Mielipide

Ihailtavaa tunteiden hallintaa, Emil Larmi! Leijonien maalivahtipeli on nyt mintissä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Leijonien maalivahtien torjuntatyöskentely käynnistyi MM-kisoissa yskähdellen, mutta Ruotsia vastaan Emil Larmi, paitsi torjui mainiosti, myös osoitti pystyvänsä pitämään tunteensa kurissa. Ratkaisupeleissä tarvitaan juuri niitä kykyjä.

Leijonien tiukan Ruotsi-tappion voi tiivistää hetkeen, kun Emil Larmi oli päästänyt Lucas Raymondin voittomaaliksi jääneen osuman selkänsä taakse.

Loistavan ottelun pelannut Larmi tarttui mailaansa kaksin käsin. Ohikiitävän hetken ajan näytti siltä, että hän hakkaa mailansa palasiksi maalikehikkoon. Lyöntiliike kuitenkin pysähtyi, ja tukevan otteen Leijonien ykkösvahdin paikasta ottanut torjuja palautti kehonkielensä rauhalliseksi.

Tätä kutsutaan tunteiden hallinnaksi, joka on äärimmäisen tärkeää huippu-urheilussa.

Erityisesti maalivahdin on pystyttävä pitämään tunteensa kurissa ja keskityttävä optimaaliseen suoritukseen. Larmin tapauksessa pettynyt tunnereaktio oli erittäin ymmärrettävä päästetyn maalin jälkeen, mutta paljon oleellisempaa oli se, että hän sai pysäytettyä haitallisen toiminnan – mitä mailan pirstominen olisi ollut.

Larmi antoi samassa ottelussa kovat näytöt sekä torjuntakyvyistään että henkisistä valmiuksistaan.

Sama taito tulee tarpeeseen myöhemmin esimerkiksi jokaisen takaiskumaalin jälkeen tai maalineduskahakoissa saatujen iskujen kohdalla. Sen sijaan, että maalivahti lähtisi lyömään takaisin saadessaan mailasta näpeilleen, reagoimattomuus voi parhaimmillaan antaa joukkueelle ylivoiman.

Lisäksi maalivahdin tyyni yleisolemus rauhoittaa koko viisikon pelaamista.

Leijonien kaksi ensimmäistä ottelua MM-kisoissa eivät vielä enteilleet loisteliasta maalivahtipeliä, mutta Ruotsia vastaan Larmi oli erinomainen – voittomaalikilpailussakin hän venyi tärkeisiin torjuntoihin. Raymondin sekä Henrik Tömmernesin maaliin johtaneet ratkaisut olivat vaikeita pysäytettäviä.

Larmi antoi samassa ottelussa kovat näytöt sekä torjuntakyvyistään että henkisistä valmiuksistaan. Leijonien toisella torjujalla Jussi Olkinuoralla on takanaan vaikea kausi, joten suoritustaso on epävarmempi, vaikka maailmanmestarin ja olympiavoittajan taidot eittämättä ovatkin tallella.

Suomi kohtaa alkusarjassa vielä Ranskan, Unkarin ja Itävallan. Fyysisen rasituksen välttämiseksi Larmia kannattaa lepuuttaa lohkopelissä tai kahdessa ja antaa samalla Olkinuoralle mahdollisuus petrata pelituntumaansa. Ratkaisupeleissä Larmi on silti Suomen ainoa vaihtoehto.

Silloin tarvitaan maalivahtia, joka hallitsee hermonsa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös