Onko Slovakiasta pysäyttämään kisaisännät?

MAAJOUKKUE / Ennakko
Jääkö myös punapaitainen kisäisäntä Slovakian jyrän alle.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Monen papereissa lukee varmana finaalipaikan lunastajana Kanada tästä otteluparista. Onko Slovakialla mitään mahdollisuuksia? Kenties, mutta se vaatii, että tähtimerkit ovat tänä yönä kolmelta Suomen aikaa juuri kohdallaan.

Slovakia ja Kanada voittivat kummatkin puhtaalla nollapelillä puolivälierävastustajansa kaksi päivää sitten. Kanada leipoi Tanskaa armottomasti naamatauluun lukemin 8-0. Tšekki puolestaan voi lohduttautua sillä, että se joutui lähtemään kotimatkalle ainoastaan 3-0-tappio niskassaan, kun Slovakia eteni välieriin.

Kisäisäntä Kanada on ollut turnauksessa täysin pitelemätön, eikä se ole hävinnyt vielä ainuttakaan ottelua. Lähimpänä voittoa kävi Yhdysvallat, joka pisti vaahterapaidat tiukoille, mutta taipui lopulta lukemin 5-3.

Slovakian tie välieriin ei puolestaan ollut aivan yhtä ruusuinen, mutta alkulohkovoitot Suomesta ja Saksasta riittivät A-lohkon kolmanteen sijaan. Puolivälierässä slovakialaiset kaatoivat hiukan yllättäenkin Tšekin ja eteni Kanadaa vastaan välierään.

Joukkueet ovat kohdanneet kertaalleen aiemmin turnauksen alkulohkossa. Ottelu oli kumallekkin joukkueelle turnauksen avausottelu, eivätkä vaahterapaidat antaneet slovakialaisille mitään saumaa, kun keskieurooppalaiset kaatuivat tylyin 8-0-lukemin.

Mistä Slovakialle uskoa välierään?

Kun kokoonpanoja vertaa, on täysin selvä asia, kumman pitäisi edetä turnauksen finaaliin. Vaahterapaitojen paketti vilisee ensimmäisen kierroksen varauksia ja huikeita tulevaisuuden lupauksia.

Slovakiasta ei voi valitettavasti sanoa samaa. Kokoonpanossa on muutamia hyviä yksilöitä, mutta heistä oikeastaan vain muutama pystyy kilpailemaan edes jokseenkin Kanadan tähtien kanssa.

Kanadalla on tukenaan huikea kotiyleisö.
Kanadalla on tukenaan huikea kotiyleisö.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Slovakian seitinohut sauma finaalipaikkaan onkin sen puolustuksessa ja maalivahtipelissä. Nyt jos koskaan Slovakia kaipaa huipputurnauksen pelannutta maalivahtiaan Denis Godlaa ja uhrautumista puolustuksessa koko joukkueelta.

Slovakian tehoista on vastannut pitkälti sen ykköskentällinen, jossa ovat pääasiassa pelanneet Martin Réway, Peter Cehlárik ja Matej Paulovic. Jos tämä kenttä onnistuu pamauttamaan muutaman osuman Kanadan verkkoon ja joukkue seisoo päällään oman maalinsa vartijana yhdessä Godlan kanssa, on voitoon ohut sauma.

Alun merkitys korostuu normaalia enemmän

Tanskaa vastaan Kanada teki mitä tahtoi heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien. Slovakialla ei ole varaa antaa siimaa, vaan sen täytyy iskeä heti alussa. Jos Slovakia saisi ottelussa nopean osuman, niin se lisäisi varmasti keskieurooppalaisten itseluottamusta todella paljon.

Kanadan tähtien saadessa hyvän alun peliin ja aikaisen johdon, on vaikea nähdä, että Slovakia pystyisi punnertamaan tasoihin. Jos vaahterapaidat eivät saa tehokasta alkua, saattaa heidän peli mennä väkinäiseksi puskemiseksi, sillä tässä turnauksessa Kanada ei ole tottunut vähämaalisiin otteluihin omalta osaltaan.

Myös Kanadan ylivoima on ollut tappavaa, mutta myös Slovakia on saanut onnistumisia miesylivoimalla. Tämä saattaa muodostua myös käännekohdaksi. Slovakian täytyy pysyä pois jäähyboksista ja hyödyntää ylivoimansa huikealla prosentilla voittaakseen ottelun.

Arvio ottelusta: Mika Pukkinen

Slovakian mahdollisuudet finaalipaikkaan on niin pienet, että on vaikea nähdä sen tapahtuvan. Slovakia roikkunee mukana korkeintaan kaksi erää, mutta jossain vaiheessa bensa lopuu slovakialaisten koneesta ja vaahterapaidat menevät menojaan.

Slovakian maalivahti Denis Godla on kuitenkin pelannut huikean turnauksen. On mahdollista, että hänen torjuntojensa siivittämänä Slovakia saattaa pitää lukemat siedettävinä pitkäänkin. On seitinohut sauma, että slovakialaiset pystyisivät hänen torjuntojen ja hyvän puolustamisen kautta kaatamaan Kanadan. Mutta sen tapahtuminen vaatisi suurta ihmettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle