Joukkueiden hyökkäysosastoja tarkastellessa TUTO erottuu selkeästi edukseen. Puolustuksen osalta Espoo United on ykkönen kahden valovoimaisen puolustajan ja jokaiseen puolustajapariin jakautuvan osaamisen myötä.
Peräpäätä hyökkäyksen suhteen pitää puolestaan LeKin melko pienellä marginaalilla Peliittoihin. Lempääläisten puolustukaan ei paljoa toivoa herätä, sillä myös sillä osa-alueella joukkue löytyy sarjan hänniltä.
Top 3: Hyökkäys
1. TUTO
Turkulaisilla on hyökkäyksessään runsaasti kärkiosaamista ja leveyttä. Kahta ylintä ketjua miehittävät muun muassa Aki Keinänen, Hannu Kuru, Eetu-Ville Arkiomaa, Manu Honkanen ja Niklas Näppi. Niin tulosyksikön kuin alempien ketjujenkin taso on Mestis-tasolle varsin laadukasta.
Timi Lahtinen, Tomi Wilenius, Matias Lehtonen ja Aki Juusela tuovat vahvaa tulitukea, joten ylivoimalle TUTOlla on laittaa kaksi lähtökohtaisesti erittäin tulivoimaista ketjua. Valinta sarjan parhaasta hyökkäysosastosta on lopulta selkeä.
2. Kiekko-Vantaa
Mikäli Kiekko-Vantaan jokerilainat, Erik Embrich, Janne Kivilahti ja Julius Rantaeskola, pelaavat pääasiassa lohipaidoissa, ovat vantaalaiset hyökkäyksensä osalta sarjan kärkeä. Tällä hetkellä todennäköisyys sille, että Jokerit käyttää heitä useita otteluita peräjälkeen, on vantaalaisten onneksi suhteellisen pieni.
Heidän lisäkseen K-Vantaalla on myös vahvaa pelaajistoa omasta takaa. Muun muassa Atte Mäkinen ja Pekka Niemimaa olivat jo viime kauden hopeajoukkeessa keskeisessä roolissa. Lisäksi Juuso Perttilä, Miro Mäkinen, Joona Harjama ja Jussi Pelto-Arvo ovat kukin jo osoittaneet osaamistaan Mestiksessä, ja heillä on myös varaa nostaa suoritustasoaan.
3. Hermes
Hermes on hyökkäyksensä osalta Mestiksen yksi yllätyskorteista. Sen terävin kärki on laadukasta myös koko sarjan mittapuulla. Ydinhyökkääjäryhmä, Markus Korkiakoski, Samu Markkula, Taavi Tiala sekä Ruotsista siirtynyt Joonas Sammalmaa, kestää vertailun lähes mitä tahansa joukkuetta vastaan.
Ville Ahlgren, Nico Friman, Jesse Huhtala, Matti Kaarlela, Saku Kivinen ja Mikko Virtanen täydentävät kokkolalaisten laajan hyökkäyksellisen osaamisen ja tulospotentiaalin. Lisäksi vuonna 2001 syntynyt, yllätysvalmis Wiljami Myllylä hakee tosissaan vakituista ja näkyvää roolia.
Top 3: Puolustus
1. Espoo United
Miika Franssila ja Jimi Santala ovat koko sarjan kärkipuolustajia, mikä luonnollisesti nostaa Espoo Unitedin osakkeita puolustajien osalta. Kaksikoon kohdistettu odotusarvo esimerkiksi vähintään 60 yhteistehopisteestä ei ole lainkaan liian vaativa.
Joukkueesta löytyy kuitenkin yllättävänkin tulosvalmiina puolustajia, Victor Westermarck, Santeri Saari, Sebastian Moberg ja Kai Lehtinen on nelikko, joka kykenee ratkasuihin niinä iltoina, kun muu joukkue ei välttämättä siihen pysty. Kilpailutilannetta kovantaa nuori Bernard Isiguzo, joka on hiljalleen noussut lähelle vakituista Mestis-paikkaa.
2. SaPKo
Pässipaitojen on puolustus rakenteeltaan tasapainoinen. William Mäkinen, Jimi Kuronen ja Matias Pulli edustavat terävää kiekollista osaamista sekä liikkuvuutta. Jarno Pavén, Elmeri Laamanen ja Julius Marva puolestaan rakentavat pelinsä ehjän puolustuspelaamisen varaan. Lisäksi Waltteri Ruuskanen on noussut nopeasti A-nuorista Mestis-tasolle ja nostaa kilpailua puolustajien keskuudessa.
Täyden Liiga-kauden jo pelannut Mäkinen on yksi sarjan potentiaalisista tehopuolustajista. Kurosella ja Pullilla on puolestaan realistiset mahdollisuudet nousta uusille kymmenluvuille 20 tehopisteestä.
3. Kiekko-Vantaa
Jokerit-laina Nico Nurmikanta on Vantaalla pelatessaan lohipaitojen puolustuksen ykkösnimi. Vantaalaisten puolustus ei erityisesti erotu tuloksellisella iskukyvyllä, vaan joukkueen alakerta on täytetty Mestis-tasolle varmoista pelaajista.
Nurmikannan ohella Juha Tarkkanen, Sakari Turtiainen, Joona Tolvanen ja Otto-Eemeli Linke ovat muodostavat tasaisen nelikon. Optimaalisen peluutuksen ja pelitavan myötä joku heistä saattaa nousta myös tuloksellisesti johtavaan asemaan. Lisäksi Juho Rautanen vahvistaa tätä asetelmaa mahdollisella lainasopimuksella Jokereista.
