Kuva © Tiia Mahkonen

Jatkoajan mock draftin valinnat 1–10: Celebrini pelastaa rämpivän haiparven, Helenius avaa suomalaispelin

Artikkeli
NHL:n varaustilaisuus järjestetään Yhdysvalloissa Las Vegasissa 29.–30. kesäkuuta. Varausikäluokan kärkinimi on kanadalainen Macklin Celebrini, mutta ensimmäisenä varaavan San Jose Sharksin jälkeen pelaajien varausjärjestys on täysin auki.

NHL:n varaustilaisuus rantautuu ensimmäistä kertaa näyttävään Yhdysvaltain Las Vegasin Sphere -rakennukseen. Varausluokan kärkikymmenikköä tähdittää kanadalainen Macklin Celebrini, mutta hyökkääjän takana odottaa poikkeuksellisen lupaava varausluokka.

Jatkoajan toimittaja Konsta Kiviniemi purkaa joukkueiden tarpeita ja varattavia pelaajia kolmiosaisessa mock draft -artikkelisarjassa, joista ensimmäinen osa käsittelee varaustilaisuuden kärkikymmenikköä.

Pelaajan NHL-vertaus ei perustu suoranaisesti taitoon tai potentiaaliin, vaan vertailukohteissa on priorisoitu pelaajien toisiinsa täsmäävää pelityyliä, kokoa ja varauskauden tuotantoa.

1. San Jose Sharks

  Macklin Celebrini (Bostonin yliopisto, NCAA)

Hyökkääjä
Mitat: 182 cm / 89 kg
Kätisyys: Vasen
NCAA 2023–24: 38 ottelua, 32+32=64, +25

Pelastaja. Sharks veti vuosien kujanjuoksun jälkeen vihdoin pitkän tikun varauslotossa saaden palkinnoksi oikeuden varata parhaan yliopistolupauksen vuosikausiin. Kaliforniassa nuoruutensa viettänyt Celebrini on juuri sitä, mitä lääkäri on kirjoittanut haiparvelle; valovoimainen tähti kääntämään turkoosipaitoja takaisin valoon.

Jäällä Celebrini nousee hartioita myöten ylitse muiden varausluokan kollegoidensa. Dynaaminen, tehokas, älykäs, nopea ja itsevarma hyökkääjä ohittaa puolustajia pehmeillä käsillä ja maalivahteja tulisella laukauksella. Hänen pelinlukutaitonsa ja kahden suunnan pelaamisensa ovat eliittiä ja vaikkei 183-senttistä runkoa mielletä varsinaisesti voimahyökkääjän mitoiksi, on Celebrinin kamppailupelaaminen ottanut hurjia harppauksia varauskaudella.

Yksi iso kysymysmerkki kanadalaisen yllä kuitenkin leijuu. Celebrini totesi varaustilaisuutta edeltävällä testileirillä, ettei hän ole valinnut vielä NHL:n ja yliopistoon palaamisen jäljiltä. Mikäli ykkösvaraus liittyy William Eklundin ja Will Smithin seuraan jo ensi kaudeksi, on hän valmis kantamaan kärkihyökkääjän roolia ensimmäisestä kiekonpudotuksesta alkaen. Hän voi pelata ykkösyli- ja alivoimaa ja kärkisentterin tai -laiturin roolia.

Joka tapauksessa yksi asia on varma: Sharksin uudelleenrakennus ottaa Celebrinin myötä massiivisen harppauksen kohti aurinkoa.

NHL-VERTAUS: Jonathan Toews

Toews ja Celebrini ovat erinomaisia ja dynaamisia kahden suunnan hyökkääjiä. Kumpikin pelaaja haastaa puolustajan erinomaisella luistelulla ja sulavilla käsillä. Celebrini saapuu taalajäille Toewsia parempana laukojana, mutta kaikesta huolimatta kanadalaiset muistuttavat kaukalossa toisiaan merkittävästi.

Celebrinin taitopankista löytyy myös terävä laukaus.
Celebrinin taitopankista löytyy myös terävä laukaus.
Kuva © Tiia Mahkonen

2. Chicago Blackhawks

  Artjom levšunov (michiganin osavaltionyliopisto, ncaa)

puolustaja
Mitat: 187 cm / 92 kg
Kätisyys: oikea
ncaa 2023–24: 38 ottelua, 9+26=35, +27

Blackhawksilla on edessään varaustilaisuuden vaikein valinta. Connor Bedard tarvitsee kipeästi apua hyökkäykseen, joka aiheuttaa organisaatiolle pohdintaa Ivan Demidovin muodossa. Seura on kuitenkin viime kausina investoinut useita korkeita varausvuoroja hyökkääjiin, eikä Demidovia ole ollut mahdollista nähdä paikan päällä yhtä paljon kuin kotimaahansa nähden poikkeuksellista pelaajapolkua kulkenutta Levšunovia. Siispä valinta kallistuu valkovenäläiseen.

Levšunov on monipuolisuutensa ansiosta varausluokan kiistatta paras puolustaja. Hänellä on kyky lukita vastustaja maalintekosektorilta jokaisella jään osa-alueella, hän pelaa vahvaa ja fyysistä peliä, hän avaa peliä sulavaliikkeisesti tuoden kiekon alueelle ja hänellä on myös tulinen ja tarkka rannelaukaus. Valkovenäläinen kuulostaa vahvuuksiensa perusteella parhaalta puolustajalupaukselta vuosikausiin.

Kolikon toinen puoli tarjoaa kuitenkin epätasaisuuden, huolimattomuuden ja vaikeuksia sopeutua joidenkin vastustajien pelitapaan. Hän ei aina luota erinomaiseen luisteluunsa pysyäkseen vastustajan mukana, joka johtaa kaksinkamppailuiden häviämiseen. Valkovenäläisen pelissä olevat kehityskohdat ovat selvästi havaittavissa, mutta hän on osoittanut pitkin vuotta kykenevänsä pelaamaan erittäin korkealla tasolla, mikäli hän saa omasta pelistään kiinni.

Hänellä on kaikki työkalut kehittyä kärkiparin puolustajaksi ja muodostaa Kevin Korchinskin kanssa yksi sarjan parhaista puolustuskaksikoista, ja ensimmäisellä kierroksella vielä uudestaan varaava Blackhawks ei voi ohittaa sitä mahdollisuutta.

NHL-VERTAUS: Drew doughty

Doughty ja Levšunov ovat kiekollisesti erittäin lahjakkaita puolustajia, jotka luovat peliä sulavalla liikkeellä ja vahvalla pelinlukutaidolla. Kumpikin pelaa myös erittäin vahvaa ja fyysistä puolustuspeliä.

3. Anaheim Ducks

  anton silajev (torpedo Nižni Novgorod, khl)

puolustaja
Mitat: 200 cm / 94 kg
Kätisyys: vasen
khl 2023–24: 48 ottelua, 3+8=11, -5

Vaikka Demidov tippuisi suoraan vastikään ilmettään uudistaneen ankkaparven syliin, kallistuu valinta puolustajaan. Sam Dickinson herättänee varmasti keskustelua Ducksin pöydässä, mutta Silajev on mahdoton ohitettava korkeallakaan varausvuorolla, sillä hänet on kuin käsin tehty GM Pat Verbeekin joukkueeseen.

Silajev on yksi varausluokan erikoisimmista pelaajatyypeistä. Kaksimetrinen puolustaja on yksi parhaita luistelijoita pelipaikallaan, mutta venäläisen peliliset vahvuudet rajautuvat miltei kokonaan puolustussuuntaan. Järkälemäisellä rungollaan ja sulavalla liikkeellään kaikki osa-alueet peittävä puolustaja pelasi kokonaisen kauden miesten kanssa esiintyen illasta toiseen erinomaisesti.

Vaikka Silajevilla on runsaasti kehitysaskelia otettavana kiekollisen pelaamisen ja peliälyn kehittämisen kanssa, ovat puolustussuunnan ominaisuudet paketoituna erinomaiseen luisteluun ja järkälemäiseen kokoon liian hyvä paketti ohitettavaksi. Silajevia ei ole syytä odottaa saapuvaksi Pohjois-Amerikkaan vielä hyvään hetkeen, sillä hänen sopimuksensa KHL:ssä on voimassa kevääseen 2026.

Ducks toivoo, että kehitysvuodet kotimaassa maksavat itsensä takaisin joukkueen nuoren rungon kehittyessä, ja Silajev saapuisi aikanaan kilpailevaan organisaatioon.

NHL-VERTAUS: Victor hedman

Hedman ja Silajev ovat erinomaisesti luistelevia, fyysisesti ja laajalla alueella puolustavia puolustajia. Silajevin kiekolliset taidot ovat luonnollisesti Hedmania heittämällä jäljessä, mutta on syytä muistaa, ettei ruotsalainenkaan huikaissut kykyjenetsijöitä kiekollisella pelaamisellaan 15 vuotta sitten. Kumpikin pelasi varauskautensa miltei kokonaan miesten pääsarjassa.

4. Columbus Blue Jackets

  Cayden Lindstrom (Medicine Hat Tigers, WHL)

Keskushyökkääjä
Mitat: 190 cm / 96 kg
Kätisyys: Vasen
WHL 2023–24: 32 ottelua, 27+19=64, +12

Blue Jackets on mielenkiintoisessa tilanteessa, kun seura lähtee varaustilaisuuteen uudessa komennossa ensimmäistä kertaa 11 vuoteen. Uusi GM Don Waddell on välittömästi tiukan valinnan edessä, sillä Demidov on yhä varattavissa. Blue Jackets käytti kuitenkin viime kesän kärkivarauksensa tulevaisuuden kärkisentteri Adam Fantilliin, joten Lindstrom on luonnollinen jatkumo Waddellin aikakauden alkuun.

Lindstrom oli pitkään keskusteluissa jopa toisesta varausvuorosta, kunnes levytyrä päätti kanadalaisen kauden ennen aikojaan. Ilkeä loukkaantuminen pelotti joukkueita kevätkaudella varausrankingien eläessä, mutta Lindstromin testileirillä antamat kommentit selän parantumisesta ovat palauttaneet hänet kärkivarausten joukkoon.

Pelillisesti hän on kiistatta varausluokan toiseksi paras keskushyökkääjä Celebrinin jälkeen. Hän on miltei täydellinen voimahyökkääjälupaus, joka kylvää tuhoa myös laukauksellaan. Lindstromin hyökkäyssuunnan ominaisuudet tekevät hänestä erittäin vaikean puolustettavan, sillä hän luistelee erinomaisesti kokoisekseen hyökkääjäksi.

Yhdestä varausluokan dynaamisimmasta hyökkääjästä on vaivannutta selkävammaa lukuunottamatta mahdotonta löytää huonoja puolia. Jos Lindstromin puheet selkävamman parantumisesta käyvät toteen, on Blue Jacketsin keskikaista lukittu kahdella tähdellä seuraavaksi 15 vuodeksi.

NHL-VERTAUS: Roope Hintz

Hintz ja Lindstrom ovat dynaamisia linkkuveitsiä, joiden hyökkäysalueen työkalupakit tursuavat tapoja tehdä vastustajan puolustuksen illasta poikkeuksellisen pitkän. Kumpikin hyödyntää pelissään erityisesti kookasta ja fyysistä runkoaan sekä luistelunopeuttaan.

5. Montreal Canadiens

  Ivan Demidov (SKA-1946 Pietari, MHL)

Oikea laitahyökkääjä
Mitat: 184 cm / 87 kg
Kätisyys: Vasen
mhl 2023–24: 30 ottelua, 23+37=60, +47

Suurin kysymysmerkki varaustilaisuudessa ratkeaa viidennellä varausvuorolla. Demidov olisi taitojensa puolesta selvä kakkosvaraus, mutta joukkueet Canadiensin edellä turvautuvat paremmin kunkin organisaation tilanteeseen istuvaan vaihtoehtoon. Demidov itse ei ole juuri sitä, mitä lääkäri kirjoitti kipeästi keskushyökkääjää kaipaavalle seuralle, mutta hänen kaltaistaan lupausta on mahdoton ohittaa.

