Kesä on se aika vuodesta, jolloin jääkiekkoilijat valavat perustuksia tai vahvistavat niitä tulevaa talvea kohti. Kesä on otollinen aika heti kauden jälkeisen hengähdystauon perään kehittää omia ominaisuuksia.
Fysiikka on monella erityisen huomion kohteena, ja salilla vietetään paljon aikaa. Naisten MM-kisoihin lähtevät Jenniina Nylund ja Viivi Vainikka ovat harjoitelleet ahkerasti tulevia koitoksia varten.
– Salilla on tullut vietettyä paljon aikaa ja voimaa pyritty hankkimaan lihaksiin ja tulosten perusteella kehitystä on tapahtunut, Nylund kertoo.
Vainikalla on myös ollut voima ohjelmassa.
– Voimaharjoittelua on kuulunut ohjelmaan, mutta olen pyrkinyt tekemään monipuolista harjoittelua hyvällä harjoitusohjelmalla.
Jääkiekkoilijat käyvät vaihtelevasti jäällä kesällä, mutta nyt kun arvokisat ovat jo elokuussa, ovat leiritkin alkaneet jo toukokuussa. Leirien välissäkin on käyty jäällä.
–Kävin jäällä harjoittelemassa juhannukseen asti poikien kanssa, Nylund taustoittaa.
Vainikalla on seurajoukkue Luleå HF ollut mukana kesän kuvioissa toisin kuin Nylundilla, joka opiskelee Yhdysvalloissa ja pelaa sen ohessa yliopistokiekkoa. Vainikka on haastatteluhetkellä juuri saapunut Rovaniemelle harjoitusturnaukseen seurajoukkueensa kanssa.
– On kiva päästä pelaamaan seurapelejä leirien välissä, se tuo vaihtelua, Vainikka tuumii.
Helppoja pelejä ei ole tiedossa, sillä kaikki haluavat voittaa, Vainikka summaa.
Naisleijonat leireili heinä-ja elokuussa kahteen otteeseen ennen kisoja, joihin sisältyi 4 harjoitusottelua. Ensimmäisellä leirillä joukkue pelasi Tšekkiä vastaan kaksi peliä, joista tuloksena olivat yksi voitto ja yksi tappio. Kumpikin haastatelluista pitää Tšekkiä vaarallisena vastustajana ja joukkue on heidän mielestään kehittynyt selvästi.
Myöhemmin olleella leirillä pelattiin kaksi ottelua Japania vastaa, jotka molemmat päättyivät Naisleijonien voittoon.
Kumpikin on tyytyväinen leiritykseen ja pelin kehitykseen. Pelitapaa on hieman muutettu Juuso Toivolan otettua valmennusvastuun.
– Viisikkopelissä pyrimme olemaan aktiivisia molempiin suuntiin, mutta vielä tarvitaan pientä säätöä, Vainikka mainitsee.
– Pitkälti kuitenkin mennään samoilla linjoilla kuin aikaisemmin, Nylund täydentää.
Vainikan ja Nylundin roolit poikkeavat jonkin verran toisistaan, Vainikka kuuluu kärkiketjujen tuloksentekijöihin, kun taas Nylund alempiin koostumuksiin.
– Roolin kasvattaminen on mielessä ja aion tehdä kaikki joukkueen eteen. Tulen jättämään kaiken kaukaloon, Nylund naulaa.
Kaukalon kokoa verrattuna olympialaisiin kumpikaan ei pidä ongelmana.
– Iso kaukalo on tutumpi suomalaisille, itselleni kaikki kuitenkin käy, Nylund toteaa.
Vainikalla on samansuuntaisia mietteitä.
– Suomen kannalta pieni etu ja tietysti tutumpi koko, isompi koko tuo lisää vapautta, mutta ei loppujen lopuksi juurikaan muuta peliä, Vainikka toteaa.
Tulevista vastustajista ovat näkemykset melko yhteneväiset.
– Japani on vikkelä ja työteliäs porukka, pohjoisamerikkalaiset tulevat olemaan todennäköisesti tutun kovia, mutta haastettavissa, Nylund uskoo.
– Kanada ja Yhdysvallat ovat päävastustajat, muut eurooppalaiset lyövät haastetta pöytään, mutta heitä vastaan on hyvät mahdollisuudet voittaa. Helppoja pelejä ei ole tiedossa, sillä kaikki haluavat voittaa, Vainikka summaa.
Molemmat lähtevät hyvillä tuntemuksilla kisoihin ja omaan kuntoon luotetaan.
– Kisojen ajankohta ei ole optimaalinen, mutta silti on mukava aloittaa uusi kausi maajoukkueen mukana, Nylund päättää.