK ei saanut kiekkoa kontrolloidusti hyökkäysalueelle. Kärppien nelikolla oli helppo työ iskeä limppua toiseen päähän kerta toisensa jälkeen. Ainoastaan kultakypärä Ville Viitaluoman ylivoimaviisikko sai muutaman laukauksen aikaiseksi, kun Donskoin jäähyä oli alle puoli minuuttia jäljellä.

Erän loppupuolella oli vielä kaksi hyvää maalipaikkaa, kun ensin Haataja pääsi puolittaiseen läpiajoon. B-pisteen tasolta ammuttu laukaus oli kuitenkin helppo torjuttava Järviselle. Hetkeä myöhemmin Jere Sallinen karvasi läpi ottelun epävarmasti pelanneelta Ilkka Mikkolalta kiekon päädyssä ja heitti pelivälineen maalille. Viitaluoma sai mailansa väliin, mutta Kärppien maalilla  Backlund ei ollut ohitettavissa.

– Jos me emme olisi olleet noin valmiita pelaamaan tätä peliä, niin Kärpät olisi saattanut mennä menojaan ensimmäisessä erässä. Meillä oli hyvä peli Raumalta alla, otetta siitä, että olemme menossa parempaan suuntaan, vaikka hävisimmekin, Kerho-luotsi Ari-Pekka Selin kertaili ottelun alkua.

Liikkuvat jalat voittaa seisovat jalat

Toisen erän alkuun Kärpät sai tilaisuuden kokeilla maalintekoa ylivoimalla. HPK:n kroatialaisvahvistus Borna Rendulic työnsi Josef Boumediennen kevyesti kumoon laitakahinassa. Kaksiminuuttisen paras maalipaikka siunaantui kuitenkin alivoimajoukkueelle.

Boumedienne törmäsi yhteen Ville Pokan kanssa oman maalin takana. Jesse Saarinen kaivoi irtokiekon kulmasta ja antoi syötön maalin edustalle hiipineen Arsi Piispasen lapaan. Piispasen epäonneksi laukaus kilahti tolpasta ulos.

Myös Kärpillä oli paikkansa. Alkukauden varsin epävarmasti Kerho-puolustuksessa esiintynyt Juho Mielonen tarjosi jälleen sydämentykytyksiä kotijoukkueen kannattajille. Mielosen pakki-pakki -syötöksi tarkoitettu levitys hyökkäyspään siniviivalla napsahti suoraan vastustajan lapaan, josta syntyi vaarallinen ylivoimahyökkäys kahdella yhtä vastaan. Mielosen onneksi Kärpät ei saanut tilannetta hyödynnettyä.

Hetkeä myöhemmin edellisen tilanteen konna pääsi sovittelemaan sankarin viittaa harteilleen. Mielonen tuki hyvin hyökkäystä nousten tyhjään tilaan maalin edustalle. Hän ei kuitenkaan saanut lauottua kulmasta tulleesta syötöstä kiekkoa verkon perukoille.

Ensimmäinen maali näki päivänvalon ottelun puolivälin kieppeillä. HPK iski nopeasti vastaan katkaistuaan Mikkolan avauksen keskialueella. Tuomas Santavuori laukoi kiekon maalille, eikä Backlund saanut sitä vangittua. Juha Kiilholma oli terävimpänä tilanteessa ja punnersi irtokiekon maaliin.

– Ensimmäinen erä oli hyvä, tasapainoinen esitys meiltä. En tiedä luulimmeko, että sama riittää, mutta Kerho lisäsi vauhtia ja me löysäsimme. Ero oli dramaattinen. Meiltä tuli huonoja syöttöjä ja kun vastaanotossa ei ollut tarjontaa suorilla jaloilla, niin Kerho hyvillä jaloilla oli kiinni ja se oli Kerhon erä. Hyvä että selvisimme yhdellä takaiskumaalilla siitä, Aravirta manaili.

Liigadebyyttinsä pelannut Ville Järveläinen väläytteli nopeuttaan hetken avausmaalin jälkeen. Väkkärä katkaisi pitkän kärppäpyörityksen ja nosti yhden miehen vastahyökkäyksen kohti Kärppien maalia. Jalka liikkui pitkän vaihdon päätteeksi varsin terävästi, mutta vauhdista ammuttu rannelaukaus ei yllättänyt hyvän pelin pelannutta Backlundia. Erän lopussa nuorukainen tarjoili vielä hyvän maalipaikan Teemu Rautiaiselle, mutta ruotsalaisvahti oli jälleen etevämpi.

Kärppien loppukiri sai isännät hikoilemaan

Jos oli toinen erä isäntäjoukkueen hallintaa, nähtiin kolmannessa Kärpiltä pitkiä pyörityksiä. Kärpät aloitti kirin hyvissä ajoin ja painoi hyökkäyksen kerta toisensa jälkeen kohti Järvisen vartioimaa maalia.

Maalivahti hoiti kuitenkin kaikki tilanteet kerta toisensa jälkeen. HPK:n kenttäpelaajat auttoivat maalivahtiaan esimerkillisesti irtokiekoissa. Jenkkipakki Dan Spang tosin kohahdutti yleisöä ampumalla purkukiekon maalin ohi päätyplekseihin.

Erän puolivälissä kotijoukkue masensi vierailijat. Santavuori sai kaivettua irtokiekon laidasta ja lähetti sen kohti Kärppämaalia. Neljännen ottelun aivotärähdyksensä jälkeen pelannut Saarinen oli mailoineen välissä ja iski helpottavan 2-0-osuman.

– Kolmannessa erässä erittäin hyvä kirivaihde. 1-0-tilanteessa oli tolppaa ja puolen kymmentä hyvää maalipaikkaa, mutta kun et tee, niin Kerho osoitti, miten maaleja tehdään. Heitä kiekkoa maalille ja mene maalille maila sojossa, niin ihme voi tapahtua. Sitten me olimme kaukana 2-0-tilanteessa, joku paikka siinä vielä oli, mutta Kerho pelasi äärimmäisen hyvän ja tasapainoisen jääkiekkopelin, Aravirta pyöritteli.

– Toki tämän peli ratkaisi sen, että valtavasta prässistä selvisimme. Valtavasti huippupaikkoja. Kiekko pomppi sinne tänne Kärppien takaa-ajossa. Ja Järvinen oli erinomainen maalilla. 2-0-maali oli äärimmäisen tärkeä väliin, rauhoitti Kärppien takaa-ajoa, Selin komppasi ja jatkoi.

- Kova peli, varmasti jokainen sai sen verran hikeä päälle, että suihkussa pitää kaikkien käydä. Kovaa, rehellistä peliä.

Kun Kärppien hurjaa kiriä ei palkittu maalilla, isäntien kapteeni Viitaluoma kävi vielä kaunistelemassa loppunumeroiksi 3-0. Vaikka kiekko ei koskaan maaliin asti päätynytkään. Tilanteessa Viitaluoma harhautti Atte Ohtamaan, joka jotui turvautumaan sääntöjen vastaisiin otteisiin. Ohtamaa kaatoi Kerho-kipparin ja laukaus epäonnistui. Koska Kärppien maali ammotti tilanteessa jo tyhjänä, näytti päätuomari Jari-Pekka Pajula välittömästi maalia.

- Me pelasimme keinahtelevan pelin. 35:een minuuttiin voi olla ihan tyytyväinen. Ensimmäinen 20 minuuttinen vieraspeliin ja 15 minuuttia kolmannessa erässä hyvää. Toinen erä oli meiltä erittäin huono välissä, tiivisti Aravirta ottelun juonen.