Jään ulkopuolisista asioista ilmoille nousseet kysymysmerkit ovat jo ratkaistu. Demidov puhuu erinomaista englantia, hän oli kesäkuun alussa tehdyissä mittauksissa huomattavasti aiempaa pidempi ja painavampi, ja hän on halukas saapumaan Pohjois-Amerikkaan jo ensi kauden päätteeksi. Osa kykyjenetsijöistä on ilmaissut huolensa Venäjän juniorisarja MHL:n tasosta, mutta heikompikaan vastustajien taso ei tee Demidovista itsestään yhtään huonompaa.

Jäällä Demidovista ohittamattoman varauksen tekee hänen hyökkäyssuunnan työkalupakkinsa. Hän kykenee luomaan jäällä vaarallisen maalintekomahdollisuuden joka kerta, kun kiekko koskettaa hänen lapaansa. Vaikka hän ei välttämättä lumoa kykyjenetsijöitä nopeudellaan, varausluokan yksinkertaisesti taitavin pelaaja ohittaa miltei kenet tahansa puolustajan pehmeillä käsillä tai millintarkalla avaavalla syötöllä.

Canadiens saa Demidovista tulosyksikköönsä tähden, jollaista sillä ei vielä ole. Myös toisen kerran ensimmäisellä kierroksella varaava seura voi vahvistaa muita tarpeitaan myöhemmin, mutta venäläisen varaaminen viidennellä varausvuorolla nostaa Habsin hyökkäyksen tasolle, jota kiekko-Mekassa ei ole nähty vuosikausiin.

NHL-VERTAUS: kirill kaprizov

Kaprizov ja Demidov ovat venäläistaitureita, jotka kykenevät luomaan vaarallisen maalintekopaikan vaikka tyhjästä. Kumpikin haastaa puolustajia pehmeillä käsillä, mutta he voivat myös luoda itselleen tilaa tarkalle laukaukselle.

6. Utah Hockey Club

  Zeev Buium (Denverin yliopisto, NCAA)

Puolustaja
Mitat: 182 cm / 84 kg
Kätisyys: Vasen
NCAA 2023–24: 42 ottelua, 11+39=50, +33

Utahin NHL-organisaatio on mielenkiintoisen valinnan edessä, sillä viime vuonna Arizonan aavikolta muuttanut seura varasi samalla varausvuorolla venäläispuolustaja Dmitri Simaševin. Kurssiaan räjähdysmäisesti kalenterivuoden aikana nostanut Beckett Sennecke kiinnostanee seuraa, mikäli valinta kohdistuisi hyökkääjään, mutta Buium tarjoaa seuran takalinjoille paketin, jollaista siellä ei vielä ole.

Kahdella viime kaudella miltei kaiken voittanut Buium nosti osakkeitaan hurjasti vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Maailmanmestaruuteen turnauksensa päättänyt puolustaja oli yksi turnauksen parhaista pelipaikallaan, ja sama tahti jatkui NCAA:n mestaruuden voittaneen Denverin yliopiston takalinjoilla.

Hurjaa vastuuta yliopistojäällä kantanut Buium on varausluokan kiekollisesti paras puolustaja. Hän on erinomainen pelinavaaja, joka tykkää tuoda kiekon alueelle onnistuen siinä häikäisevällä prosentilla. Vaikka Buiumin hyökkäyssuunnan ja pelinavaamisen potentiaali usein jättää oman pään pelaamisen varjoonsa, ei hänen puolustuspään pelaamistaan tule aliarvioida.

