Venäjän OU:n vyöryä ei pysäytetä - Saksa hakee toista jättiyllätystä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Saksalaiset ovat voittaneet mitalin olympiakiekosta viimeksi vuonna 1976, kun Länsi-Saksa voitti pronssia.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Olympiaturnauksessa on tänään vuorossa välierät. Otteluparien Venäjän OU–Tšekki ja Kanada–Saksa voittajat nähdään sunnuntain olympiafinaalissa. Jatkoajan kisatiimi arvioi joukkueiden mahdollisuudet edetä sunnuntain finaaliin.

Puolivälierävaihe päätti Ruotsin, Suomen, Norjan ja Yhdysvaltain olympiaturnauksen. Yllätyksenä näistä voitiin pitää ainoastaan Ruotsin putoamista Saksalle, joka on miesten turnauksen tähän asti suurin sensaatio.

Yhdysvaltojen tappio Tšekille, Norjan tappio Venäjän OU:lle ja Suomen tappio Kanadalle olivat kaikki enemmän tai vähemmän sellaisia tuloksia, joita ottelupareista saatettin myös odottaa.

Nyt vuorossa on välierät ja Jatkoaika arvioi, ketkä menevät jatkoon ottelupareista Tšekki - Venäjän OU ja Kanada - Saksa.

Tšekki - Venäjän OU:

Tšekki voittaa, koska: On lähes varmaa, että välierässä Venäjän OU on maalipaikkojen ja kiekonhallinnan suhteen hallitsevampi joukkue. Tšekkiläisten kannalta kiekonhallinnan luovuttaminen vastustajalle ei kuitenkaan ole katastrofaalista.

Joukkue on osoittanut, että se osaa puolustaa tiiviisti keskustaa niin, että kiekonhallinnasta huolimatta vastustan hyökkäykset pääasiassa suuntautuvat kulmiin. Tšekki myös pääsi hyvin esimerkiksi Kanadan aktiivisen karvauksen alta pois, joten saman voidaan olettaa jatkuvan välierässä.

On kuitenkin selvää, että 60 minuuttia tämänhetkistä Venäjän OU:ta vastaan on haaste kenelle tahansa. Mitä pidemmälle Tšekki kuitenkin pystyy pitämään venäläiset maaleitta, sitä vahvemmilla Tšekki on.

Tšekki voi nousta ottelussa jopa suosikiksi, jos kolmanteen erään mennään tasatilanteessa. Se on näyttänyt kauden aikana niin EHT:lla kuin nyt turnauksessa, että joukkue on parhaimmillaan ratkaisuhetkillä.

Venäjän OU voittaa, koska: Puolivälierä oli isoin painepeli Venäjän OU:lle ja sen se selvitti tyylipuhtaasti. Norja jäi jalkoihin 6-1. Nyt näyttää vahvasti siltä, että Venäjän OU:n vyöryä ei enää pysäytä kukaan.

20 tehtyä maalia neljään otteluun on hurja saldo. Se, mikä puhuu Venäjän OU:n puolesta, on 15 tehtyä maalia tasaviisikoin. Joukkueen pelaaminen viidellä viittä vastaan on niin kovalla tasolla, että se tuottaa maalipaikkoja ja maaleja liukuhihnalta.

Venäjän OU:lla on peräti seitsemän pelaajaa, jotka ovat tehneet neljä tehopistettä tai enemmän turnauksessa. Yhden ketjun varassa joukkue ei ole missään nimessä.

Tässä kyydissä Tšekki ei pysy millään. Venäjän OU:n neljän ketjun mylly on mahdoton pysäytettävä, kun se on nyt päässyt vauhtiin.

Kanada - Saksa

Kanada voittaa, koska: Kanada näytti viimeistään puolivälierässä Suomea vastaan sen todellisen tason tässä turnauksessa. Joukkue kykeni rytmittämään peliä huomattavasti Suomea monipuolisemmin, unohtamatta kanadalaisen kiekon perusteita eli kovaa prässiä ja vahvaa kulmavääntöä.

Saksa on valmentajansa Marco Sturmin johdolla hyvin pitkälti kanadalaiseen pelitapaan nojaava joukkue. Joku viisas sanoi joskus, että pelitapojen ollessa identtiset, paremman materiaalin omaava joukkue voittaa.

Välierässä materiaalietu on selkeästi Kanadan puolella. Lisäksi Saksan voitto Ruotsista tarkoittaa, että joukkueen yllätysmomentti on oikeastaan kokonaan syöty. On vaikea uskoa, että Kanada lähtisi välierään yhtä takki auki kuin mitä Ruotsi teki, joka päästi Saksan heti alussa 0-2 johtoon.

Vaikka maalinteko ei ole ollut kanadalaisille helppoa, Saksaa vastaan joukkueen karvaus tulee välillisesti tuottamaan yli kymmenen ykkösluokan maalipaikkaa. Näistä heikommallakin viimeistelyllä syntyy kyllä riittävät maalit, varsinkin kun Kanadan oma puolustus on ollut rautaa.

Saksa voittaa, koska: Joukkue teki alkulohkossa vain neljä maalia ja neljännesvälierässäkin ainoastaan kaksi Norjaa vastaan, mutta puolivälierässä Ruotsia vastaan se oli tehokas ja mätti neljä osumaa.

Saksa ei ole nimilistansa perusteella todellakaan turnauksen kärkijoukkueita, mutta sen etuna on samanlaisena pysynyt joukkueen runko. Suurin osa olympiajoukkueen pelaajista oli mukana myös viime kevään MM-kisoissa.

Christian Ehrhoff, vaikka ikää on jo tullutkin, on edelleen tälle tasolle loistava puolustaja ja ylivoiman moottori siniviivalla. Häntä ei tule aliarvioida. Saksa ei ole yhden ketjun varassa, vaan kokeneesta joukkueesta löytyy potentiaalista ratkaisuvoimaa laajasti.

Kun Saksa pitää puolustuksen tiiviinä ja Kanadan maalit yhdessä tai kahdessa, sillä on loistava mahdollisuus toiseen jättiyllätykseen peräkkäin. Kuten Suomeakin vastaan nähtiin, Kanada pystyy halitsemaan pelejä, mutta sillä on vaikeuksia luoda ykkössektorin maalipaikkoja.

Yhteenveto: Vaikka molemmissa pareissa on olemassa selkeä yllätysmahdollisuus, on Jatkoajan kisatiimin vahva arvio, että olympiafinaalissa pelaavat Venäjän OU ja Kanada.

Venäjän OU:n etenemistä ei ole Slovakia-ottelun jälkeen pystynyt kukaan pysäyttämään ja nyt joukkue on jo ylittänyt pahemmin peikkonsa eli puolivälierät.

Kanada puolestaan on saanut eurooppalaiset pelaajansa pelaamaan erittäin hyvää kanadalaista jääkiekkoa, eikä samanlaiseen pelitapaan nojaavalla Saksalla ole käytännössä yhtäkään osa-aluetta, jossa se olisi vastujaansa parempi.

» Lähetä palautetta toimitukselle