NHL Top 100, sija 5: Miikka Kiprusoff – Paita katossa puhuu puolestaan

NHL / Artikkeli
Miikka Kiprusoff oli vuosien ajan Calgary Flamesin tärkein yksittäinen pelaaja.
Kuva © Brad Watson / NHLI via Getty Images

Kaikkien aikojen suomalaismaalivahti on Jatkoajan raadin mukaan Miikka Kiprusoff. Miikka Kiprusoffin ura oli kiistatta vertaansa vailla, vaikka menestys miestä karttoikin. Parhaalla kaudellaan Stanley Cupin finaaleissa kakkoseksi jäänyt Kiprusoff oli Calgary Flamesin tukiranka vuosikausia: Hän muun muassa pelasi yli 70 ottelua seitsemällä perättäisellä kaudella.

San Jose Sharks varasi Kiprusoffin kesällä 1995 viidennellä varauskierroksella. Sharksiin mies matkasi vuonna 2000. Kolmen kauden aikana tilille kertyi 47 ottelua NHL:n puolella. Kaudeksi 2003–04 Kiprusoff siirtyi Calgary Flamesiin.

Ensimmäistä kautta liekkipaidoissa voidaan pitää hänen läpimurtokautenaan. Vaille vastuuta Sharksissa jäänyt Kiprusoff nappasi Flamesissa heti kärkitorjujan paikan. Kauden tilastot olivat loistavat. Torjuntaprosentilla 93,3 ja 1,69 maalin päästettyjen maalienkeskiarvolla hän johdatti Flamesin pudotuspeleihin. Tilastot eivät kevään peleissä juuri heikentyneet ja joukkue eteni Stanley Cupin finaaleihin asti. Voiton vei kuitenkin Tampa Bay Lightning seitsemässä ottelussa.

Seuraavalla kaudella ei työsulun vuoksi pelattu NHL:ää. Kaudella 2005–06 Kiprusoff kuitenkin jatkoi sitä mihin viimeksi jäi. NHL:n parhaana Vezina Trophylla palkittu maalivahti oli finalistina myös arvokkaimman pelaajan palkinnon, Hart Trophyn äänestyksessä. Pudotuspeleissä tie katkesi kuitenkin ensimmäisellä kierroksella, kuten seuraavana kolmena kautena. Tämän jälkeen Flames ei enää Kiprusoffin aikana edennyt pudotuspeleihin.

Kiprusoff pelasi vuonna 2013 päättyneellä urallaan kokonaisuudessaan 623 ottelua torjuntaprosentilla 91,2. Tilille näistä kertyi 319 voittoa ja 44 nollapeliä. Pudotuspelejä turkulainen pääsi pelaamaan 56 ottelua keräten 25 voittoa. Kiprusoffin torjuntaprosentti pudotuspeleissä oli vakuuttava 92,1.

Kiprusoffilla on suomalaismaalivahdeista kolmanneksi eniten pelattuja otteluita ja nollapelejä. Hän on voittanut toiseksi eniten otteluita ja on torjuntaprosentilla mitattuna kuudenneksi paras suomalaisvahti kautta aikojen. Pelkkiä tilastoja tuijottamalla Kiprusoffia on vaikea nostaa suomalaisten kaikkien aikojen parhaaksi Pekka Rinteen ja Tuukka Raskin edelle.

Kiprusoffin suuruus tuleekin tavasta, jolla hän kantoi paikoin melko heikkoa Flamesia ja tämän arvosta joukkueelleen. Flamesin organisaatiolle Kiprusoffin arvo oli mittaamaton. Tästä merkittävänä palkintona ja huomionosoituksena Kiprusoffin numerolla 34 varustettu paita nostettiin Flamesin kotiareenan kattoon maaliskuussa 2024.

» Lähetä palautetta toimitukselle