Buiumin pelityyli vaikuttaa sopivan kirkkaisiin valoihin kuin nenä päähän, mutta osa kykyjenetsijöistä on ilmaissut huolensa siitä, realisoituvatko hänen hyökkäyssuunnan ominaisuutensa NHL:ään kilpailun koventuessa huomattavasti. Toiset ovat taas vakuuttuneita siitä, että hänen pelinavaamisensa, älykkyytensä ja syöttämisensä ovat huippuluokkaa, ja Buium on korkean varausvuoron arvoinen.

Hän istuu erinomaisesti Hockey Clubin takalinjoille, jossa ei ole varaustilaisuuteen lähtiessä yhtään voimassa olevaa puolustajasopimusta. Buium tulee pyörittämään ykkösylivoimaa Utahissa vielä pitkään, mahdollisesti jo ensi kaudella.

NHL-VERTAUS: Josh Morrissey

Morrissey ja Buium pelaavat erinomaisesti kahteen suuntaan, mutta he avaavat myös peliä vaivatta. Samanpituiset puolustajat eivät kaihda myöskään fyysistä peliä.

Buium voitti menneellä kaudella muun muassa U20 MM-kultaa.
Kuva © Tiia Mahkonen

7. Ottawa Senators

  Beckett Sennecke (Oshawa Generals, OHL)

Oikea laitahyökkääjä
Mitat: 188 cm / 82 kg
Kätisyys: Oikea
OHL 2023–24: 63 ottelua, 27+41=68, +33

Senatorsin varausvuoro oli pitkään siirtohuhuissa, mutta lopulta Linus Ullmarkin hankinnassa käytetty myöhempi ensimmäisen kierroksen varaus vesitti kaupat Philadelphia Flyersin kanssa. Dynaaminen hyökkäävä puolustaja Zayne Parekh on varteenotettava vaihtoehto jo nyt, mutta Sennecken hurja loppukausi ja kasvupyrähdys ovat tehneet laiturista miltei satavarman kärkikymmenikön varauksen.

Ennen kalenterivuoden vaihtumista Sennecke oli merkkauttanut 25 tehopistettä 28 koitokseen, mutta vuodenvaihteen jälkeen hän latoi pöytään peräti 65 pistettä 51 runkosarja- ja pudotuspeliotteluun. 11 senttiä viimeisen kahden vuoden aikana kasvanut laituri on ollut ykköskierroksen varauksen arvoinen jo pitkään, mutta Sennecke opetti loppukauden ajan kaikkia siitä, miksi hänet tulisi varata korkealla.

Sennecken peli hurmaa kykyjenetsijät ja GM:t niin, että hänestä ei saa katsetta irti. Poikkeuksellisen luova laituri on miltei pysäyttämätön maalille ajaessaan, mutta maalinteko myös kauempaa ei ole haaste hänelle. Hän on myös erinomainen orkesteroidessaan hyökkäystä pelintekijänä, joskin häntä ei voi varsinaiseksi pelintekijäksi lokeroida.

Sennecke on kykenevä luomaan maalintekomahdollisuuksia pelottoman hyökkäyspelinsä ansisosta. Hän haastaa puolustajia hurjalla itseluottamuksella, ja usein ohittaa heidät nopeilla käsillä. Varausluokassa ei ole yhtään pelaajaa, kuka olisi nostanut osakkeitaan kuluvan kalenterivuoden aikana enemmän kuin Sennecke. Myöhäinen nousu ja hänen kokoonsa tekevät hänestä vaikean ohitettavan korkeallakaan varausvuorolla.

NHL-VERTAUS: Drake Batherson

Batherson ja Sennecke ovat isokokoisia, oikealta laukovia voimahyökkääjiä, jotka tuovat hyökkäyspeliin runsaasti potentiaalia ja vaihtoehtoja rakentaa maalipaikkoja. Kummallakin on myös kova rannelaukaus, eikä luistelu ole kummankaan päällimmäinen vahvuus.

