Puolalainen Unia oli aiheuttaa Ilvekselle täydellisen katastrofin Henry Karjalaisen johdolla

CHL / Haastattelu
SaiPan kasvatti Henry Karjalainen tehoili 0+2 Ilvestä vastaan, ollen tärkeä pelaaja Unian taistelussa Ilvestä vastaan.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Ennen CHL-avausta Ilves−Unia Oświęcim tuskin kovinkaan moni kiekkoihminen antoi mitään mahdollisuutta puolalaisille. Unian taistelu oli kuitenkin urhoollista neljän suomalaisen pelaajan johdolla. Ilveksen kokoonpanossa oli useita maajoukkueessa pelanneita, kun taas Unian joukkue oli eri maiden alasarjoissa pelanneita pelaajia, kuten suomalaiset pääosin Mestistä pelanneita. Kirkkaimpana tähtenään muun muassa Ketterässä kovia tehoja takonut Henry Karjalainen.

Hakametsän jäähalliin saapuneet lähes 4 000 katsojaa odottivat maalijuhlia ja puolalaisen Unia Oświęcimin odotettiin olevan pelkkä suupala. Ilveksen kokoonpanokin kertoi odotuksesta selvästä voitosta, sillä Joonas Nättinen ja Jens Lööke oli jätetty sivuun ja nuoremmille pelaajille oli annettu mahdollisuus näyttää osaamistaan.

Ilveksen peli ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin kunnolla missään vaiheessa. Unian joukkue sai itseluottamusta, kun Ilves ei karannutkaan vaan puolalaiset pysyivät hyvin pelissä mukana. Ilves kyllä hallitsi peliä, mutta ei tahtonut päästä hyville tekopaikoille. Unian suomalaiset Jere Vertanen, Ville Heikkinen, Joonas Uimonen ja Henry Karjalainen selvästi nauttivat tilanteesta päästä pelaamaan liigajoukkuetta vastaan. Heistä vain Karjalaisella on yli kymmenen liigaottelua.

Puolassa hienoa pelata

Henry Karjalainen yritti päästä vuosi sitten Vaasan Sportin liigamiehistöön. Pelipaikkaa ei kuitenkaan auennut ja katseet piti suunnata muualle. Sportin valmentaja Risto Dufva suositteli Puolaa ja Karjalainen päätti hakea pelipaikkaa sieltä.

Karjalainen saikin sopimuksen Unia Oświęcimiin. Kausi oli menestys, kun joukkue voitti Puolan mestaruuden ja sitä kautta pääsi tälle kaudelle CHLään.

− Puola on ollut kyllä maana hieno kokemus. Voisi luulla, että entisenä Itäblokin maana se olisi kovin alkeellinen, mutta kaikki on toiminut hienosti. Maa on kaunis, ihmiset ystävällisiä ja hintataso on edullinen, kertoo Karjalainen.

Tomek Valtonen totesi taannoin, että Puolan maajoukkueesta kukaan ei mahtuisi pelaamaan Liigassa. Karjalainen allekirjoittaa väitteen.

− Puolassa on paljon taitavia pelaajia ja töitä tehdään todella hartiavoimin. Suurimmat puutteet ovat pelinymmärtämisessä ja suomalaisen kiekkokunnan kasvattina välillä hämmästeleekin joitain ratkaisuita puolalaisilta pelaajilta. Yksittäisissä peleissä voimme haastaa jopa Ilveksen, kuten tänään näimme. Mutta ei ole epäselvääkään, että paras seitsemästä pudotuspeleissä meillä ei olisi mitään mahdollisuutta.

Karjalainen kertoo, että isoja asioita Puolassa pelaamisessa on myös lyhyet pelimatkat.

− Viisi joukkuetta on hyvin pieneltä alueelta ja yhdeksän joukkueen sarjassa on todella mukavaa, kun monta vieraspeliä on sadan kilometrin säteellä.

"Fanikulttuuri Puolassa on todella upeata"

Moni suomalainen pelaaja, joka pelaa Keski-Euroopassa mainitsee yhdeksi isoksi asiaksi fanikulttuurin, niin myös Karjalainen.

− Meidän halliin mahtuu noin 4 500 katsojaa ja yleisö laulaa jo kaksi tuntia ennen pelien alkua hallissa ja pitkään pelin päätyttyäkin. On kyllä hieno pelata sellaisen yleisön edessä.

12-vuotiaan tytön isänä hän mainitsee tärkeänä myös hyvät kulkuyhteydet Suomen ja Puolan välillä.

− Maajoukkuetauolla lennän aina Suomeen tytärtä ja kihlattua sekä hänen lapsiaan katsomaan. Sitten taas koulujen loma-aikoina he lentävät Puolaan. Tämä on kanssa iso asia, kun saa perheen kanssa näin hyvin asiat hoidettua, kun luonani he eivät voi jatkuvasti olla koulun vuoksi.

Unian suomalaiset ehtivät vain hetken makustella hienoa tasapeliä Ilvestä vastaan, sillä lauantaina on jo seuraava CHL-peli ja vastassa on tuolloin kova Saksan mestari Eisbären Berlin. Toivottavasti silloin jatkuu sekä Karjalaisen sekä muiden Unian suomalaisten hyvät otteet.

» Lähetä palautetta toimitukselle