Flop 3: Hyökkäys
1. LeKi
Lempääläisten kokoonpano on kohdannut vuosien mittaan runsaasti vaihtuvuutta, ja todennäköisesti sama jatkuu myös alkavalla kaudella. Joukkueen omista sopimuspelaajista ainoastaan Ossi Pellinen ja Antti Kangasniemi tarjoavat Mestis-tasolle kilpailukykyistä hyökkäysosaamista ja olisivat muissakin joukkueissa tyrkyllä kärkiketjuihin.
Erityisesti Sami Laaksolta, Tuomas Koskiselta ja Anton Ollikaiselta vaaditaan mittavaa tasonnostoa, jotta LeKi nostaisi hyökkäyksellisesti osakkeitaan. Tapparan Otto Mäkinen ja Anton Levtchi sekä HPK:n Eetu Tuulola nostavat mahdollisilla lainajaksoillaan joukkueen hyökkäyspotentiaalia. Muutoin lempääläiset jäävät auttamattomasti muiden joukkueiden jalkoihin.
2. Peliitat
Peliittojen hyökkäystä kuvaa parhaiten kapeus: omia sopimuspelaajia heinolaisilla on hyökkäysosastollaan ainoastaan 13. Eetu Elo ja Henri Ruotsalainen ovat joukkueessa ainoat hyökkääjät, joilta voi todennäköisimmin odottaa 30 tehopisteen ylitystä.
Ville-Matti Koponen, Kalle Moisio, Aatu Viljanen ja Janne Seppänen ovat Mestikseen keskitason hyökkääjiä, mutta eivät nosta Pelittoja hyökkäyksen suhteen sarjan hänniltä. Toisaalta Valtteri Lipiäisen potentiaali voi avautua jo alkavalla kaudella uran ensimmäisen täyden Mestis-kauden myötä. Kokonaisuudessaan hyökkäyksen taso on sekä kärkiosaamisen että tulituen kannalta kuitenkin ohut.
Viime kauden tehohyökkääjä Samuel Salonen sekä Severi Lahtinen voivat lainoilla Pelicansista paikata heinolalaisten laatuvajetta.
3. RoKi
Olli-Matti Järvelä teki viime kaudella läpimurtonsa Mestikseen ja on rovaniemeläisten ykköshyökkääjä. Olli-Aleksi Pietilä, Jarkko Harjula ja Tuomas Komulainen pelasivat tuloksellisesti myös vahvan kauden. Hyökkääjät ovat RoKin terävintä kärkeä, mutta heidän jälkeensä hyökkäyksen taso tippuu nopeasti.
Joukkueen sopimuspelaajista hyökkäykseen tulitukea tuovat varmuudella Timo Metsävainio ja Christoffer Seppelin, mutta heiltä on uupunut aiemmin tasaista suoritusvarmuutta. Yleisesti laatu RoKin alemmissa ketjuissa on ohut.
Flop 3: Puolustus
1. LeKi
Saukkopaitojen puolustus nojaa vain ja ainoastaan Santeri Arousvaan, joten tämäkin osa-alue on joukkueella rajoittunut. Arousvan lisäksi muista puolustajista Tuukka Laakso ja Riku Väkiparta ovat pelanneet yli vähintään 50 Mestis-ottelua. Aiempi Mestis-kokemus ei siis ole LeKillä kovin suuri vahvuus.
1999-syntynyt Otto Latvala sekä 2000-syntynyt Toni Utunen saavat mahdollisesti lainasopimuksilla otteluja alleen LeKissä ja Mestiksessä. Joukkueen alakerrasta kertoo omaa kieltään se, että nuorukaiset ovat jo lähtökohtaisesti potentiaalillaan puolustuksen kärkeä.
2. Peliitat
Heinolalaisten alakerta on kaikin puolin tasapaksu ja Mestis-tasolle vaadittavalta tasapainoiselta suoritustasoltaan erittäin ohut. Mestis-uransa piste-ennätyksen (19) viime kaudella tehnyt Ilari Metsola sekä Markus Neva-Aho kantavat joukkueen kärkipuolustajien viittaa, mikä itsessään on jo osoitus tulospotentiaalin vähyydestä.
JYP-laina Alex Lindroos sekä Marek Hudec eivät tehopisteillä herkuttele vaan todistavat osaamistaan eritoten puolustusalueella. Muu, vuosien 1993 ja 1996 välillä syntyneiden puolustajien joukko on vielä varsin raakile Mestis-tasolle.
3. Ketterä
Sarjanousijan puolustuksesta löytyy toissakauden vuoden tulokas Sameli Ventelä. Kokenut Jarno Lippojoki on puolestaan Mestiksessä kaksinkertainen mestari. Siitä huolimatta imatralaisten puolustus antaa runsaasti tasoitusta muille pudotuspelipaikkaa tavoitteleville joukkueille.
Heitä sekä Samuli Tanhuaa, Sami Jekusta ja Henri Auvista lukuun ottamatta koko muun puolustuksen toistaiseksi korkein sarjataso on ollut Suomi-sarja. Lisäksi edellä mainittu kolmikkokin vielä todistelee todellista tasoaan Mestiksessä.
Kokonaisuudessaan Ketterän puolustus on hyvinkin kaksijakoinen. Ventelä ja Lippojoki edustavat tuloksellista ja pelillistä varmuutta, kun muu joukko vielä kamppailee tasaisuuden ja kokemuksen kartuttamisen kanssa.