8. Seattle Kraken

  Carter Yakemchuk (Calgary Hitmen, WHL)

Puolustaja
Mitat: 190 cm / 91 kg
Kätisyys: Oikea
WHL 2023–24: 66 ottelua, 30+41=71, -6

Kraken ei ole historiassaan kertaakaan varannut puolustajaa ensimmäisen kierroksen varausvuorolla, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Parekh ja Sam Dickinson ovat varteenotettavia vaihtoehtoja nuorelle organisaatiolle, mutta isokokoinen Yakemchuk tarjoaa seuran tarpeisiin parhaan paketin.

Yakemchuk on yksi kiinnostavimmista puolustajalupauksista varausluokassa, osittain hänen tuomansa laukomispelotteen ja kiekollisten taitojen ansiosta. 30 maalia puolustajan paikalta kielivät siitä, että Yakemchuk on todellinen pelote siniviivalla rannelaukauksensa kanssa. Hän tykkää myös pelata kiekolla siniviivan paremmalla puolella, ja ylivoima pyörii usein 18-vuotiaan kautta.

Kiekollisesti hän on yksi varausluokan parhaimmista puolustajista, mutta kiekottomana hänen pelissään on vielä paljon hiottavaa. Hänen luistelunsa on kiekollismieliseksi puolustajaksi heikolla tasolla, ja hänellä on vaikeuksia kaksinkamppailuissa erityisesti kiekollisesti lahjakkaampia ja sulavampia hyökkääjiä vastaan.

Fyysisyys ja kiekollinen peli laukausta unohtamatta kuitenkin nostavat hänen osakettaan, eikä Krakenilla ole varaa ohittaa Yakemchukia. Raaka lupaus tarjoaa kuitenkin tarpeeksi hyökkäyssuunnan ominaisuuksia puoltaakseen korkeaa varausta.

NHL-VERTAUS: Brent burns

Burns ja Yakemchuk rakastavat pitää kiekkoa lavassa hyökkäysalueella pyöriessä, eikä kummallakaan ole ongelmia ohittaa vastustajia taitavin harhautuksin. Hyökkääjänä uransa aloittanut Burns oli jo taalajäille saapuessaan pykälän verran Yakemchukia parempi luistelija, mutta laukomispelote, iso koko ja kiekollinen aktiivisuus saavat kaksikon muistuttamaan huomattavasti toisiaan.

9. Calgary Flames

  SAM DICKINSON (LONDON KNIGHTS, OHL)

PUOLUSTAJA
MITAT: 189 CM / 92 KG
KÄTISYYS: VASEN
OHL 2023–24: 68 OTTELUA, 18+52=70, +56

Flamesin kannattajilla on yhdeksännellä vuorolla taatusti mielessä vain yksi nimi. Seuraikoni Jarome Iginlan poika Tij Iginla olisi jäämässä suoraan punapaitojen haaviin, mutta Dickinsonin jokseenkin yllättävä valahtaminen Flamesille saakka pakottaa tuottamaan kannattajille pienimuotoisen pettymyksen ja varaamaan parhaan saatavilla olevan pelaajaan.

Dickinson on kuitenkin kaikkea muuta kuin pettymys kipeästi puolustajalupauksia tarvitsevalle Flamesille. On todella vaikeaa löytää puolustajia, jotka liikkuvat 189-senttisenä yhtä aktiivisesti ja sulavasti kuin hän.

Yksi varausluokan parhaista luistelijoista on liikkeensä ansiosta erinomainen kapelimestari pelinavauksille ja käynnistyville hyökkäyksille. Hän ei loista syöttäjänä samalla tavalla kuin muut varausluokan kärkipuolustajat, mutta hän ajaa kiekon kanssa alueelle paremmin kuin suurin osa heistä.

Päättäväisesti ja kypsästi pelaava on todella vaikea pysäytettävä. Dickinson muistuttaa todella puolustajatyyppiä, jota moderni jääkiekko ja etenkin NHL rakastavat. Hän sopeutuu taalajäille miltei täydellisesti jo nyt, mutta pelintekemisen rajoitteet hidastavat häntä hieman. Pelikäsitys ja syöttäminen eivät ole hänen suurimpia vahvuuksiaan, mutta muut ominaisuudet ja yleinen luotto hänen pelaajakehitykseensä tekevät Dickinsonista halutun puolustajalupauksen.

