Tyttöleijonat Vierumäellä: Ottelu-urakka päättyi tyylikkääseen Japani-voittoon − "Viikko oli opettavainen"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tyttöleijonat päihitti viikon päätöspelissään Japanin.

Tyttöleijonat kohtasi viikon aikana Vierumäellä kolmessa ottelussa torstaina Slovakian, perjantaina Tšekin ja lauantaina Japanin. Lopputulemana oli kaksi tappiota ja yksi voitto. Tyttöjen MM-kisat pelataan tammikuussa Ruotsin Östersundissa.

Slovakia−Suomi 3−2 vl.

Suomi siirtyi Slovakiaa vastaan johtoon, kun ykkösketjun Pauliina Salonen löysi maalin takaa syötöllään Tilli Keräsen. Kärppähyökkääjä survoi kiekon lähietäisyydeltä Slovakian verkkoon. Avauserässä Tyttöleijonat pelasi vahvaa hyökkäyspeliä ja painoi kiekon useaan otteeseen Slovakian päätyyn ja kohti Livia Debnarovan vartioimaa maalia. Vastustaja pysyi kuitenkin kintereillä.

− Menimme liikaa Slovakian vauhtiin mukaan ja sitten perusasiat, kuten syöttöjen vastaanottaminen eivät toimineet niin kuin pitäisi. Omista lähteminen oli vaikeaa. Jos ei tee perusasioita hyvin, niin maalinteko on vaikeaa. Emme myöskään päässeet maalintekosektoreille, Salonen ruoti tuoreeltaan.

Toisessa erässä Slovakia pystyi luomaan muutamia tilanteita vastahyökkäyksillä, mutta Suomen puolustus ja viimeistään maalivahti Kerttu Kuja-Halkola selvittivät vastustajien pyrkimykset.

TPS:ää seuratasolla edustava Pauliina Salonen oli mukana molemmissa Tyttöleijonien maaleissa.
Kuva © Timo Savela

Tyttöleijonia koeteltiin myös alivoiman muodossa, kun Tuuli Tallinen lähti istunnolle tekemästään pienestä, mutta ilmeisestä koukkaamisesta. Suomen nelikko selvitti erikoistilanteen ongelmitta. Tatiana Blichovan läpiajo lukeutui erän parhaisiin maalipaikkoihin.

Kolmannen erän alku toi Suomelle haasteita, kun Slovakia riisti kiekon puolustaja Sinna Varjoselta ja Nela Lopusanova pääsi päättämään hyökkäyksen maaliin ohi Kuja-Halkolan. Tyttöleijonat ei kuitenkaan lamaantunut, vaan otti pelin taas hallintaansa. Kaunis johto-osuma oli ensimmäisen maalin syöttäneen Salosen taidonnäyte.

Slovakia punnersi kuitenkin tasoihin ja aiheutti sen jälkeenkin Suomelle hankalia hetkiä hanakalla karvauksellaan. Varsinainen peliaika ei lopulta tuonut ratkaisua, vaan voittaja haettiin jatkoajalta. Viiden minuutin aikana maalin ei mennyt kuin Suomen hyökkääjä Julia Schalin, eikä seuranneesta ylivoimastakaan tullut tulosta. Voittomaalikilpailussa kaikki Suomen yrittäjät epäonnistuivat ja Slovakian Lopusanovan osuma riitti voittoon.

− Slovakia luisteli hyvin ja teki töitä. Ei voi aliarvioida tai antaa periksi kertaakaan. Meillä oli paikkoja ja Mirtsikin (päävalmentaja Mira Kuisma) sanoi, että oli mahdollisuuksia naulata peli. Vastustajan maalivahti oli hyvä, emmekä päässeet ykkössektorille taistelemaan irtokiekoista, Salonen pohti.

Suomi pelaa seuraavan kerran huomenna perjantaina, kun vastaan asettuu Tšekki.

− Haluan nähdä taistelevan leijonan ja että kaikki antavat kaikkensa. Perusasioiden pitää  näkyä pelissä. Vielä, kun pidämme hauskaa niin eiköhän Tšekki kaadu.

