Dany Heatley, Anaheim Ducks
Dany Heatleyn sopimusta Ducksiin voidaan pitää kokeiluna, jonka odotusarvo ei ole järin suuri. Hiljalleen NHL:n maalintekokärjestä rivimieheksi hiipunut Heatley ei vakuuttanut viime kaudella Minnesota Wildissa.
Erityisesti hankaluuksia aiheuttaa Heatleyn entisestään hidastunut liike. Lähtökohtaisesti luvassa ei ole myöskään luvassa suuria minuutteja, mutta Ducks kaipaa silti veteraanin esimerkkiä ja alempien ketjujen maalintekoa. Toiveet ovat siinä, että sopivassa roolituksessa ja hyvästä tarjoilusta Heatley voisi rikkoa vielä 20 maalin rajapyykin.
Mikäli Heatley tippuu tänä vuonna popcorn-osastolle, voi jopa koko NHL-ura olla taputeltu. Ainakaan alku ei näytä hyvältä, sillä kausi alkanee nivusvammasta toipuessa.
Devin Setoguchi, Calgary Flames
Pitkän matkan on Devin Setoguchi kulkenut kauden 2008-09 jälkeen. Silloin syntyi Sharksin paidassa 22-vuotiaalle kanadalaiselle 65 pistettä. Nykyään 27-vuotias Setoguchi on sittemmin pikkuhiljaa, askel askeleelta, valahtanut statistin rooliin.
Viime kaudella Winnipeg Jetsin riveissä Setoguchilla oli mahdollisuus näyttää. 75 ottelussa pisteitä kertyi kuitenkin vain 27, mikä ei todellakaan ole tarpeeksi kolmella kaudella yli 20 maalia mättäneelle laiturille. Varsinkin lukemaa 11 näyttävä maalisaldo on jopa pelottavan surkea. 183-senttinen Setoguchi ei nimittäin ole pelaajatyypiltään optimaalinen alempiin ketjuihin.
Nyt onkin todennäköisesti Setoguchin viimeinen mahdollisuus lunastaa paikkansa NHL-joukkueen top 6 -hyökkääjien joukosta. Jääkiekkoilijan parhaat ikävuodet ovat menossa ja kokoonpanossa on kärkiketjuissa selkeästi yhden maalinsylkijän kokoinen aukko. Siihen muottiin pitää Setoguchin mahtua. Nyt tai ei koskaan.
Mark Fayne, Edmonton Oilers
New Jersey Devilsissä uransa alkupuolen viihtynyt Mark Fayne on ollut yksi NHL:n hyvin varjeltuja salaisuuksia. Luotettava puolustava puolustaja teki kesällä rahakkaan sopimuksen Oilersiin, jossa häntä odottaa jopa ykkösparin vastuu.
Paikka on tehty täytettäväksi. Faynen on osoitettava kykynsä pelata kärkiparin minuutteja, ja johdattaa nuorta joukkuetta luotettavalla pelillään. Paine on sikäli suuri, että hyvistä otteistaan huolimatta Devilsissä myös hänen ympärillään oli paljon Oilersia tiiviimpi runko.
Fayne tuskin aiheuttaa suuria otsikoita jatkossakaan, mutta johtajuus on hänelle ja Oilersille niitä tärkeämpää.
Mike Richards, Los Angeles Kings
Kolme vuotta sitten Philadelphiasta isossa kaupassa Los Angelesiin siirtynyt Mike Richards on ollut Kingsissä suoraan sanottuna heikko. Niin heikko, että pelipaikka löytyi viime kaudella lopulta neloskentän keskeltä. Talvella 30 vuotta täyttävä Richards on entinen ykköskierroksen varaus, joka takoi Philadelphiassa parhaimmillaan 80 pistettä ja 30 maalia kaudessa. Kingsissä hän on herännyt tehoilemaan lähinnä pudotuspeleissä; paras runkosarjasaldo tähän asti on 44 pistettä. Tehotilastokin on ollut kaksi kautta pakkasella, joukkueessa joka tekee enemmän maaleja kuin päästää niitä.
