Elokuvamaailma pursuaa urheiludokumentteja, jotka käsittelevät urheilijoita, valmentajia tai tapahtumia. Aiheita kupattu siinä määrin, että on vähitellen aika siirtyä kohti harvemmin tallattuja polkuja. Elämäkerta forssalaisesta mailatehtailijasta ei lähtökohtaisesti nostattane palavia intohimoja, mutta Koho – utopia Forssasta on historiallisessa mielessä katsomisen arvoinen elokuva.
Kari Aro oli mies, jolla oli enemmän mielikuvitusta ja hyväntahtoisuutta kuin liikemiesvaistoa. Aron visio oli luoda maailman paras jääkiekkomaila maailman parhaiden pelaajien käyttöön. Yhteistyökumppaniksi löytyi puuseppä Yrjö Sartokari, Kohon tehdas näki päivänvalon 1960-luvulla. MM-kotikisat 1965 olivat hitaasti liikkeelle lähteneen tehtaan läpimurto, ja muutamassa vuodessa Koholla mätettiin maaleja NHL:ää myöten. Mailamerkki saavutti symbolisen lakipisteensä vuoden 1972 Summit Seriesissä.
Varteenotettavan pelaajauran luoneelle Aholle maila ei ollut vain peliväline tai työkalu vaan instrumentti. Jokainen Kohon maila oli viimeisen päälle hiottu taidonnäyte. Tehokkuustuotantoon Aro ei kuunaan uskonut. Menestyksen ja ylenpalttisuuden sijaan Aro halusi luoda hyvinvoivan, yhteisöllisen ja viihtyisän työympäristön. Kohon mailan veistäminen ei ollut suorite vaan ylpeydenaihe.
Kohon lisäksi Aro ehti nähdä toisenkin visionsa toteutuvan, kun Forssaan nousi jäähalli. Hallin suojista oli tarkoitus nousta suuri kantahämäläinen kulttuurikeskus ja menestyvä jääkiekkojoukkue.
kohon maila on pelastanut forssan unohdukselta
Idealismit eivät kuitenkaan kovien arvojen liikemaailmassa kestä pitkään. Hyväuskoinen ja ihmisläheinen Aro ei suostunut henkilöstösaneerauksiin eikä tinkimään tuotteensa laadusta. Aron suunnitelmat kokivat vastustusta ja ylenkatsetta myös kotikaupungissaan, jossa kaikkeen uuteen tunnuttiin reagoivan vaistonvaraisella pessimismillä. 'Ei tuosta mitään tule', toistuu kuin kertosäkeenä Aron tarinan aikana.
Luontainen optimismi ajaa Aroa eteenpäin. Ideat nousevat alati uusiin sfääreihin hellittämättömällä energialla. Hänestä tulee aikaansa edellä olevana melkein surrealistinen hahmo, jollaista kotimainen liike-elämäkulttuuri harvoin kohtaa.
Sakari Suurosen perusvireeltään hyväntuulinen dokumentti on muotokieleltään nykypäivän kotimaista elokuvaa myötäilevä. Arkistopätkien seassa on muutama näytelty kohtaus, ja suurin osa kerronnasta koostuu haastatteluista – ääneen pääsee paitsi Kohon entisiä työntekijöitä myös Alpo Suhosen ja Juhani Tammisen kaltaisia pitkän linjan jääkiekkovaikuttajia. Vuonna 2003 edesmenneen päähenkilön vuorosanat on käsikirjoitettu ja luettu voice-overina. Kaari ulottuu Aron elämänvaiheen saumakohdasta pelaaja- ja tehtailijanuran vaihteesta viimeisiin vuosiin, joita sävyttivät rajatietoon liittyvät tutkimukset.
kari aro ei uskonut rahaan vaan ihmiseen
Ei ole liioittelua todeta, että jääkiekkomaila ja Forssan Palloseura ovat pelastaneet pienen teollisuuspaikkakunnan unohdukselta. Ihan hyvin mieheltä, jonka "aivoituksista ei koskaan tule mitään".
Koho – utopia Forssasta on katsottavissa DocPoint -elokuvafestivaalien verkkosivuilla 6.2.2022 klo 23.59 saakka. Yksittäisen dokumenttielokuvan katseluoikeuden hinta 10,00 €.