Elokuussa Suomessa harjoitusleirillä olleen Allsvenskan-joukkue Karlskrona HK:n valmentaja Arto Miettinen aloitti toisen kautensa seuran apuvalmentajana. Kotikonnuillaan Heinolassa haastateltu valmentaja antaa hyvän kuvan Suomen ja Ruotsin toiseksi korkeimpien sarjatasojen eroista, vaikka ei sarjoja lähdekään suoraan vertailemaan.
– En ole nähnyt montaa peliä Mestistä, joten vaikea laittaa suoraan vertausmittariin. Mielestäni Allsvenskan on taktisesti aika kova sarja. Joka vuosi melkein nousee joku joukkue Allsvenskanista SHL:ään.
Vaikka sanallinen tasonmittausarvio jää tekemättä, on rivien välistä luettavissa Allsvenskanin painivan eri sarjassa. Allsvenskan on täysiverinen ammattilaisarja.
– Allsvenskan on hyvä sarja, josta löytyy tasokkaita pelaajia. On se varmaan pikkuisen kovempi kuin Mestis. Pitäisi pelata joukkueiden samaa sarjaa niin näkisi. Vaikea tosiaan verrata. Meillä on kaikki täyspäiväisiä ammattilaisia ja organisaatiot ammattimaisia. Kuntovalmentajat ovat täyspäiväisiä ja löytyy hierojaa ja tällaista. Puitteissa ei mitään valittamista, kaikki on tip top.
– Meillä on erittäin hyvä kuntovalmentaja Miro Zalar, joka on todella viimeisen päälle. Meillä on hyvät testiarvot meidän joukkueella ja pystytään pelaamaan kurinalaisesti
Harjoitusleirillään Karlskrona löi Mestis-joukkue Peliitat 6–1. Liiga-joukkue KooKoo osoittautui puolestaan vahvemmaksi samoin 6–1-numeroin.
Myös Allsvenskanissa näytetään painivan samoissa ongelmissa pelaajavaihtuvuudessa Mestiksen kanssa, joskin ehkä hieman pienemmässä mittakaavassa.
– Meillä on remontti käynnissä. Viitisentoista pelaajaa on lähtenyt pois. Meillä on tavoittena olla kurinalaisin joukkue tuossa sarjassa. Meillä ei ole mitään tähtiä joukkueessa. Tämä on kollektiivi, joka tekee töitä erittäin hyvin. Nuoria pelaajia, jotka haluaa ylöspäin. He tietävät etteivät voi tehdä sitä yksinään, vaan tarvitsevat koko joukkueen avun.
– Vaihtuvuus on keskimäärin Allsvenskanissa 10–14 pelaajan nurkilla kausittain. Meillä oli tiettyjä syitä, miksi vaihtuvuus oli noin suurta. Meillä oli hyvä kausi ja hyvät pelaajat kiinnosti. Kaksi pelaajaa lähti SHL:ään.
Allsvenskanissa loistaneet tähdet ovat kesään asti SHL-joukkueille vapaata riistaa.
– Viime kaudella meillä oli seitsemän ulkomaalaista ja nyt ei ole kuin kaksi. Valmentajan kannalta olisi parempi, jos vaihtuvuus olisi siinä 7–8 luokkaa. Se on vaikeaa, kun SHL saa ottaa meidän pelaajiamme 19.heinäkuuta asti. Täällä on sellainen sääntö.
Ruotsissa ollaan romuttamassa perinteistä karsintamallia. Uuden, kaudella 2020–2021 voimaan astuvan mallin mukaisesti SHL:n kaksi viimeistä pelaa putoamisfinaalin ja häviäjä tippuu. Allsvenskanissa pelataan kahdeksan parhaan pudotuspelit, joiden voittaja nousee suoraan pääsarjaan. Samalla alas putoaa vain yksi joukkue. Miettinen ei pidä uudistusta hyvänä ajatuksena.
– Mielestäni se on huono. Se lyö taas alaspäin heti. Ruotsissa on monta hyvää divariseuraa, onko niitä nyt 36 joukkuetta, ja jaossa on vain yksi paikka. Se on huono juttu. Siinä häviää se urheilun perusidea.
Kun katsoo karsintasarjaa tai playoff-pelejä, niin niissä karsinnoissa on eniten katsojia. Ihmisiä kiinnostaa nämä nousut ja putoamiset. Siinä on sitä draamaa.
– Mielestäni SHL:ssä pitäisi olla tarjolla kaksi paikkaa ja divarista Allsvenskaniin sitten kaksi paikkaa. Noh, mutta katsotaan. Turha tuota uudistusta on teilata vielä tässä vaiheessa. Siellähän voi olla hyviä pelejä sitten.
Liigan tilanne saa Miettisen syvästi huolestuneeksi. Suomalaisvalmentaja ei lämpene ajatukselle suljetusta Liigasta.
– Ei todellakaan. Se on vain sääli, kun katsoo toiseksi korkeinta sarjatasoa Mestistä ja yleisömääriä. Mestishän on kasvatus- ja farmisarja. Mielestäni pitäisi olla liikkuvuutta sarjojen välillä, mutta sitten on tietysti nämä taloudelliset kysymykset, joista minulla ei ole pätkän hajua mitä siihen vaaditaan. Itse olen urheilun puolella. Pitäisi olla se kimmoke. Uskon, että yleisöä kiinnostaa se vaihtuvuus kahden sarjan välillä.
Yleisömäärissä on valtaisa ero Allsvenskanin ja Mestiksen välillä, jota tosin selittää avoimen sarjamallin lisäksi luonnollisesti Ruotsin korkeampi väkiluku.
– Meidän viime kauden keskiarvo Karlskronassa oli noin 2600. Halliin mahtuu 5000. Björklövenissä varmaan joku nelisen tuhatta, Västeråsissa noin 3500 ja Modolla kolmisen tuhatta. Leksand nousi ja siellä kävi keskimäärin noin 4000–5000 katsojaa. Haitari on varmaan tällä kaudella koko sarjassa 1000–4500 välillä. Me olemme jossain puolessa välissä.
Karlskronan kausi Allsvenskanissa on jo alkanut. 14 joukkueen sarjassa sijoitus on kolmen ottelun jälkeen kuudes. Karlskrona on voittanut kaksi kolmesta ottelustaan. Haastattelu tehtiin joukkueen harjoitusottelun yhteydessä Heinolassa 29.8.2019.