Henkilökohtaiset maali-, syöttö- ja piste-ennätyksensä rikkonut puolustaja Justin Schultz sai tehokkaan kautensa ansiosta uransa rahakkaimman ja pisimmän sopimuksen. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi jatkosopimuksen.
Millainen historia Schultzilla on Penguinsissa ja NHL:ssä?
Anaheim Ducks varasi BCHL:ssä tehoilleen puolustajan toisella kierroksella vuonna 2008. Schultz ei kuitenkaan tehnyt Ducksin kanssa sopimusta, vaan siirtyi kolmen tehokkaan NCAA-kauden jälkeen vapaana agenttina Edmonton Oilersiin.
Kolmen ensimmäisen kauden aikana Schultz keräsi kelpo tehot, mutta ei vakuuttanut kokonaisvaltaisessa pelissä. Kaudella 2015-16 taitava puolustaja kaupattiin Pittsburgh Penguinsiin.
Schultz solmi jatkosopimuksen kaudelle 2016-17 merkittävällä palkanalennuksella ja pelasikin uransa parhaan kauden. 26-vuotias kanadalainen joutui ottamaan ison roolin kiekollisessa pelissä Kris Letangin oltua sivussa yli puolet kaudesta.
Taitava ja hyvin kiekkoa liikuttava puolustaja vakuutti erityisesti pudotuspeleissä kerättyään 21 pelissä 13 tehopistettä.
Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Penguinsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?
Palkankorotuksen myötä Schultz on Penguinsin toiseksi parhaiten palkattu puolustaja Letangin jälkeen. Letangin lisäksi paremmin palkattuja Penguins-pelaajia ovat vain supertähdet Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin sekä Phil Kessel.
Palkkakatossa on tilaa 11 miljoonaa dollaria, ja joukkue tarvitsee keskushyökkääjiä Nick Boninon ja Matt Cullenin tilalle. Lisäksi puolustaja Brian Dumoulin ja hyökkääjät Josh Archibald sekä Conor Sheary ovat rajoitettuina vapaina agentteina toistaiseksi ilman sopimusta.
Penguins menetti vapaiden agenttien markkinoilla myös puolustajat Ron Hainseyn ja Trevor Daleyn, mutta hankki tilalle Matt Hunwickin. Sopimuksenalaisia puolustajia on kuitenkin toistaiseksi vain kuusi, joten lisähankintoja saattaa vielä tulla.
Penguinsin kärkipelaajilla on pitkät sopimukset, mutta lähivuosina esimerkiksi nuoret hyökkääjät Bryan Rust ja Jake Guentzel tarvitsevat jatkosopimukset. Myös kokeneiden ruotsalaishyökkääjien Patric Hörnqvistin ja Carl Hagelinin sopimukset päättyvät parin vuoden sisällä.
Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?
Lähin vertailukohta on Colorado Avalanchen Tyson Barrien vuosi sitten solmima sopimus. Barrien keskimääräinen vuosiansio ja vaikutus palkkakattoon ovat täsmälleen samat kuin Schultzin sopimuksessa.
Barrien sopimus on kuitenkin vuoden pidempi. Schultzin sopimuksessa on myös kahtena viimeisenä kautena muokattu kauppaamisen estävä pykälä, jonka mukaan Schultz ilmoittaa kymmenen joukkuetta, joihin häntä ei voida kaupata.
Barrie sai oman palkankorotuksensa pelattuaan kaksi peräkkäistä noin 50 pisteen kautta. Schultzilla on takana vasta yksi 50 pisteen kausi, joka oli myös 26-vuotiaan puolustajan ensimmäinen yli 35 pisteen kausi.
Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?
Schultz pelasi läpimurtokautensa Penguinsissa ja osoitti merkityksensä joukkueelle paikkaamalla menestyksekkäästi Letangin poissaoloa. Jatkosopimus ja palkankorotus oli siis ymmärrettävä ratkaisu.
Penguinsilla ei kuitenkaan ole pitkäaikaista näyttöä Schultzin suorituskyvystä. Floppiriski on olemassa, mutta sopimus on kohtuullisen mittainen ja hintainen, jotta mahdollinen kauppakumppanikin voisi löytyä.
Schultzille uran rahakkain ja pisin sopimus kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan riveissä on erinomainen näytönpaikka. Sopimuksen päättyessä Schultz on 30-vuotias ja voi hyvillä näytöillä tienata vielä muhkeamman tilipussin.