Suomen naisten jääkiekon pääsarja ei ole ollut koskaan järin kovassa huudossa eikä sen otteluita ole käynyt katsomassa kuin kourallinen ihmisiä vuosien varrella. Kaukalotuote ei ole niin huono kuin yleisömäärät antavat ymmärtää, mutta on sanomattakin selvää, että monissa asioissa on paljon tekemistä, jotta väki löytää tiensä katsomoihin.
Auroraliigaksi nimensä muuttanut sarja esitteli torstaina uuden brändinsä värejä, fontteja, tavoitteita ja tulevaisuuspuheita myöten. Muutoksella liiga pyrkii tuomaan naisille ammattimaisemman, kansainvälisemmän ja tasa-arvoisemman lajiiympäristön.
Sarjan tavoitteista voi antaa heittämällä peukun ylöspäin. Johtaja Henni Laaksonen on laittanut hihat heilumaan tullessaan puikkoihin ja hän onkin saanut mukaan muutamia merkittäviä sponsoreita. Varustevalmistaja CCM lähti Auroraliigan pääyhteistyökumppaniksi.
Markkinoinnillisesti Auroraliiga on giganttinen parannus Naisten Liigaan verrattuna ihan jo siitäkin syystä, ettei jälkimmäisenä mainitun aikana juuri kaupallisuuteen kiinnitetty mitään huomiota. Ainakaan se ei näkynyt kenellekään ulospäin. Nyt sarjan sivujen ja somekanavien värimaailma sekä muu yleinen tyyli kielivät selvästä tarmosta kehittää asioita eteenpäin.
On tässä vaiheessa hyvin vaikeaa, liki mahdotonta sanoa, miten Auroraliiga lopulta onnistuu tavoitteissaan. Kuinka pitkäjänteisesti sponsorit ja muut rahoittajatahot ovat sitoutuneet kehittämään sarjaa? On mahdollista ja jopa todennäköistä, että naisten pääsarjan ehostustyö vie vuosia, vaikka sillä todellista urheiluviihdepotentiaalia onkin.
Auroraliigan väen on jatkettava vastatuulessakin komeasti avattua peliä. Kiekkoilijoiden itsensä on ostettava asia ja oltava mukana markkinoinnissa julkaisupäivän tavoin.
Yksi ihmetyksen aihe on kuitenkin nostettava esiin. Auroraliigan ensimmäisessä tiedotteessa todetaan, että "nyt on aika pelata jääkiekkoa ilman etuliitettä", eli "naisten jääkiekosta" pyritään pois.
Tilalle tuotiin Aurora, joka on tietysti paitsi sarjan tutun voittopokaalin (Aurora Borealis) nimessä, mutta myös kalenterissa, Disney-elokuvissa ja musiikkitaiteessa − naisen nimenä. Aurora tarkoittaa myös latinaksi aamunkoittoa, mikä on eittämättä onnistunutta symboliikkaa, mutta tietääkö tuota yhteyttä monikaan tavallinen tallaaja? Tokkopa.
Olisiko sittenkin ollut parempi pysyä rohkeasti naisten pelaamassa jääkiekossa ja olla ylpeä siitä, eikä sen sijaan yrittää piilottaa naiseutta uuden nimen taakse? Vanhassa ei ollut mitään vikaa ja naistenkin pelaama jääkiekko voi olla, ja on, ihan sellaisenaan nykymaailmassa potentiaalinen tuote. Uusi nimi saattaa olla valtaosalle kiinnostuneista ihmisistä vaikea sisäistää.
Yhtä kaikki, ensipuraisu Auroraliigaa vaikuttaa raikkaalta ja tarmolla luodulta konseptilta, jolla on ehdottomasti mahdollisuudet menestyä − ajan kanssa ja hikipisaroita säästelemättä, mutta kuitenkin.