Flamesille on varmasti tukala paikka ohittaa seuraikonin poika korkealla varausvuorolla, mutta yllättävänkin kovaa vauhtia kohti jälleenrakennusta valuvan seuran täytyy varata paras mahdollinen pelaaja.

NHL-VERTAUS: Noah hanifin

Hanifin ja Dickinson ovat vahvoja ja nopeita luistelijoita, sekä kokonaisuutena dynaamisia puolustajia. Kummankaan pelissä ei ollut varauskaudella paljoa heikkouksia, eikä heidän kaltaistaan pelaajatyyppiä ole löydettävissä kärkivarausten jälkeen.

10. New Jersey Devils

  konsta helenius (jukurit, liiga)

Keskushyökkääjä
Mitat: 180 cm / 85 kg
Kätisyys: oikea
liiga 2023–24: 31 ottelua, 8+14=22, -1

Devils on ensimmäinen organisaaatio varaustilaisuudessa, jonka ei kuuluisi varata sille annetulla varausnumerolla. Heikko kausi antoi kuitenkin paholaisille mahdollisuuden varata mahdollisesti viimeisiä puuttuvia palasia, ennen kuin seura voi toden teolla kutsua itseään kilpailijaksi.

Tij Iginla, Berkly Catton ja Cole Eiserman varmasti keräävät suurta kiinnostusta varauspöydässä, mutta kaksi kärkisentteriään tulevaisuutta varten lukinnut seura varaa itselleen Celebrinin jälkeen kypsimmän keskushyökkääjän.

Suomen kenties paras keskushyökkääjälupaus kymmeneen vuoteen vuoteen on tehnyt historiaa monella osa-alueella varauskautensa aikana. Pisteiden valossa viidenneksi paras Liiga-kausi varausikäisistä pelaajista. U20-, U18- ja miesten MM-kisat vyölle saman kauden aikana. Yksi Liigan kuumimpien joukkueiden kärkihyökkääjiä runkosarjassa. Helenius on tehnyt paljon asioita, joihin ovat pystyneet vain muutamat ennen häntä.

Hänen pelistään paistaa erityisesti älykkyys ja kypsyys, unohtamatta lapsuudenkodin takapihalla hiottua rannelaukausta. Hänen kahden suunnan pelaamisensa on herättänyt paljon huomiota jo puolentoista kauden ajan, sillä hän on pysynyt iästään huolimatta erinomaisesti vanhempien ja vahvempien mukana. Heleniuksella on erinomainen kyky ottaa pois vastustajan tila ja laukaus, eikä hyppy kaikista kirkkaimpiin valoihin ole todellisuudessa kaukana.

Vaikka hänen kahden suunnan ominaisuutensa ja peliälynsä herättävät runsaasti kiinnostusta seuroissa, fyysiset ominaisuudet ja todellinen dynaamisuus ovat nostaneet kysymysmerkkejä ylöjärveläisen varausstatuksen ylle.

Ensi kaudella Tapparan tulosyksikössä tuhoa kylvävä 18-vuotias sanoi olevansa valmis NHL-jäille jo yhden kauden jälkeen, joten paluuta pudotuspeleihin hakeva Devils saa Heleniuksen idylliseen aikaan vahvistamaan jo vahvaa keskikaistaa.

NHL-VERTAUS: Marco rossi

Rossi ja Helenius ovat kooltaan pienempiä hyökkääjiä, ja kummankin kahden suunnan pelaaminen herätti huomiota jo varauskaudella. Kummallakin on kyky rakentaa peliä keskikaistalla, mutta myös jakaa syöttöjä merkittävällä tarkkuudella.

Helenius keräsi vyölleen kaikki kolme arvokisaturnausta.
Kuva © Tiia Mahkonen

Juttua muokattu 28.6.2024 klo 17.49: Korjattu kirjoitusasu Artjom Levšunovin nimestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle