Topit
1) Nazem Kadri, Colorado Avalanche
Elämänsä kautta etenkin pisteiden valossa pelaava Kadri on odotuksiin nähden alkukauden suurin onnistuja. Kadri on tunnettu urallaan pääasiassa puolustavampana roolipelaajana, joka pystyy myös pisteiden tekoon. Tämä kausi viimeistään on osoittanut, että mies todella pystyy.
24 ottelua tehoin 11+27=38 pelannut Kadri on jo nyt ylittänyt kahden edellisen kautensa pistesaldot. Kadri johtaa kivikovan Colorado Avalanchen sisäistä pistepörssiä kahdeksan pisteen erolla toisena tulevaan Mikko Rantaseen (14+16=30). Koko sarjan pistepörssissä kanadalainen on neljännellä sijalla.
Kadrin hurja pistetehtailu ei ole ollut pois kovuudesta tai puolustuspelaamisesta. Aiemmilta kausilta tuttuja ylilyöntejä ja pelikieltojakaan ei ole tällä kaudella nähty, mikä nostaa kauden tähänastista suoritusta entistä suurempaan arvoon. Jos Kadri yhä kauden lopussa notkuu pistetilastoissa joukkuekavereidensa Rantasen, Nathan MacKinnonin, Gabriel Landeskogin ja Cale Makarin edellä, voidaan puhua ihmeestä.
2) Aleksandr Ovetškin, Washington Capitals
Ovetškin pelaa 36-vuotiaana uransa kokonaisvaltaisesti parasta peliä. Teräksinen venäläinen ei näytä minkäänlaisia ruostumisen merkkejä – päinvastoin. Ovetškin on taistellut pistepörssin kärkisijasta pitkin syksyä kahden edellisen arvokkaimmaksi valitun pelaajan kanssa. Oilersin superkaksikko Connor McDavid ja Leon Draisaitl ovat joulutauolle siirryttäessä vain kaksi pistettä Ovetškinia edellä.
Ovetškinin kesällä solmima 9,5 miljoonan dollarin kausiansioihin oikeuttava jatkosopimus nousi yhdeksi kesän puhutuimmista. Miehen ikä huomioiden sopimus vaikutti monien silmissä huomattavan ylihintaiselta. Puolestapuhujiakin löytyi, mutta puolustuspuheenvuoroissakin nostettiin usein esille Ovetškinin asema seurassa isoa sopimusta puoltavana tekijänä. Ovetškinin pistetahdin on odotettu hiipuvan aiemmillakin kausilla, mutta tällä kaudella se on vain noussut hurjasti.
Aivan epäoikeutettuja epäilyt eivät kuitenkaan ole olleet, jos miettii historiaa. Capitals-kapteeni on tällä hetkellä 124 tehopisteen tahdissa, joka toteutuessaan olisi ennenkuulumaton pistemäärä yli 35-vuotiaalle. Sadan pisteen rajan on NHL:ssä kyennyt saavuttamaan vain neljä yli 35-vuotiasta: Gordie Howe (40-vuotiaana), Joe Sakic (37), Johnny Bucyk (35) ja Jean Ratelle (35). Mikäli Ovetškin onnistuu rikkomaan kyseisen rajan, hänestä tulee kolmanneksi vanhin rajan ylittänyt pelaaja.
Ovetškin on selvästi löytänyt uuden vaihteen urallaan ja on toden teolla saalistamassa Wayne Gretzkyn kaikkien aikojen maalipörssin kärkisijaa.
3) Jack Campbell, Toronto Maple Leafs
Tehottoman ja epäonnisenkin kauden alun jälkeen Toronto Maple Leafs on alkanut kerryttää pistepottiaan. Ensimmäisestä seitsemästä ottelusta joukkue hävisi viisi. Seuraavasta 23 ottelusta tappioita kertyi yhtä monta. Eräs avainpelaajista tämän saavuttamisessa on ollut maalivahti Campbell.
Campbell pelasi syyskaudella 23 torontolaisten 30 ottelusta. Yhdysvaltalaisen tilastot ovat sarjan kärkeä. Torjuntaprosentti 93,7 on sarjan paras yhdessä Rangersin Igor Šestjorkinin kanssa. Päästettyjen maalien keskiarvo 1,94 on sarjan kolmanneksi paras. Edellä ovat vain Hurricanesin Frederik Anderssen sekä Penguinsin Tristan Jarry, joiden päästettyjen maalien keskiarvo on 1,93.
Kolmella nollapelillään Campbell on jaetulla toisella sijalla, viisi joukkuetta nollanneen Flames-vahti Jacob Markströmin takana.
4) Tony DeAngelo, Carolina Hurricanes
DeAngelon viime kausi päättyi kuuden ottelun jälkeen, kun kireä tunnelma pelaajan ja muun joukkueen välillä äityi fyysiseen yhteenottoon. DeAngelo asetettiin siirtolistalle ja pelit Rangers-paidassa päättyivät siihen, eikä oikeistopopulismista syytetylle yhdysvaltalaiselle löytynyt ottajia muistakaan seuroista. Monet ajattelivat miehen NHL-uran olevan jo paketissa. Carolina Hurricanes kuitenkin solmi pelaajan kanssa sopimuksen kesällä.
Vaikka DeAngelon pelilliset avut olivat hyvin kaikkien tiedossa, eivät häneen kohdistuneet odotukset olleet korkealla kauden alussa. DeAngelo on kuitenkin osoittanut pystyvänsä jättämään menneen taakseen ja on ottanut johtavan roolin Hurricanes-puolustuksessa.
DeAngelon pistesarake on karttunut 21 pisteellä 22 ottelussa, mikä on pistekeskiarvolla mitattuna sarjan kärkipäätä puolustajissa. Hänen kokonaisvaltainen kiekollinen pelaaminen on ollut kauden alusta alkaen vakuuttavaa. Puolustajan suorittaminen on yksi syistä Carolinan vahvaan alkukauteen. Hän on onnistunut täyttämään Dougie Hamiltonin jättämän kiekollisen kärkipakin roolin erinomaisesti.
5) Troy Terry, Anaheim Ducks
Anaheim Ducksin kesän 2015 viidennen kierroksen varaus Troy Terry onnistui viime kaudella vakiinnuttamaan paikkansa Ducksin kokoonpanosta. Aiemmat kaudet AHL:n puolella San Diego Gullsissa vahvasti esiintynyt Terry oli jo paikoin väläytellyt osaamistaan NHL:nkin puolella, mutta tämän syyskauden kaltaista pistetehtailua tuskin kukaan osasi odottaa.
Terry oli edeltävällä kaudella Ducksin viidenneksi paras pistemies, eikä 24-vuotiaalle pelaajalle ole tavatonta ottaa isoja askelia kehityksessä lyhyessäkään ajassa. Pistetahti on kuitenkin ylittänyt odotukset reilusti. Yhdysvaltalaisella oli kauteen lähdettäessä tilillään 129 NHL-ottelua ja 15 maalia. Tämän kauden 31 pelatussa ottelussa Terry on viimeistellyt 18 maalia. Se oikeuttaa maalipörssin jaettuun neljänteen sijaan.
Terry on löytänyt oivallisen yhteispelin kokeneen Ryan Getzlafin kanssa. Getzlafkin on yltynyt huomattavasti viime kautta parempaan pistetahtiin. Koko Ducksin joukkue on nostanut tasoaan merkittävästi viime kausista, eikä Troyn panosta siinä voi vähätellä.
Lähellä valintaa: Kyle Connor, Lucas Raymond, Jonathan Quick, Chandler Stephenson
Flopit
1) Jeff Petry, Montréal Canadiens
Viime kauden Stanley Cup -finalisti Montreal Canadiens on pelannut alkukauden surkeasti. Niin viime kauden menestys kuin tämän kauden mahalasku kiteytyy hyvin puolustaja Petryyn. Viime kaudella ehkä uransa parasta kiekkoa pelannut Petry oli takuuvarma suorittaja illasta toiseen Canadiensin taistellessa tietään kohti finaaleja. Tällä kaudella kentällä on nähty vain varjo viime kautisesta Petrystä, kuten koko joukkueesta.
Petryn merkitys joukkueelle kasvoi merkittävästi täksi kaudeksi, kun joukkueen kapteeni ja kärkipuolustaja Shea Weber päätti pelaajauransa, tosin virallisesti vahvistamatta. Petry on kantanut kärkipakin viittaa ennenkin, kun Weber on kärsinyt pitkistä loukkaantumisista, mutta tällä kaudella Petrystä ei ole ollut kantamaan vaadittua vastuuta.
27 otteluun kerätyt tehopisteet 0+2 on kammottava lukema neljällä edeltävällä kaudella yli 40 pistettä iskeneelle 34-vuotiaalle yhdysvaltalaiselle.
2) Jakob Chychrun, Arizona Coyotes
Canadiensiakin heikompaa kautta pelaava Arizona Coyotes on ongelmissa niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Arizonan kuiva maaperä ei todellakaan ole ihanteellinen kasvualusta. Talousongelmainen urheilullisesti heikko joukkue on harvoin loistava paikka onnistua, mutta Chychrunilta on silti lupa odottaa huomattavasti enemmän.
26 ottelussa tehopisteet 2+5 kerännyt puolustaja oli kuitenkin viime kaudella puolustajien pistepörssin kymmenes 41 tehopisteellä ja voitti koko sarjan puolustajien maalipörssin.
Coyotesissa varmasti odotettiin tahdin säilyvän, sillä 23-vuotiaan puolustajan aiemmat kaudet olivat asettaneet nousujohteisen nuotin uralle. Tällä hetkellä on kuitenkin todella vaikeaa ja Chychrunia on nostettu esiin kaupattavista pelaajista puhuttaessa.
3) Philipp Grubauer, Seattle Kraken
Laajennusjoukkue Seattle Kraken hankki laajennusvaraustilaisuudessa maalivahdikseen Chris Driedgerin, joka oli esiintynyt vahvasti Florida Panthersissa. Vapailta markkinoilta Kraken vahvisti maalivahtiosastoaan uransa parhaan kauden Colorado Avalanchessa pelanneella Grubauerilla. Lähtökohta kauteen oli maalivahtiosaston puolella erinomainen.
Grubauer otti odotetusti ykkösmaalivahdin paikan joukkueessa ja on syyskaudella pelannut leijonan osan Krakenin otteluista. Tilastot eivät kuitenkaan ole mairittelevat. Saksalaisen torjuntaprosentti on 88,2 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,29. Yhdenkään joukkueen ykkösvahdin tilastojen ei tulisi näyttää tältä.
Grubaueriin kohdistui isot odotukset, joita hän ei ole pystynyt täyttämään. Viime kausi loistavan Avalanchen maalilla saattoi vääristää kuvaa Grubauerin todellisesta tasosta, mutta tällä kaudella Krakenin maalilla ei ole nähty samaa pelaajaa.
4) Elias Pettersson, Vancouver Canucks
23-vuotias Pettersson saapui NHL:n kirkkaisiin valoihin ryminällä kaudella 2018–19. Alusta alkaen lähes piste per peli -tahtia tehoillut ruotsalainen pelaa uransa neljättä kautta NHL:ssä ja alkukausi on ollut tahmea.
31 ottelua pelannut Canucks-hyökkääjä on onnistunut keräämään vain 16 tehopistettä. Joukkueensa kärkihyökkääjiin jo pitkään lukeutunut Pettersson on joukkueen sisäisessä pistepörssissä vasta kuudennella sijalla. Se on odotuksiin nähden todella suuri pettymys pelaajalle, jonka merkittävimmät avut löytyvät kiekollisesta pelistä.
5) Nick Leddy, Detroit Red Wings
Leddy hankittiin kesällä Red Wingsiin tuomaan kokemusta ja taitoa punapaitojen heikohkoon pakistoon. New York Islandersissa isossa roolissa seitsemän edellistä kautta pelanneelta Leddyltä odotettiin paljon Detroitissa. Toistaiseksi peli ei ole löytänyt uomiinsa muuten odotukset ylittäneessä joukkueessa.
Leddy oli Islanders-vuosiensa ajan tasaisen varma suorittaja niin kiekollisena kuin kiekottomana. Pisteitä kertyi lähes 0,5 ottelua kohden. Tällä kaudella ei olla nähty varmuutta tai tasaisuutta kiekolla, ei kiekotta eikä pistesarakkeessa. 31 ottelua tehoin 0+8 ei ole katastrofi, mutta kun siihen yhdistyy pelin ulkopuolelle jääminen illasta toiseen, ei voida puhua onnistumisesta.
Leddy ei ole onnistunut pelaamaan vahvuuksillaan, minkä vuoksi mies tietenkin joukkueeseen hankittiin. Alkukausi on ollut odotuksiin nähden iso pettymys ja parannettavaa riittää.
Lähellä valintaa: Matt Murray, Cole Caufield