Ensin irtisanottiin urheilujohtaja Jari Korpisalo ja laukkautettiin koko toimenkuva. Sitten perustettiin kattava työryhmä. Nyt, vain viikkoja perustamisen jälkeen, työryhmän tarpeellisuus arvioidaan uudelleen.
Urheilupuoli on minulle tuttua, uutta sen sijaan on organisaation kulttuurin muutostyö.
Arvion tekee Tommi Kerttula, Ässien maanantaina nimitetty kehitysjohtaja. Hänen palkkaamisensa tarjoaa seuralle mahdollisuuden kääntää kurssi kohti tasaisempia aikoja.
Sekä HC Ässät Pori Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Juusela että vt. toimitusjohtaja Mikael Lehtinen myöntävät avoimesti, ettei nykytilanteen kaltaista sekamelskaa pystynyt etukäteen odottamaan. Virheistä pystyy oppimaan, ja Kerttula on yksi palanen kokonaisuudessa, joka mahdollistaa uskon tulevaan.
43-vuotias, Hämeenlinnassa asuva Kerttula pääsee toimimaan vahvuusalueillaan, sillä hän on viime vuosina ollut yksi aktiivisimmista urheilujohtamisen puolestapuhujista Suomessa. Kehitysjohtajan tehtäviin kuuluu kuitenkin muutakin.
− Urheilupuoli on minulle tuttua. Uutta sen sijaan on organisaation kulttuurin muutostyö. Matkan aikana vasta nähdään, miten on kehitytty, mutta minä olen täällä auttamassa, en tuomassa omia linjauksiani, Kerttula kiteyttää.
− Esimerkiksi Ruotsin puolelta Örebrosta ei tarvitse tuoda oppia. Kulttuuri on kuitenkin erilainen, vaikka laji on sama. Ruotsalaisten tekemisissä minua on aina viehättänyt yhteisöllisyys, sillä siellä yksityiset eivät voi omistaa urheiluseuroja. Yhteisön omistuksen kautta seuran integroituminen kaupunkiin on taattua.
Kerttula toimii Ässien kehitysjohtajana määräaikaisella sopimuksella, joka on voimassa 30.9.2019 asti. Lyhyehkö pesti oli nimenomaan Kerttulan toivomus.
− Opiskelen Jyväskylän yliopistossa johtamisoppia, ja opiskeluaikaa on jäljellä vuoden 2019 loppuun asti. Lopputyöni valmistumisen vuoksi tämä ratkaisu sopii minulle. Toki jatkokin on mahdollinen.
Kiire ei voi ohjata valmentajan valintaa.
Uusi kehitysjohtaja aloitti ässäuransa esittäytymällä joukkueelle.
− Minulla on aina ollut periaate, että keskustelen ensin niille, joiden kanssa teen töitä. Puhe oli lyhyt, ja tarkoitus on myöhemmin tavata koko joukkue paremmalla ajalla.
− En aio asua taivasalla, ja lähipäivinä on haettava Hämeenlinnasta tavaroita mukaani. En myöskään jää hallille asumaan, Kerttula naurahtaa viittaukselle Jyrki Ahon alkuaikojen majapaikkaan.
Suoraan altaan syvään päähän
Kerttula hyppää niin sanotusti liikkuvaan junaan, jossa toimivia asioita on ollut nähtävissä vähemmän kuin toimimattomia. Jatkuva reagointi muuttuviin olosuhteisiin on ajanut porilaisseuran tilanteeseen, jossa ennen kaikkea tarvitaan toiminnan uskottavuutta, tasapainoa ja suunnitelmallisuutta.
Julkistetut teoriat ja tavoitteet kuulostavat hyviltä, ja yksi Kerttulan tärkeimmistä tehtävistä on saada ne näkymään myös käytännössä.
− Suomen Liiga ei pysty taloudellisesti kilpailemaan muiden sarjojen kanssa, joten pelaajien kehittäminen on isossa roolissa. Vaikka ennestään on olemassa jonkunlainen pelaajapankki ja tietämys, ei niillä pärjää loputtomiin, vaan tilanteet muuttuvat.
− Nykytilannetta olen seurannut vain hieman median välityksellä, sillä kädet ovat olleet täynnä töitä muissa tehtävissäni. Uskon, että Ässät on edelleen perinteikäs ja kiinnostava työpaikka. Tärkeintä on saada muutosprosessi käyntiin niin, että sillä on todellista käytännön vaikutusta ja ettei ole väliä, kuka seuraavaksi on tehtävässäni patasydän rinnassa.
Tärkeistä urheilupuolen tehtävistä vastaan tulevat ensimmäisinä kauden 2019-20 päävalmentajan valinta sekä joukkueen kasaaminen. Ei siis ole minkäänlaista mahdollisuutta niin sanottuun pehmeään laskuun uuteen tehtävään.
− Valmentaja-asiassa käännämme kaikki kivet. Usein valmentajista puhutaan pelin ja pelaamisen kautta, mutta tärkeitä juttuja ovat myös arvot, persoona sekä seuran iso linja. Kiire ei voi ohjata valmentajan valintaa, sillä totuus on, että Ässien tilanne auki, kun taas monilla muilla valinta on jo kiinni, Kerttula arvioi.
− Pelaajapuolella täytyy ensin kartoittaa oma tarve ja nykyisten pelaajien halu jatkaa. Ei voi ensimmäisenä lähestyä ulkopuolisten asioiden kautta, vaan edetään keskusteluilla oman väen kanssa. Pään pitää pysyä nyt kylmänä.
Kylmäpäisyys on yksi ominaisuus, joka ei ole haitaksi Ässien nykytilanteessa.