Nuorempana Richards oli OHL-joukkueensa ja Kanadan juniorimaajoukkueen kapteeni, alle kaksikymppisten maailmanmestari ja AHL:n mestari. Sittemmin kolme kautta Philadelphiankin kapteenina toiminut Richards on nyt voittanut jo kaksi kertaa Stanley Cupin sekä kertaalleen olympiakullan. Kohta tulee mittarissa täyteen 700 NHL-ottelua. Onko maha jo täysi?
Nyt on Richardsin korkea aika osoittaa olevansa vielä NHL-kaukaloissa hyödyksi joukkueelle, varsinkin hallitsevalle mestarille. Hän nostaa nykyisellä sopimuksellaan lähes kuusi miljoonaa dollaria kaudessa vielä kuuden vuoden ajan, ja Kings hankkiutuu tästä takuuvarmasti eroon jos otteet kaukalossa eivät pian parane.
Sam Gagner, Arizona Coyotes
Nuoresta iästään (25) huolimatta jo seitsemän NHL-kautta pelannut Sam Gagner on osoittanut kykenevänsä vakiorooliin NHL:ssä. Edmonton Oilersin entinen luottomies on iskenyt reilun 40 pisteen keskiarvolla tasaisen epätasaisia tehoja, ja on parhaimmillaan erittäin näyttävä pelaaja.
Suurin saavutus − voittaminen − on yhä kokematta. Vuosikausia pohjalla kyntäneessä joukkueessa pehmeä Gagner sai paljon myös anteeksi, sillä kovempia korvaajia ei ollut tarpeeksi edes ruudin ollessa märkää. Nyt Gagnerilla on realistinen mahdollisuus olla osa voittavaa joukkuetta.
Se vaatii Gagnerilta joko piste-ennätystä tai entistä parempaa kahden suunnan peliä. Vaikka Coyotes on ensisijaisesti hyvä joukkue puolustamaan, on tarjolla kuitenkin laitureita kuten Shane Doan. Harmaa, tehoton kausi voisi merkitä pudotusta keskinkertaisuuteen sekä lopullisesti pois kärkisentterispekulaatioista.
Antti Niemi, San Jose Sharks
Antti Niemen ura liigavahdista Stanley Cup -voittajaksi on ollut upea. Mestaruuden jälkeen tie vei San Joseen, eikä Niemi ole muuttunut Sharksissa edellistä joukkuettaan heikommaksi veräjänvartijaksi.
Nyt ura on kuitenkin vedenjakajalla. Sopimus on katkolla ensi kesänä, eikä kevään peluutuksen perusteella voida sanoa, että Niemi jatkaisi enää pitkään Sharksin veräjänvartijana. Suurin syy tähän on enemmän joukkueessa kuin Niemessä, mutta menestystä janoava seura on valmis kääntämään lehteä, mikäli Alex Stalock onnistuu nappaamaan ykkösvahdin paikan itselleen. Jatko Sharksissa tai muualla NHL:ssä vaatii nyt Niemeltä normaalia vakuuttavampaa kautta.
Taidot eivät ole kadonneet mihinkään, mutta kun joukkue ei täysin luota omaan pelaajaansa, ei edes "ihan hyvä" suoritus välttämättä riitä.
Alexander Edler, Vancouver Canucks
Ei mennyt aivan putkeen Alexander Edlerin viime kausi. Tehotilastossa komeili kauden päätteeksi lukema -39, joka oli koko NHL:n huonoin saldo. Isokokoinen ruotasalainen oli kuin varjo entisestään. Varmaotteinen huippupuolustaja muuttui yhtäkkiä jatkuvasti ulkona tilanteista olevaksi löysimykseksi.
Tehopisteitä syntyi ihan kiva määrä, 22 kappaletta, mutta se oli laiha lohtu, kun edellisillä kausilla oli siinäkin kohdassa totuttu parempiin lukuihin. Nyt on Edlerin aika ottaa itseään niskasta kiinni ja osoittaa, kuka hän todella on. Heikkojen otteiden myötä Edler joutui siirtohuhujen kohteeksi. Vaisemanvahdos voisi tehdä tässä vaiheessa uraa hyvää.
Kaikesta huolimatta Edler voitti kauden aikana olympiahopeaa.