III-divisioona on Suomen viidenneksi korkein sarjataso, jota pelataan kahdeksassa maantieteellisesti jaetussa lohkossa. III-divisioonan pelaajaskaalaa voi kehua laajaksi, sillä sarjatason mestaruudesta kamppailevat niin harrastelijat siinä missä entiset Liiga-konkarit.
Etelän lohkossa pelit ehdittiin aloittaa toissa viikolla, kun taas muissa lohkoissa pelien makuun päästin viime viikolla. Lapin ja Savo-Karjala-alueen lohkoissa kauden alkua saadaan vielä odottaa.
Lähes jokaisessa lohkossa on toisistaan poikkeava sarjajärjestelmä. II-divisioonaan nousua tavoittelevat joukkueet ilmoitetaan vuoden vaihteen aikaan. III-divisioonasta ei voi pudota alemmas IV-divisioonaan pois lukien lohkot 1, 2, 6a ja 6b, mutta näistä lohkoista pudonneet voivat silti osallistua taas III-divisioonaan kaudeksi 2025–26.
Lohko 1, Etelä − Mestaruusjahdissa mukana tutut menestyjät viime kausilta
16 joukkuetta pelaavat vuodenvaihteeseen kestävän yksinkertaisen alkusarjan, jonka jälkeen kymmenen parasta etenevät III-divisioonan runkosarjaan. Loput kuusi putoavat IV-divisioonan runkosarjaan.
Etelän alueen lohkon kärkipäässä ovat pyörineet Liiga-konkareiden Juha Koiviston ja Joonas Rönnbergin tähdittämä vantaalainen HC Ludwig sekä Kerava Shakers.
Koivistolla, Rönnbergillä ja niin ikään Ludwigissa pelaavalla Tommi Oksalla on vyöllään pudotuspelit mukaan lukien yhteensä 747 Liiga-ottelua.
Kärkikahinoissa voi odottaa mukana olevan myös täksi kaudeksi III-divisioonaan pudonneen nummelalaisen NKV:n. Näiden joukkueiden voidaan odottaa olevan jälleen vahvoilla mestaruusjahdissa.
Keskikastin joukkueiden roolia ovat menneinä kausina pitäneet perinteiset helsinkiläisseurat Pitäjänmäen Tarmo, Karhu-Kissat, sekä Kirkkonummelainen HCK Salamat. Nämä joukkueet ovat varteenotettavia haastajia kärkipään kolmikolle mestaruusjahdissa.
Sarjataulukon alapään voidaan sanoa olevan kysymysmerkkejä täynnä. Sarjaan osallistuu neljä uutta tai lyhyen tauon jälkeen palaavaa joukkuetta, joiden tasoa on lähes mahdotonta arvioida ennen kautta.
Alapään parhaimmistoon voidaan lukea Aalto-yliopiston PUS, Näädät, sekä Kiekko-Vantaa. Voimasuhteet III-divisioonaan tulevien KlaGen, GrIFK:n, Stormin, EVU Teamin, A-Rangersin ja Koillis-Helsingin Kiekon välillä ovat epäselvät, joten heidän välistä taistoa runkosarja alapäässä on vaikea ennakoida etukäteen.
Lohko 2, Häme − Pirkkalassa pelataan noususta II-divisioonaan
14 joukkuetta pelaavat yksinkertaisen vuoden vaihteeseen asti kestävän alkusarjan, jonka kymmenen parasta etenevät runkosarjaan. Loput neljä putoavat IV-divisioonaan runkosarjaan kevääksi.
Viime kaudella hopeaa saavuttanut Goons lähtee tulevaan kauteen ennakkosuosikkina. Varteenotettavaksi ennakkosuosikiksi voidaan laskea myös Vammalan Palloseura ja hallitseva mestari HPK Icedogs.
Keskikastin joukkueina Hämeen alueen lohkossa ovat viime kausina olleet Jilves, RuoSkA, PK 83, AHK, sekä nousua II-divisioonaan tavoitteleva Pirkkalan Pingviinit. Myös viime kaudella kunnostautunut Nokia Sables voidaan laskea keskikastin joukkueeksi, mutta saattaa myös ylettyä mukaan kärkipään kamppailuihin.
Kiekko-Pojat, JäHi, Fortuna, Kiekko-Karhut ja Kangasalan Voitto sijoittuivat viime kaudella sarjataulukon häntäpäähän, joten sama kohtalo voi odottaa kyseisiä joukkueita tälläkin kaudella.
