Mielipide

HIFK:n liiketappio vie huomion merkittävämmiltä numeroilta − onko edelleen niin yllättävää, että kasvaminen maksaa?

LIIGA / Kolumni
HIFK:n talouslukuja tulkittaessa huomio kiinnittyy täysin väärään lukemaan.

HIFK uutisoi sunnuntaina lähes miljoonan tappiollisesta liiketuloksesta. Mediassa kaivettiin jälleen esille adjektiiveja kuten "karmaisevat" tai hieman kevyempi "jättitappiot". Tuleeko ihmisille edelleen yllätyksenä, että kasvu maksaa?

Tilikauden tulosta rasittavat oman ravintolaliiketoiminnan käynnistämisestä aiheutuneet kulut, tehtyihin organisaatiomuutoksiin liittyvät kertaluonteiset kulut, kohonnut yleinen kustannustaso ja pelaajabudjetin ylittyminen.

HIFK:n edustusjoukkueen putoaminen puolivälierävaiheessa vaikutti negatiivisesti ottelukohtaisiin tuloihin ja ravintolamyyntiin. Lisäksi eräiden yhteistyökumppaneiden odottamattomat maksuvaikeudet ovat vaikuttaneet yhtiön talouteen kielteisesti.

Lainaukset ovat HIFK:n julkaisemasta tiedotteesta. Ravintolatoiminnan aloittamisesta aiheutuneet kulut ja pelaajabudjetin ylittyminen voidaan tiivistää yhteen sanaan: investoiminen. HIFK osti Red Events Oy:n vuoden 2023 keväällä ja nyt sen liikevaihto nousi tilikauden aikana kuusi miljoonaa euroa.

Kuusi miljoonaa on noin yhden HPK:n, KooKoon tai SaiPan verran. Kuvitteleeko joku tämän olleen ilmaista?

HIFK panosti myös urheilulliseen strategiaansa huomattavasti keskimääräistä Liiga-seuraa enemmän, kun strategian kilpailukykyä kehittämään on palkattu kokonainen asiantuntijaryhmä. Jarmo Kekäläisen, Mika Kortelaisen, Henrik Dettmannin ja Mikael Granlundin muodostamasta kokoonpanosta tiedotettiin kesällä Janne Pesosen ja Alexander Sneenin pestien uutisoinnin yhteydessä.

Vaikka tämän kaltainen Olympiakomitean termein sparriryhmä aiheuttaa perusteltujakin kysymysmerkkejä aktiivipelaajineen ja täysin juuri jääkiekon strategiakentän ulkopuolelta tulevine asiantuntijoineen, on sekin sijoitus kohti tulevaa. Kahta asiaa se ei kuitenkaan vuoren varmasti ole: ilmainen tai vielä toiminut niin pitkään, että vaikutukset näkyisivät.

En ole taloushallinnon asiantuntija, mutta siihen nähden että noin 11 miljoonan liikevaihdon konserni kasvatti liikevaihtoaan yli 50 prosentilla, miljoonan tappio kuulostaa maltilliselta. Varsinkin kun konsernin omavaraisuusaste on 58,2 prosenttia ja emoyhtiön, eli Oy HIFK-Hockey Ab:n 70 prosenttia. Ne ovat hyviä lukuja.

Mitä tulee pelaajabudjetin ylittymiseen ja joukkueen putoamiseen pudotuspeleistä liian aikaisin, menköön se osaamattomuuden piikkiin. Sitä, kuten yleistä kohonnutta kustannustasoakin, voi kuitenkin kutsua myös yritystoiminnan normaaliksi vastatuuleksi. Välillä tulee lunta tupaan ja sijoitukset epäonnistuvat.

Toinen vaihtoehto olisi ollut jatkaa noin 10−11 miljoonan euron liikevaihtoluokassa, kasvaa enintään muutamalla sadalla tuhannella tilikausittain ja katsella vierestä, kun Tappara, Kärpät ja Ilves painavat taloudellista ohituskaistaa. Sitten olisi kelvannut jälleen kauden aikana ihmetellä, että miksi joukkue ei ole Liigan kärkitasoa ja vahvistukset puuttuvat tai ovat hyvin maltillisia edellä mainittuihin verrattuna.

Nyt siis jäitä hattuun. Suuri osa HIFK:n mahdollisesti epäkannattavista pelaajasopimuksista tulee tilikauden jälkeen päätökseen, ravintolatoiminnan käynnistämisestä aiheutuneet kulut tulevat varmasti helpottamaan, eivätkä itse investoinnit ole luultavasti edes ehtineet vielä tuottamaan täydellä tehollaan.

Termit kuten "karmaiseva" ovat kuvaavia silloin, kun puhutaan heikosta taloudenpidosta. Ei silloin, kun puhutaan yrityksen kasvattamisesta ja varallisuuden sijoittamisesta kestävyyden rajoissa. HIFK:lla on kaikki ihan hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös