Bluesin urheilutoimenjohtajana toimivan Summasen kirja Meidän päivä on hänen kertomuksensa ajasta maajoukkueen päävalmentajana. Se ei ole paljastuskirja, mutta Summanen ei myöskään silottele asioita. Osansa saavat niin Jari Kurri, Timo Jutila, Kalervo Kummola kuin Janne Niinimaakin.
– Tämä kirja auttaa suomalaista jääkiekkoa, jos sen ottaa oikealla tavalla, Summanen toteaa.
arvostelu Ainoastaan kahden fraasin kirja
[lue lisää] |
- Kirjan piti tulla jo aiemmin. Koko tämän maajoukkueprosessin jälkeen olin äärettömän väsynyt ja Juri Hanin (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen projektitutkija) pakotti minut tekemään loppuanalyysin. Sen pakkaaminen oli äärettömän vaikeaa, myöntää Summanen.
Reilu parisataasivuisen kirjan työryhmässä ovat Summasen lisäksi olleet edellä mainittu Hanin, elokuvaohjaaja Auli Mantila sekä IS Veikkaajan uutispäällikkönä työskentelevä Vesa Rantanen.
– Minulle jääkiekko on melko vieras laji, mutta tämän projektin aikana tajusin, että elokuvaohjaaja ja jääkiekkovalmentaja toimivat hyvin samalla tavalla. Minulla meni tosin kaksi viikkoa oppia, että se on turnaus, eikä turnajaiset ja että jääkiekossa on erätauko, eikä väliaikaa, Mantila naurahtaa.
– Olen jutellut näyttelijöiden kanssa aika paljon. Se maailma on paljon rajumpi kuin jääkiekko, näyttelijät kestävät paljon enemmän ohjeistusta. Urheilijat saisivat ottaa oppia heistä. Jos siellä ohjaaja on pihalla, vanhemmat näyttelijät ottavat ohjat käsiinsä ja hoitavat homman pakettiin. Kyllä hekin baarissa jälkeenpäin keskustelevat, että olipas se pihalla, muttei siellä kukaan lehdille itke, muistuttaa Summanen.
Pitkän linjan kiekkotoimittajana tunnettu Rantanen painottaa, että kyseessä on nimenomaan Summasen kirja. Jokainen lause on ”Ramin” suusta.
– Rehellisesti sanottuna en olisi lähtenyt mukaan, jos olisin tiennyt mitä tuleman pitää, mutta nyt olen saatanan ylpeä tästä, Rantanen pohdiskelee.
– Tämä on intensiivinen matka jääkiekon ja aivomyrskyn sisälle, minulle suurin lopputulema tästä prosessista on jotain ihan muuta kuin kirja.
Kysyttäessä mitä kirja opettaa suomalaiselle jääkiekolle, kirjoittaja tarjoaa kehittämäänsä THT-mallia.
- Sen ensimmäinen kohta, eli tiedostaminen. On vaikea analysoida mitä tehdään, mitä on tehnyt ja on vaikea nähdä asioita jotka eivät ole hyviä. Valmentajat joutuvat menemään isoihin asioihin, Summanen filosofoi.
- Ne ideat mitä liitossa esitin ja mitä kirjassa kirjoitan, ovat nyt liitossa käytössä. Managerin posti, seurakierrokset kenttäväen luona, otettiin vastuuta, vastuutettiin tekeminen. Ei voi olla niin, että vain yksi jätkä on heitetty tuleen.
Tyytyväinen mies
Summanen on reilun puoli vuotta toiminut Bluesin urheilutoiminnan johtajana. Nykyistä työtään Summanen pitää jatkumona pelaajauran ja valmentamisen jälkeen.
– Tämä työ on se mitä haluan. Arkityö, älyttömän opettavaista ja on hienoa työskennellä hitaampien kokonaisuuksien kanssa.
Summasen tiet Erkka Westerlundin kanssa erkanivat reilu vuosi sitten. Julkistamistilaisuudessa Summaselta tivattiin millaiset välit hänellä on Erkka Westerlundiin ja milloin he ovat viimeksi keskustelleet. Ensin Summanen yritti kiertää ja kaartaa, mutta mietittyään hetken, hän kertoi miesten keskustelleen viimeksi keväällä.
– Viime syksynä muutama pelaaja soitti ja pyysi minua mukaan maajoukkueeseen. Lupasin tulla mukaan, ihan mihin rooliin tahansa. Erkka soitti minulle tuolloin, ja juttelimme asiasta. Hän soitti uudemman kerran keväällä, MM-kisojen jälkeen ja tuolloin hän sanoi, että olin ollut oikeassa kaikissa asioissa.
Summanen kuitenkin uskoo, että Suomella on olympialaisissa hyvät mahdollisuudet menestyä. Yhdeksi eduksi hän nimeää aikaeron.
– Olen sitä mieltä, ettei tällaisia turnauksia saisi järjestää kesken kauden aikaerorasitusten vuoksi, se on vaarallista pelaajien terveydelle. Kuitenkin uskon, että meille on etua aikaerosta. World Cupissa monet olympiajoukkueen runkopelaajat oppivat miten käsitellä onnistuneesti aikaeroa ja nyt kun se on myös pohjoisamerikkalaisten vaiva, meille tulee siitä etu. Lisäksi meidän avainpelaajat ovat terveinä. Valmistautumisaika on lyhyt, kaukalo iso ja säännöt eurooppalaiset.