Lohko 3a, Keskimaa − Kakkosjengien täydentämä lohko
Yhdeksän joukkuetta pelaavat kaksinkertaisen sarjan, josta pudotuspeleihin etenee neljä parasta b-lohkon kahden tai kolmen parhaan kanssa. Viidenneksi sijoittunut etenee myös pudotuspeleihin, mikäli sillä on parempi pistekeskiarvon, kuin b-lohkon kolmanneksi sijoittuneella joukkueella.
Hallitsevana mestarina kauteen lähtee Vaasan korkeakoulujen Warrantti Mahtikukot. Viime kauden menestyjien, JPK:n, KieHa:n ja Urho II:n ollessa poissa kuvioista, suuntautuvat katseet vaasalaisten varteenotettavimpia haastajia etsiessä Lapuan Virkiän II-joukkueeseen ja Seinäjoen S-Kiekko Teamiin.
Keskikastiin lukeutuvat tulevalle kaudelle Muik Hockey II, Highsticks HT Academy, IK Kronan 2, MIF Team ja Kraft Academy, joiden keskinäistä sijoittumista runkosarjassa on vaikea ennakoida etukäteen. Jumbosijaa voi kuitenkin povata paluun tekevälle Teerijärveläiselle TUS:lle.
Lohko 3b, Keskimaa − Ähtärissä puunataan pronssia kullaksi
Viisi joukkuetta pelaavat nelinkertaisen sarjan, jonka jälkeen kaksi sarjataulukon parasta etenevät pudotuspeleihin lohko 3a:n runkosarjan neljän parhaan joukkueen kanssa. Kolmanneksi sijoittunut joukkue pääsee myös pudotuspeleihin, mikäli omaa paremman pistekeskiarvon, kuin a-lohkon viidenneksi sijoittunut
Viidestä joukkueesta vahvimpina pudotuspeleihin lähtevät viime kauden pronssimitalisti Ähtärin Kiekko-Haukat ja Jyvässeudun Kiekko. Kolmannelle sijalle yltää joko Karstulan Kiva tai yhden kauden tauon jälkeen paluun tekevä KeuPa HT II, jonka pelaajamateriaalista huomattava osa koostuu viime kaudella KeuPa HT:n U18-joukkueessa pelanneista pelaajista.
Tulevan kauden kokoonpanoja verrattaessa voidaan jumbosijaa povata Jyväskyläläiselle Riemu 2:lle, jonka pelaajista suurella osalla ei ole pelattuja pelejä viime kausilta joukkueen Eliteprospect-sivun mukaan.
Lohko 4, Kymi-Saimaa − Valkeala palaa kolmoseen
Viisi joukkuetta pelaavat nelinkertaisen sarjan, jonka neljä parasta etenevät pudotuspeleihin.
Viime kauden mestarin Parru HT:n noustua II-divisioonaan, sekä hopeamitalisti Kiekkoympyröiden jättäydyttyä pois sarjasta, suuntautuvat katseet mestaruusjahdissa viime kaudella II-divisioonassa pelanneeseen Valkealan Kiekkoon, Lahden Panthersiin ja HC Giantsiin.
Viime kauden jumbojoukkueen AaKoon voidaan odottaa kokevan saman kohtalon, joka sille on koitunut jo kolme kautta peräkkäin. Yhden kauden poissa olleen Piranha´sin taso on isompi kysymysmerkki. Kotkalaisilla on toki hyvät mahdollisuudet haastaa kärkipään kolmikko mestaruuskamppailussa, mutta Piranha´s saattaa joutua myös taistelemaan AaKoon kanssa viimeisestä pudotuspelipaikasta.
Lohko 5, Lappi − Rovaniemeläisseurojen ylivalta jatkuu
Kuusi joukkuetta pelaavat kaksinkertaisen sarjan välisarjoilla lisättynä. Kaikki kuusi pääsevät pudotuspeleihin.
Vahvimpana mestarikandinaattina Lapin lohkosta voidaan pitää Rovaniemeläistä Kuru Hockeytä, joka on voittanut viimeiset kolme mestaruutta. Kaksi peräkkäistä hopeaa voittanutta Rollon Poikia voidaan pitää paikallisvastustajansa suurimpana uhkana tulevan kauden mestaruustaistossa.
Keskikastissa pyörivät viime kaudet samoilla sijoilla pyörineet KiPS, SoPa, sekä Yläkemijoen Kiekko. Jumbosijaa voi povata kolme kautta peräkkäin viimeiseksi jääneelle Tunturi-Kiekolle.
Lohko 6a, Länsirannikko − Suomi-sarja-joukkue palaa kiekkokartalle
Kahdeksan joukkuetta pelaavat vuodenvaihteeseen asti kestävän kaksinkertaisen alkusarjan, jonka jälkeen neljä parasta joukkuetta etenevät runkosarjaan b-lohkon neljän parhaan kanssa.
Pelaajapulan vuoksi II−divisioona-paikasta luopunut ja IV-divisioona-joukkueensa kanssa yhdistynyt PKS on ennakkosuosikki 6a-lohkon alkusarjassa yhdessä viime kaudella pronssista pelanneiden Tarvasjoen Urheilijoiden ja Kiekko-67:n kanssa.
Lohkon musta hevonen, vielä kaudella 2022–23 Suomi-sarjaa pelannut HCIK voi myös pelaajamateriaalinsa vuoksi ylettyä mukaan mestaruuskamppailuun, sillä sen kokoonpano koostuu pääsääntöisesti viime kaudella II-divisioonaa Kiekkohaissa, Hakassa ja PKS:ässä pelanneista pelaajista.
Keskikastiin voidaan sijoittaa ParSport, Naantalin VG-62 II sekä Turun Kisa-Veikot, joiden viime kausi päättyi samoille paikkeille. Kiekkohait Akatemia joutuu todennäköisesti tyytymään viimeiseen sijaan, johon se sijoittui myös viime kaudella saaden vain yhden pisteen kymmenestä ottelusta.
Lohko 6b, Länsirannikko − Pori palaa divarikartalle
Kahdeksan joukkuetta pelaavat vuodenvaihteeseen asti kestävän kaksinkertaisen alkusarjan, jonka jälkeen neljä parasta etenevät runkosarjaan a-lohkon neljän parhaan kanssa.
Uuteen kauteen lähdettäessä, on 6b-lohkon yksi ennakkosuosikeista viime kauden hopeamitalisti Panelian Raikas. Sarjan kahdeksasta joukkueesta neljä on palaavia tai uusia joukkueita, joiden taso nähdään vasta pelien alettua. Nämä joukkueet ovat Porin Kiekko Weljet, Lauttakylän Luja, Loimaa Rockets ja KuKi Team.
Alapään kastiin lukeutuvat tulevalla kaudella viime kaudella alkusarjasta IV-divisioonaan pudonnut UJK, viime kauden jumbo HC Eurajoki ja Säkylän Lännen Kiekko. Tosin uudet joukkueet lohkossa voivat sekoittaa pakkaa myös heikommin suoriutuvien joukkueiden seassa.
Lohko 7, Pohjoinen − Laser HT Ak lähtee kauteen ennakkosuosikkina
14 joukkuetta pelaavat yksinkertaisen sarjan välisarjalla lisättynä, josta pudotuspeleihin etenee kahdeksan parasta.
Pohjoisessa tulevalla kaudella ovat vahvoilla II−divisioonassa pelaavan Laser HT:n Akatemiajoukkue. Oululaisseuran kanssa vahvoilla on myös Popula ja Raahe-K II.
Keskikastiin voidaan lukea TeKi, Haapaveden Urheilijat ja SuPs, jotka sijoittuivat myös viime kaudella samoille paikkeille. Sarjataulukon alapäässä kamppailevat Pallo-Karhut, OYUS, Pyhäjärven Pohti, viime kauden jumbo Laser HT Hot, sekä viime kaudella ensimmäistä kertaa 38 vuoteen pudotuspeleihin yltäneet Kiilat Haapajärveltä
Mustina hevosina kauteen lähtevät paluun tekevät Kempeleen Kiekko-Ketut ja JHT Akatemia, joiden taso tulee ilmi vasta tosipelien alettua.
Lohko 8, Savo-Karjala − Tuplamestaruus Pieksämäelle vai pojan paluu Joensuuhun?
Kymmenen joukkuetta pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka kahdeksan parasta etenevät pudotuspeleihin.
Tulevaan kauteen ennakkosuosikkeina lähtevät hallitseva mestari Pieksämäsn Pallo-Sepot, kausien 2021–22 ja 2022–23 mestaruudet voittanut Joensuun Peli-Toverit ja Kontiolahden Kajastus.
Keskikastiin lukeutuvat KK-81, Polvijärven Urheilijat ja Nurmeksen Sepot, jotka sijoittuivat myös menneellä kaudella samoille paikkeille.
Viime kaudella sarjataulukon alapäähän sijoittuneet Rantasalmen Urheilijat, KaPa-51, Outokummun OoKoo ja vain kaksi ottelua 20:stä voittaneet Hurtat voidaan sijoittaa jälleen Savo-Karjala-lohkon heikoimmiksi joukkueiksi, mutta saattavat toki nousta mukaan keskikastiin.
Juttua muokattu 24.9.2024 kello 10.40: HCPJ ei pelaa tällä kaudella Hämeen lohkossa.