KalPan kolmen ottelun voittoputki katkesi keskiviikkona Lahdessa, kun kotijoukkue Pelicans oli vahvempi lukemin 3–0. C-kirjainta rinnassaan kantanut Aapeli Räsänen piti tulosta oikeutettuna.
– Vieraskaukalossa täytyy olla tylympi, jos haluaa pisteitä. Kiekkohuolellisuus, työmäärä – ihan perusasioista se oli tänään meillä kiinni. Totta kai maalintekommekin tökki. Emme saaneet paikoista sisään, mutta se on enemmänkin seuraus kuin syy.
Eräs KalPan pelin kannalta oleellinen asia on joukkueen ylivoimaprosentti 16,06, joka on koko sarjan huonoin. Pelicansia vastaan KalPa pääsi neljä kertaa ylivoimalle, mutta verkko ei heilunut. Räsänen näkee tämän ennen kaikkea itseluottamuskysymyksenä.
– Varmasti siihen on paljon syitä. Vaikka sitä on yritetty käydä läpi ja treenata, niin onnistumisia ei ole tullut tällä kaudella. Ylivoimakin on kuitenkin itseluottamuslaji. Sitten kun tuska lähtee kasvamaan, niin se vyöryy lumipallon lailla eteenpäin. Toki hyvät asiat vyöryvät myös toiseen suuntaan. Ei se ominaisuuksistamme ole kiinni, vaan se on varmasti itseluottamuskysymys.
Isossa kuvassa 25-vuotiaalla hyökkääjällä on kaksijakoiset ajatukset joukkueen kaudesta tähän asti.
– Emme ole pystyneet pelaamaan illasta toiseen sellaisia pelejä, mitä olisimme halunneet. Esimerkiksi HIFK-peli oli meiltä ihan loistava, sellaisella pelillä pystymme kaatamaan kenet tahansa missä tahansa. Pitää vain pystyä toistamaan sitä paremmin.
– On ymmärrettävää, että se ei ihan joka ilta onnistu, mutta meidän pitää pystyä pyrkimään siihen paremmin. Silloin kun tulee sellainen ilta, että on vähän vaikeampaa, niin voittavat asiat korostuvat entisestään. Niissä meidän pitää yksinkertaisesti olla parempia.
Täksi kaudeksi KalPan päävalmentajaksi siirtynyt Petri Karjalainen on vakuuttanut Räsäsen omalla tekemisellään. Hyökkääjän mukaan valmennus on antanut joukkueelle edellytykset voittaa otteluita.
– Hyvin hän on sopinut itselleni ja joukkueelle. Erittäin hyvä valmentaja, analyyttinen, fiksu ja näkee pelin hyvin. Johtamistyyli muuttui viime kaudesta jonkin verran ja se otti jonkun verran aikaa, että omaksuimme sen, mutta nyt varsinkin on tosi hyvä meno. Sieltä tulee hyvää ohjeistusta. Pelissämme on hyvät raamit ja peli on sillä tavalla uomissaan, kun vain pystymme sitä toteuttamaan.
– Tällä hetkellä, kun meillä on vaikeita iltoja, niin se ei johdu siitä, ettemme tietäisi, mitä pitää tehdä. Se on enemmänkin suorittamiskysymys, Räsänen analysoi.
Henkilökohtaisella tasolla Räsäsellä on takanaan 35 ja 37 pisteen kaudet. Tällä kaudella pisteitä on kertynyt 39 ottelussa 19. Keskushyökkääjä ei kuitenkaan stressaa pisteiden tekemisestä.
– En ole ikinä ollut sellainen pelaaja, joka lähtee pelaamaan omaa peliään numeroiden kautta. Enemmän se on sellaista, että pystyy auttamaan joukkuetta mahdollisimman paljon.
– Se on toki fakta, että kun on tulosvastuussa, niin tulosta pitää tulla ja varsinkin viime aikoina pienen tauon jälkeen pisteiden tekeminen on ollut hyvin hankalaa. Kuten myös pelaaminen ylipäätään. Mutta se ei murehtimalla parane, vaan se vaatii vain enemmän työtä.
Suvereeni aloitusympyrässä
Eräs tilasto, joka Räsäsen osalta hyppää silmille on aloitustilasto. Räsänen on aloittanut tällä kaudella 686 kertaa, ja hän on voittanut aloituksia peräti 57,9 prosentin varmuudella. Ainoastaan Lukon Sebastian Repo on aloittanut tällä kaudella korkeammalla prosentilla, joskin hänen aloitusmääränsä on selvästi pienempi. Räsänen kokeekin aloitusympyrän itselleen mieluisaksi paikaksi.
– C-junioreissa kun siirryin sentteriksi, niin aloitusvoitot alkoivat tulemaan hyvin luonnollisesti. Toki olen vuosien varrella monipuolistunut aloittamisessa paljon ja Pohjois-Amerikan vuodet koulivat sillä tavalla, kun siellä aloittaminen on vapaampaa, niin pitää osata erilaisia jippoja.
– Paljonhan se on voima- ja rytmikysymys. On niitä tullut jonkin verran toki harjoiteltua, mutta sitten kun siihen tulee rutiini ja oppii tuntemaan muita senttereitä sarjassa, niin se helpottaa aloitusympyrässä.
Räsäsen mukaan aloittaminen Suomessa eroaa paljon muista sarjoista.
– Suomessa ollaan aloitusten osalta sääntökirjan tulkinnassa monesti aika pilkuntarkkoja, kuten yhteiskunnassa muutenkin. Missään muussa maassa ymmärtääkseni ei olla yhtä tarkkoja aloittamisessa kuin Suomessa. Pohjois-Amerikassa on taas hyvin paljon vapaampaa, saa pyörähtää, käyttää jalkaa ja pelata mailaa pois.
Kysyttäessä kummasta ympäristöstä Räsänen pitää enemmän, ei vastausta tarvitse kauaa odottaa.
– Se on ehdottomasti selvempi, että saa aloittaa vapaasti. Silloin kun otetaan vahvoja tulkintoja, niin linja vähän vaihtelee illasta toiseen. Se on ymmärrettävää, kun jokainen linjatuomari tulkitsee omalla tavallaan, mutta kun vuosien varrella oppii ymmärtämään, miten kukin linjatuomari tulkitsee niitä sääntöjä, se taas helpottaa.
– Ehdottomasti liputan vapaamman aloittamisen puolesta myös sen takia, että sitten suomalaiset sentterit pärjäisivät paremmin aloitusympyrässä, kun he menevät muihin sarjoihin.