Vakiohyllyilijät Lassi Seppä Lempäälän-toimituksesta ja Kajaanin Jesse Eskelinen saivat täksi viikoksi vieraakseen joensuulaista voimaa, kun Renne Ohtonen hyppäsi matkaan mukaan.
1. erä: Mestikseen on jälleen tullut paljon uusia pelaajia, niin koti- kuin ulkomaisiakin nimiä. Yhtenä kirkkaimmista voitaneen pitää slovakkimaalivahti Denis Godlaa. Keitä uusista kasvoista haluaisit nostaa esiin, ja miksi?
Lassi Seppä: Juuri Denis Godlan saapuminen Kokkolaan ja Hermekseen on mielestäni isoin yksittäinen hankinta. On merkittävää koko sarjan julkisuudelle, että alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa sensaatiomaisesti esiintynyt nuori maalivahti valitsee Mestiksen.
Lisäksi LeKistä nostaisin esiin Tapparan juniorimyllyn tuotoksen Anton Levtchin. 19-vuotias taiteilija on saanut vastuuta heti debyyttikaudellaan, ja hän pelaa myös lempääläläisten ylivoimassa. Tuloksellisesti Levtchi ei ole vielä näyttäytynyt merkittävänä, mutta nykyisellä vastuunkannolla Levtchi varmasti saavuttaa pisteidenkin valossa mukiinmenevän tuloksen.
Jesse Eskelinen: Godla on kieltämättä Mestis-tasolle äärimmäisen kova nimi, jonka luulisi tuovan myös katsojia sarjan pariin. Perinteikäs Hermes nosti tällä hankinnalla kiinnostavuuttaan vielä vähintään kaksinertaiseksi.
Muista hankinnoista voisin nostaa esiin Hokkiin Niko Saarenpään saappaita täyttämään hankitun Markus Piispasen. Taitava laitahyökkääjä on saanut heti juonen päästä kiinni ja kantaa joukkueensa kultakypärää tehoin 4+4. Tehopisteiden lisäksi Piispanen on myös tärkeä palanen Hokin alivoimaa, ja tuo nuoreen joukkueeseen kaivattua kokemusta.
Renne Ohtonen: Godlan hankinta on, kuten sanottua, äärimmäisen kiinnostava ja tietyllä tapaa jopa hämmentävän kova juttu. Vastaavanlaisella cv:llä on menty kirkkaampiinkin valoihin. Luulen, että slovakista tulee iso piristys kokkolalaisten otteisiin.
2. erä: Mestiksen sarjajärjestelmä on mielenkiintoinen. Tietyt joukkueet esimerkiksi pelaavat alkukaudesta vain harvakseltaan, ja joulua kohti mentäessä pelitahti tiuhenee merkittävästi. Mitä ajatuksia otteluohjelma herättää?
LS: Tämä aihe nousi esiin, kun tutkailin LeKin otteluohjelmaa. Lokakuussa joukkue pelaa kotiotteluita vain perjantai-lauantai-akselilla, eikä LeKillä ole arkiviikolla ylipäänsä kuin yksi ottelu. Kolmen ottelun viikkoja lokakuussa ei ole. Vertailun vuoksi marraskuussa yhtä vaille kaikilla matsiviikoilla LeKillä on kolme ottelua.
Jonkinlaista tasaisuutta otteluohjelmaan pitäisi saada. Palvelisi katsojaakin enemmän, jos oma suosikkijoukkue pelaa tasaisin väliajoin kotipelejä. Liika odottelu ei ole kannattajien mieleen. Miten tämä asia sinun paikkakunnallasi näyttäytyy?
JE: Sarjaohjelmien tekeminen on oma taiteenlajinsa, mutta erikoisuuksia Mestiksen tämän kauden ohjelmasta kieltämättä löytyy. Ottelumäärää vähennettiin täksi kaudeksi seurojen toiveesta, mikä on tuonut ohjelmaan mielenkiintoisia poikkeuksia seurojen välille.
Tällä viikolla esimerkiksi Hokki pelasi kaksi kotiottelua. Nyt edessä on lähes viikon tauko, ja seuraava peli on vasta ensi perjantaina, jälleen kotijäällä. Vastaavasti esimerkiksi RoKi pelasi perjantaina kotonaan ja matkusti jo lauantaiksi Jyväskylään. Rovaniemen maantieteellisen sijainnin vuoksi monen sadan kilometrin matkustaminen vuorokauden sisällä pelattavien kahden jääkiekko-ottelun lisäksi aiheuttaa melkoisen kuormituksen.
RO: Sarjaohjelmat tuntuvat vuodesta toiseen puhuttavan puolella jos toisellakin. Useimmiten nimenomaan negatiivisella klangilla. Ja aiheestakin, jos katsoo vaikkapa äskeisiä esimerkkejä.
Vaikka ottelumäärää viisaasti pudotettiin viime kaudesta, on siinä edelleen vähän liikaa. Täysin normaali nelinkertainen sarja näyttää olevan liian simppeli ratkaisu viisaille päättäjillemme.
3. erä: Jälleen uusia nimiä on noussut pistepörssin kärkipäähän. Kenet haluaisit nostaa esiin alkukauden osalta? Entä löytyykö Mestis-joukkueista sellaisia pelaajia, jotka voivat lähitulevaisuudessa murtautua Liigaan?
LS: Tietenkin liigajoukkueiden sopimuspelaajat hinaavat Liigan ja Mestiksen välillä. Se onkin nyky-Mestiksen tärkein rooli; pelaajien kehittäminen. Monella Mestis-paikkakunnalla annetaan mielestäni hyvät lähtökohdat pelaajalle kehittyä ja nousta Liigaan. Jokipoikien päävalmentaja Ari Aaltonen sanoi perjantaisen LeKi-ottelun jälkeen, että hänelle on kunnia-asia, jos joku hänen joukkueensa pelaajista kelpaa Liigaan. Hyvä Ari!
Ainakin Lempäälässä ja Heinolassa pelaa paljon liigasopimuksen alaisia pelaajia. Peliittojen Miika Roine on sellainen pelaaja, jonka näkisin murtautuvan pysyvästi Liigaan viimeistään ensi kaudella. LeKin kapteeni Jimi Santala pelaa toista kauttaan Lempäälässä, ja on joukkueensa johtava puolustaja jälleen kerran.
LeKin kiekkojaoston hallituksen puheenjohtaja Jukka Laakso ihmetteli haastattelussa, miksi Santalaa ei ole huudettu sarjaporrasta ylemmäs. Santala on jo 27-vuotias, mutta kuten nykyään Ilveksessä pelaava hyökkääjä, viime kauden LeKin paras pistemies Markus Jokinen on osoittanut, voi hyvillä otteilla Mestiksessä lunastaa paikkansa liigakartalla.
JE: Monet Mestis-joukkueet ovat panostaneet täksi kaudeksi nuoriin pelaajiin, mikä näkyy pelissä selkeästi. Mieleen tulevat monet junioriottelut, kun vauhtia on välillä enemmän kuin järkeä. Nuoret pelaajat kehittyvät kuitenkin jo yhden kauden aikana merkittävästi, joten kevään koittaessa voidaan Mestis-kaukaloissa nähdä melkoisen laadukasta jääkiekkoa.
Alkukauden perusteella Hokin Niklas Näpin voidaan odottaa murtautuvan tällä kaudella aivan sarjan eliittiin ja kolkuttelevan Liigan portteja. A-nuorten SM-Liigassa jopa Teemu Selänteen maaliennätystä hätyytellyt taituri tuli Kajaaniin jo viime kaudeksi, ja päätti hieman yllättäenkin jatkaa pohjoisessa myös tällä kaudella. Kauden ensimmäisissä peleissä jälki on ollut todella tylyä.
Myös TUTOn Topi Taavitsainen voisi olla potentiaalinen esimerkki pelaajasta, joka nousee Liigaan hieman myöhemmällä iällä. Vielä kaksi vuotta sitten kakkosdivisioonassa pelannut Taavitsainen on ottamassa suurta roolia turkulaisten hyökkäyksessä ja johtaa koko sarjan maalipörssiä kuudella täysosumalla.
RO: Kysymys tuo välittömästi mieleeni Jokipoikien Janne Väyrysen, joka on iskenyt seitsemään otteluun jo viisi maalia. Jukureissa ja Vantaalla murtautuminen Mestikseen ei ottanut sujuakseen, mutta Joensuussa homma lähti rullaamaan mainiosti. Hyvinkääläinen tuli viime kaudella Jokipoikiin ja ratkaisi muun muassa Suomi-sarjan kolmannen finaalin kahdella osumallaan.
Ennustus: Janne Väyrynen tulee pelaamaan muutaman vuoden sisällä #Liiga'a. #nimiylös #Mestis #Jokipojat
— Ilari Isotalo (@IlariIsotalo) 27. syyskuuta 2015
Oikealta ampuva hyökkääjä on äärimmäisen motivoitunut ja urheilullinen pelimies. Maalinteon taito on hallussa harvinaisen hyvin - Väyrynen pystyy taikomaan vaarallisen maalipaikan tilanteesta kuin tilanteesta. Kuti lähtee napakasti asennosta kuin asennosta. Pidän ihmeenä, mikäli tätä harvinaisen kovaa maalintekijää ei nähdä liigajäillä parin vuoden sisään.
Jatkoaika: Viikon toppi ja floppi?
LS: Nostan viikon topiksi SaPKon Tomi Wileniuksen. Hyökkääjä viimeisteli Mestis-kauden ensimmäisen hattutempun keskiviikkona Peliittoja vastaan pelatussa ottelussa. SaPKo on myös joukkueena esiintynyt pirteästi, ja on oikeutetusti mukana sarjan kärkikahinoissa.
Floppina minulla pomppaa esiin tämän kauden Mestiksen televisioinnista vastaava Fanseat-palvelu. Palvelussa on ollut joka kerta suuria teknisiä ongelma, kuten esimerkiksi se, että kuva tulee yli kolme minuuttia selostusta jäljessä. Todella hankala seurata peliä, kun tilanne ja kerronta eivät kohtaa. Selostajat ja asiantuntijat ovat mielestäni erittäin osaavia ja viihdyttäviä, mutta olemassa olevilla pelimerkeillä on vaikea saada hyvää aikaan. Fanseat on muun muassa Twitterissä joutunut pahoittelemaan useasti palvelun laatua.
Fanseatilla on selvästi joku "kiekko on parasta paikanpäällä" -kampanja menossa. Netistä #mestis pelejä ei ainakaan näe. #tunkki
— Matti Gröhn (@MattiGrohn_) 2. lokakuuta 2015
JE: Viikon parhaiksi onnistujiksi nostan Hokin ja viime viikolla floppilistalta löytyneen TUTOn. Hokki johtaa koko sarjaa, eikä ole vieläkään hävinnyt yhtään ottelua. Lisäksi kajaanilaiset pelaavat erittäin viihdyttävää ja yleisöönmenevää kiekkoa. TUTO puolestaan petrasi merkittävästi ja voitti viikon molemmat ottelunsa. Turussa ollaan pääsemässä vauhtiin alkukankeuden jälkeen.
Viikon floppilistalle löydän pari asiaa lauantaina pelatusta Hokki-K-Vantaa-kamppailusta. Kyseessä oli sarjan kiistaton kärkikamppailu ja pelipäivänä vieläpä lauantai. Silti yleisöä oli vaivautunut paikalle vain 685 silmäparia, mikä on melkoisen heikko määrä Kajaaninkin mittapuulla. Yleisömäärä kertoo omaa karua kieltään sarjan kiinnostavuudesta.
Joukkueet kaukalossa esittivät hienon ottelun, mutta tuomaritoiminta ei kamppailussa ollut samalla tasolla myöskään valmentajien mielestä. Erityisesti linjatuomareiden ilta oli melko epäonnistunut. Läpi meni jopa kolmen metrin paitsioita ja vastaavasti vihellyksiä tuli täysin tarpeettomasti. Kirsikkana kakun päälle ottelun lopussa viheltämättä jäänyt pitkä kiekko käytännössä aiheutti pelaajan loukkaantumisen.
RO: TUTOn herääminen oli tietysti vain ajan kysymys, mutta nostan turkulaisten otteet silti kohokohdaksi. Myös Jokipoikien kahden vierasvoiton viikonloppu jätti mukavan maun: neljästä pelaamastaan vierasottelusta se on voittanut kolme, ja tappiopelistäkin Kajaanista jäi pinna käteen. Plussa siis ärjypaitojen tehokkaalle vieraspelaamiselle.
Floppi-titteli lähtee Mikkeliin. Räikeä neljän ottelun tappioputki ja häntäpään sijoitus ovat mestarisuosikille suorastaan irvokkaita asioita. Sekoittiko liiganosto pasmat, vai eikö pelaajia kiinnosta panokseton pelailu?
Eikä tuo RoKinkaan meno kovin lupaavalta näytä...