Salamoistako Mehtimäen ensimmäinen uhri?

MESTIS / Ennakko
"Niin pitkä on syksy, ei voittoa näy... " Torstaina on Jokipojilla jälleen uusi mahdollisuus avausvoittoon. Kotiottelu Salamoita vastaan lienee tasainen, mutta kun itseluottamus on pohjalukemissa, on matka niukasta tappiosta niukkaan voittoon yllättävän pitkä. Ei Salamatkaan ole vieraissa loistanut, mutta hyvä erikoistilannepelaaminen, maalivahtipeli ja itseluottamus nostavat joukkueen suosikiksi Mehtimäellä.

Illan sana on itseluottamus. Toisella sitä on, toisella ei. Ja jos ottelu on loppuhetkillään tasaisessa tilanteessa, paremmalla itseluottamuksella varustettu usein voittaa.

Jokipojat on pelannut kauden 15 otteluaan voitoitta. Ei joukkue läheskään niin huono olo kuin sarjataulukko näyttää, mutta putken pitkittyessä voittamisen kynnys on kasvanut kierros kierrokselta.

Salamoilla ei samaa ongelmaa ole. Joukkue on kokematon, mutta myötätuuli on työntänyt pitkälle. Tasaisista, maalin tai kahden erolla päättyneistä otteluista Salamat on voittanut kuusi ja hävinnyt vain kaksi – niistäkin toisen vasta jatkoajalla. Sarjapisteiden tehokalastus on nostanut kirkkonummelaiset peräti sarjan neljänsiksi.

Toista kauttaan Mestiksessä pelaava Salamat voitti viime talvena parhaimmillaan neljä ottelua peräkkäin, joten kaksi pistettä Joensuusta tietäisi viiden ottelun voittoputkea ja seuran uutta ennätystä.

Joni Purola sängyn pohjalla

Helppoa reissua Salamoille ei Joensuuhun voi povata, sillä joukkue on loistanut pääasiassa kotonaan. Vierasvoittoja on kaksi, ja niissä kummassakin avainroolissa oli jo Jokereihin palannut maalivahti Pasi Häkkinen upeilla torjunnoillaan. Matka on pitkä, flunssa häiritsee, ja kaukalo on paljon leveämpi kuin kotona.

- Hereillä täytyy taas olla, Jokipojat yrittää varmasti kotonaan innokkaasti hakea ensimmäistä voittoaan. Pitkä reissu ja hankala peli, täyden iltapuhteen saamme varmasti tehdä, uskoo Salamoita valmentava Vesa Surenkin.

Yllättävän vahvan alkukauden pelannut Salamat lähtee itää kohti neljän ottelun voittoputkessa, ja vastassa on sarjajumbo. Nousevatko jalat maasta?

- Ainahan se riski on olemassa. Mitä kokemattomampi joukkue, sitä suurempi riski. Nuori suomalainen ei tahdo uskoa ennen kuin on itse hölmöillyt, ja sitten ollaan kallella kypärin. Siitä on puhuttu, ja toivottavasti niin ei käy.

Flunssan takia kirkkonummelaisten kokoonpanosta puuttuu ainakin puolustaja Joni Purola. Lisäksi Tero Konttinen on palannut Jokereiden A-nuorten riveihin, joten Salamat on matkassa vain kuudella puolustajalla. Sentteri Simo Romo potee yhä olkapäätään.

Jokipoikien vahvuudesta puuttuvat puolustaja Tuomas Laukkanen ja Kuusamosta vauhtia hakeva hyökkääjä Marko Mönkkönen, mutta käytännön merkitystä rivimiesten poissaoloilla tuskin on.

Iloinen tyyli, surulliset tulokset

Jokipojat on käytännössä jo menettänyt mahdollisuutensa välttää karsinnat, mikäli joku kymmenen parhaan joukosta ei talven mittaan täysin romahda, mutta organisaation uskon kannalta voitto joko Salamoista tai sunnuntaina Haukoista olisi varsin tärkeä. Etenkin, kun lainapelaajien maalivahti Mikael Vuorion, puolustajien Atte Vallin ja Juha Jokiraidan sekä hyökkääjä Tuukka Pulliaisen lainasopimukset umpeutuvat sarjatauon alkaessa. Nelikosta varsinkin Pulliainen ja Valli ovat olleet selkeitä vahvistuksia.

Potentiaalia nähtyä parempaan Jokipojilla pitäisi olla. KalPalta joukkue sai isän kädestä lauantaina Kuopiossa (10-3), mutta sitä edeltävät neljä kamppailua olivat pelillisesti tasaisia, ja Jokipojat jopa voitti laukaisutilaston niissä kaikissa. Maalinteko ja maalivahtipeli ovat kuitenkin olleet sarjanousijan kompastuskiviä.

Vaikka voittoja ei tilillä ole, ei Jokipoikia voi ainakaan tylsyydestä syyttää. Joukkueen otteluissa on tehty maaleja reilun seitsemän osuman keskiarvolla, mikä on ylivoimaisesti eniten Mestiksessä. Hyökkäysmateriaali on kuitenkin Mestis-tasolle pehmeähkö, eikä tolppien välissä sen enempää Vuorio kuin Marko Mäkkeli tai Tomi Räisänenkään ole noussut voittavaksi maalivahdiksi, joten menestys maalintekokilpailuissa on jäänyt vaisuksi.

Sama kuvio saattaa toistua myös Salamoita vastaan. Kirkkonummen maalivahti Simo Vehviläinen on torjunut luotettavasti, ja laaja hyökkäysarsenaalikin Salamoilla on isäntäjoukkuetta vahvempi. Jokipoikien aseena on ollut puolustussumpun sijasta hyvä liike leveässä kotikaukalossa. Torstaina se saattaa purra siltä osin, että Salamoiden oma kaukalo on huomattavan paljon kapeampi, mutta toisaalta myös Salamat on varsin hyvin liikkuva joukkue.

Toimittajan arvio (60 min): Jokipoikien voiton todennäköisyys on 34 prosenttia, tasapelin 19 % ja Salamoiden vierasvoiton 47 %.

» Lähetä palautetta toimitukselle