Leijonat koki MM-turnauksen ensimmäisen pistemenetyksensä Ruotsia vastaan. Länsinaapuri nosti pelaamisen vaatimustason aiempaa korkeammalle – se aiheutti ongelmia kotijoukkueelle, mutta Jatkoajan asiantuntija Karri Rämö näkee huolestumisen sijaan paikan korjata joukkueen pelaamista.
Ruotsi nosti riman uudelle tasolle näiden turnajaisten osalta. Mitä kovatempoisen pelin kokonaiskuva kertoi?
− Selvästi Ruotsi on ainakin päässyt hajulle, miten Suomen peliä vaikeutetaan. Ei kumpikaan joukkue ehkä ole tyytyväinen peliin, tämä oli enemmänkin tunnustelu jatkoa varten. Vähän jäi fiilis, että katsottiin ensimmäiset kortit, jotta nähdään mitä sieltä vastustajalta löytyy. Suomen pelistä löytyi ongelmakohtia paineessa.
− Ruotsi ei antanut Leijonien hidastaa peliä ja lähteä kiekolla rauhassa. Ruotsi ajoi kiekollisen miehen maalin takaa heille sopivaan aikaan, eikä Suomi olisi halunnut nostaa peliä niin nopeasti. Sitten tuli ihan selviä hasardeja sen jälkeen, kun pelin kontrolli oli enemmän Ruotsilla. Suomi ei pelannut mitenkään löysin rantein, ruotsalaisten työmäärä oli vaan kovempi. Silti peli meni rankkareille, ei tarvitse siitä suuria johtopäätöksiä vetää. Taas oli aika selviä asioita korjattavaksi.
Leijonat teki epätyypillisen paljon virheitä etenkin omassa kenttäpäädyssä, oliko tämä Ruotsin ansiota vai oman pelaamisen vaillinaisuutta?
− Ruotsin eka maali lähti kummallisesta avauskuviosta. Sitten menetyksen jälkeen pelattiin todella huonosti, ihan kuin kaikki eivät olisi pelanneet samaa tilannetta. Ruotsalaisten tasoitus kolmannessa erässä taas lähti jo Suomen hyökkäysalueen heikosta pelaamisesta, tuli kiekollisilta huonoja suorituksia ja muut pelaajat vähän liikaa olettivat jotain tapahtuvan. Sen jälkeen vielä oman pään täytössä tuijotettiin liikaa kiekkoa, mistä tilanne aukesi. Koko vaihto pelattiin huonosti.
− Minusta tapahtui niin, että Suomi ei halunnut lähteä roiskimaan ja pelaamaan pystysuunnan kiekkoa, vaikka sitä olisi tilattu. Hyökkääjät toisaalta varastivat monessa tilanteessa tai kun tarjontaa oli, laiturit olivat huonossa asemassa. Vaikeuksissa yleensä oli yhtäläistä se, että vähän oletettiin jotain tapahtuvaksi, ei oltu valmiina tekemään kaikkea duunia, pelattiin vähän "toivotaan, toivotaan" -lätkää. Olisiko Johan Garpenlöv jopa vähän päässyt yllättämään Jukka Jalosen valmentajien pelissä?
Suomi saa vielä takalinjoille kaksi kovaa vahvistusta, mitä huippuluokan NHL-pakit muuttavat?
− Kyllähän he tuovat taatusti laatua ja itseluottamusta. Miro Heiskanen on niin hyvä jalalla, että hän pääsee kiekon kanssa paineen alta pois ja Esa Lindell on niin varma perustekemisessä, että kyllä he ison avun tuovat ja tarjoavat hyviä mahdollisuuksia kokeilla eri vaihtoehtoja. Toisaalta hekään eivät mitään ihmemiehiä ole, vaan tarvitsevat apua. Ruotsia vastaan pakiston ongelmat johtuivat tuen puutteesta.
Kokeneet maalivahdit ovat pelanneet vuorotahtia, joko ykköstorjujan valinta on selvä mielestäsi?
− Kyllä Harri Säterin pelistä näkee, ettei hänellä ollut helppo loppukausi Arizonassa. Tavallaan se aika, minkä on siellä missannut, näkyy pienissä asioissa teknisesti. Hän varmasti löytää kyllä pelinsä tarpeen tullen, mutta nyt vaikuttaisi, että kahdessa pelissä hyvin pelannut Jussi Olkinuora on valmistavat matsit huomioiden taistellut tiensä ykköseksi ja saa selvästi luottoa.
− Kaksi seuraavaa menisin vielä puoliksi, mutta Tšekki-peliin sitten Olkinuora maaliin.