Suomi−Tšekki 1−5

Ottelun avauserä oli kauttaaltaan tasainen, eikä kumpikaan saanut niskalenkkiä toisesta. Joukkueet puolustivat omien alueidensa keskustoja ja pitivät vastustajan näin poissa pahimmilta maalipaikoilta. Suomi siirtyi johtoon juuri ennen ensimmäistä erätaukoa, kun Julia Schalin karkasi läpiajoon ja ujutti kiekon maaliin. Tyttöleijonat kesti avauserässä Aino Krookin jäähyn tuoman alivoiman.

Toisessa erässä Tšekki paitsi jäähyili, myös iski kovalla tahdilla maaleja. Veronika Hujová iski Vierumäelle vierailulle saapuneelle joukkueelle jo neljännen maalin. Naisten Liigassa pelaavat HPK:n Barbora Juříčková ja Kärppien Karolína Skořepová olivat tehokkaina.

Kerttu Lehmuksen mukaan Suomi heräsi taistelemaan liian myöhään.

Suomi vaihtoi maalivahtia kolmanteen erään, kun Venla Varis teki tilaa Kerttu Kuja-Halkolalle. JYP-veskari joutui kuitenkin antautumaan minuutin jälkeen, kun TPS:ssä seuratasolla pelaava Tereza Pištěková rokotti Tyttöleijonia. Suomi yritti kaikkensa ja Neea Pelkonen pääsi yrittämään rangaistuslaukaustakin. Hän ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan Michaela Hesováa.

− Eilen eivät olleet perusjutut pelissä kunnossa, eivätkä ne täksi päiväksi sinne parantuneet. Kun alkaa kolmannessa erässä vasta taistelemaan, on jo myöhässä siinä kohtaa. Huomenna pelaamme viikon parhaan ottelumme, joukkueen varakapteeni Kerttu Lehmus totesi pettyneenä ottelun jälkeen Jatkoajalle.

Suomi−Japani 4−0

Avauserä sujui tasaisissa merkeissä ja torjuntojen valossa kumpikaan ei saanut yliotetta toisesta. Sekä Suomen Kerttu Kuja-Halkola että Japanin Mei Iwashita aloittivat kamppailun terävästi. Koko Tyttöleijonien joukkueella oliki ryhtiliikkeen paikka edellisten otteluiden tappioiden myötä.

Toisessa erässä japanilaisten jäähyily kostautui, kun Pauliina Salonen pääsi viemään Suomen ylivoimalla johtoon. Kolmannessa erässä Japani putosi lopullisesti kyydistä, kun Tyttöleijonat venytti maaliverkkoa Iwashitan takana peräti kolmesti.

Julia Schalin kamppailemassa kiekosta Japani-ottelussa.

Eveliina Kitula, Iida Lappalainen ja Julia Schalin saivat nimensä maalintekijäluetteloon. Tyttöleijonien maalilla nollapelin torjunut Kuja-Halkola venyi kiekon tielle kamppailun aikana 11 kertaa ja Japanin veskari Iwashita koppasi 31 kutia.

− Olimme tänään selvästi valmiimpina alusta asti ja paremmalla jalalla kuin aiemmin. Kaikki tekivät töitä voiton eteen. Peli oli parempaa. Teimme siitä yksinkertaisempaa, sillä emme halunneet sekoilua, mitä aiemmin vähän tapahtui. Tämä oli tasaisempi peli, Tuuli Tallinen aprikoi ottelun jälkeen.

Tyttöleijonien urakka Vierumäellä päättyi Japani-otteluun. Tuloksena viikosta oli kaksi kirvelevää tappiota ja yksi helpottava voitto.

− Viikko oli opettavainen. Näimme, että vastustajat ovat hyviä ja luistin on pidettävä liikkeessä tai ei pärjää mitenkään. Työnteon on oltava korkealla tasolla, Kuortanetta Naisten Liigassa edustava puolustaja Tallinen summasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle