Hyökkäävämpi rooli toi Vilmos Gallón takaisin Suomeen – kuvailee päävalmentaja-Myrrän olevan hyvin tutun oloinen menneisyydestä

LIIGA / Haastattelu
Vilmos Galló palasi kolmen kauden tauon jälkeen KooKoo-paitaan.
Kuva © Kari Koski - kari.koski@jatkoaika.com
Vilmos Gallósta on kivaa olla takaisin Kouvolassa ja hyökkäävämmässä roolissa. Kolme kautta välissä Ruotsissa kerryttivät vähintään arvokasta kokemusta, mutta puolustuspelin kehittymisestä hän ei ole niin varma. Jouko Myrrä on unkarilaishyökkääjälle monessa mielessä hyvin samankaltainen valmentaja kuin Jussi Ahokas.

KooKoon hyökkäyksessä viilettää tällä kaudella uusvanha tuttavuus, kun hyökkääjä Vilmos Gallón palasi takaisin Kouvolaan kolmen Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen. Edellisen kerran oranssimustien paidassa kaudella 2020–21 nähty unkarilainen on iloinen ollessaan jälleen tutuissa maisemissa.

– On kiva olla taas täällä. Asiat eivät ole liiemmin muuttuneet viime visiitistäni. On mukavaa olla takaisin tässä kaupungissa ja nähdä moni tuttu kasvo jälleen.

Suomessa elää vahvana käsite, jonka mukaan Kouvola on Suomen rumin kaupunki. Maineestaan huolimatta Kouvola näyttäytyy Gallólle aivan eri valossa, ja hän pitää muun muassa kaupungin kompaktista koosta.

– Kaupunki on kiva, vaikka tiedän, että sen maine on hyvin toisenlainen. Kaikki on lähellä, joten elo täällä on helppoa ja mukavaa.

Uusi, "tuttu" päävalmentaja

KooKoo uusi tälle kaudelle valmennusryhmäänsä. Päävalmentajaksi saapui viimeksi Ilvestä puolitoista kautta sitten valmentanut Jouko Myrrä.

Galló löytää Myrrästä hyvin paljon yhtäläisyyksiä hyökkääjän edellisen visiitin aikaisen päävalmentajan, Jussi Ahokkaan, kanssa.

– Ahokas ja Myrrä ovat hyvin samankaltaisia valmentajia tyyliltään. He molemmat haluavat kehittää pelaajia, kasvattaa pelaajien itseluottamusta, ja he tekevät asioita, jotta joukkue ja yksilöt pelaisivat koko ajan paremmin.

"Jokke" on todella hyvä ihminen ja haluaa pelaajiensa voivan hyvin.

Yksilölähtöinen valmentaminen ei rajoitu pelkästään pelillisiin asioihin. Gallón mukaan Myrrä myös todella välittää pelaajistaan, mikä ei ole välttämättä itsestäänselvyys jääkiekossa.

– "Jokke" on todella hyvä ihminen ja haluaa pelaajiensa voivan hyvin. Tämän lajin parissa asia ei ole valitettavasti aina näin.

Jos Myrrä muistuttaa Ahokasta valmennustyyliltään, ei suurta eroa esiinny myöskään pelitavallisesti. Unkarilaishyökkääjä mainitsee, kuinka kummankin valmentajan pelitavassa ovat painottuneet samat asiat: aktiivinen karvauspeli ylhäältä sekä kova työmäärä.

– Totta kai jokaisella on oma pelitapansa, mutta molemmat valmentajat ovat halunneet meidän paineistavan syvältä ja luistelevan paljon. Heidän pelitapansa ovat hyvin samankaltaiset, Galló avasi.

Valmennuksen ajama pelitapa on jäänyt tällä kaudella paikoin vajaaksi, mutta nyt Galló kokee sen asettuneen taas takaisin uomiinsa.

– Muutamissa tämän kauden otteluissa emme olleet riittävän valppaina, mutta nyt olemme saaneet taas juonenpäästä kiinni ja karvauspelaamisemme on jälleen halutun kaltaista, emmekä peruuttele niin paljoa.

Jouko Myrrä (kesk.) toimii ensimmäistä kauttaan KooKoon päävalmentajana.
Kuva © Kari Koski - kari.koski@jatkoaika.com

Tehotonta ylivoimaa ja tiukkaa taistelua sisäisen pistepörssin piikkipaikasta

Lauantaisen Pelicans-voiton jälkeen kahdeksanneksi nousseen KooKoon alkukausi on ollut kohtalainen. Joukkue on voittanut enemmän otteluja kuin hävinnyt (9 voittoa, 7 tappiota) ja tehnyt maaleja yhtä paljon kuin se on päästänyt (42).

Galló löytää joukkueen tasapaksusta kauden alusta parannettavaa etenkin ylivoimasta, joka on toistaiseksi toiminut 17,31-prosenttisesti ja ollut siten koko sarjan kolmanneksi heikointa.

– Olemme pelanneet erittäin tasaisia otteluja yhden tai kahden maalin erolla. Emme ole tehneet kovin montaa maalia, joten meidän täytyy työstää sitä osa-aluetta vielä. Erityisesti ylivoimalla olemme olleet surkeita tähän mennessä.

Positiivista on kuitenkin se, että joukkue on silti onnistunut silti kaapimaan pisteitä, vaikka peli ei ole aina ollut aivan parhaimmillaan.

ylivoimalla olemme olleet surkeita.

– Pelissämme on sekä hyviä asioita että kehityskohteita. Olemme kuitenkin saaneet pisteitä silloinkin, kun emme ole pelanneet niin hyvin, mikä osoittaa luonnetta, Galló huomautti.

Henkilökohtaisella tasolla Gallón kausi on lähtenyt liikkeelle kelvollisesti. Unkarilaisen tehopisteet näyttävät lukemaa 4+6=10. Kouvolalaisten sisäisessä pistepörssissä ne riittävät kirjoitushetkellä toiseen sijaan.

Unkarilaisen edeltä löytyy tämän ketjukaveri Marcus Davidsson, joka nousi Gallón ohi kärkipaikalle Pelicans-ottelussa keräämillään kolmella syöttöpisteellä. Samalla se tietää Gallólle luopumista kultaisesta kypärästä.

– Kauteni on alkanut ihan hyvin. Joukkueemme on erittäin tasainen, moni pelaaja on lähekkäin sisäisessä pistepörssissä. Kultainen kypärä on nyt ollut minulla muutaman ottelun verran, mutta seuraavaksi se taitaa löytyä ketjuni keskushyökkääjän päästä.

Tehopisteistä puhuttaessa Galló painottaa vielä erikseen tasaisuuden merkitystä. Tasaisuuden ansiosta joukkue ei ole liikaa yksittäisten pelaajien suoritusten varassa, mikä keventää niin hänen itsensä kuin muidenkin kärkihyökkääjien taakkaa.

– On hyvä, että joukkueessamme on neljä tuloksentekoon kykenevää hyökkäysketjua. Ei haittaa, jos ei ole joka kerta parhaalla pelipäällä, koska pisteitä tulee tasaisesti joka ketjulta, Galló korosti.

Vilmos Galló on esiintynyt urallaan tehokkaasti Liiga-jäillä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Kokemusta rikkaampana takaisin Suomeen ja hyökkäävämpään rooliin

Gallón kolme edellistä kautta kuluivat Ruotsissa, jossa pelitapa poikkeaa suomalaisesta. Tämän lisäksi länsinaapurissa sisäinen kilpailu pelipaikoista on erittäin kovaa, ja paikastaan kokoonpanossa joutuu kamppailemaan jatkuvasti.

– Ruotsissa pelataan aivan eri tavalla. Siellä joukkueessa on 15 hyökkääjää, ja joskus on todella vaikeaa päästä edes kokoonpanoon. Joukkueet haluavat voittaa niin kovasti, Galló valotti.

Ruotsissa on joskus todella vaikeaa päästä edes kokoonpanoon.

Pelit Ruotsissa eivät kuitenkaan sujuneet pisteiden valossa toivotusti, ja Liigassa tehoillut hyökkääjä löysi itsensä uudenlaisesta, aiempaa puolustavammasta roolista.

Paluu Suomeen tarjosi mahdollisuuden jälleen hyökkäävämpään rooliin, mikä on tuntunut sopivan unkarilaiselle Liiga-jäillä. Galló sanookin nauttivansa Suomessa pelaamisesta.

– Ruotsissa aloitin paljon tilanteita omasta puolustuspäästä ja minuun luotettiin enemmän puolustuspäässä. Siksi halusin takaisin Suomeen pelaamaan hyökkäävämpään rooliin. Täkäläinen pelityyli sopii minulle hieman paremmin, ja täällä on hauskaa, mikä on kaikkein tärkeintä.

Pelaajan mainittua puolustavamman roolin Ruotsissa on tältä pakko vielä kysyä, kokeeko tämä puolustuspelaamisensa kehittyneen Ruotsin-kausien aikana. Galló naurahtaa.

– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän kertyy kokemusta. Minulle oli hyödyllistä oppia uusia asioita, ja toivottavasti pystyn hyödyntämään oppimaani myös jatkossa. Minulla on toivon mukaan vielä paljon pelivuosia jäljellä, mutta olen kokenut paljon kaikenlaista, mistä on hyötyä ehkä myös urani jälkeen.

KooKoo ja Galló jatkavat kauttaan perjantaina kotiottelulla Tapparaa vastaan. Ottelu alkaa kello 18.30.

» Lähetä palautetta toimitukselle