Työssä jaksaminen on noussut keskeiseksi huoleksi koronarajoitusten seurauksena. Myös etätyön on havaittu lisäävän kuormittumista. Urheilijoilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tehdä etätöitä ja korona on monin tavoin vaikuttanut jääkiekkoilijoiden hyvinvointiin.
Jo kaksi näkyvää pelaajaa on muistuttanut, ettei jääkiekko ole maailman tärkein asia.
Aiemmin NHL-supertähti Connor McDavid kritisoi nopealla aikataululla tehtyä päätöstä, jossa Edmonton Oilersin ottelu pelattiin samana päivänä vuosi sitten kuolleen seurakaverin Colby Caven muistojuhlan kanssa. Ottelu päättyikin Oilersin 0–5-tappioon.
Kuka meistä olisi valmis antamaan täyden työpanoksensa heti emotioonaalisesti raskaan tapahtuman jälkeen?
Myönnettäköön, että kirjoitin itse Jatkoaikaan NHL-aamuraportin saatuani tiedon äitini kuolemasta, mutta se oli kiistatta defenssireaktio – tapa välttyä ajattelemasta äkillistä ja järkyttävää asiaa.
Vegas Golden Knightsin maalivahti Robin Lehner puolestaan otti kantaa NHL:n koronatoimien vaikutuksesta mielenterveyteen.
Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava ruotsalainen puhuu tunteikkaasti sekä omistaan että pelikavereiden vaikeuksista sietää tiukkoja eristysmääräyksiä ja pysyä toimintakykyisenä.
Lehnerillä on diagnosoitu vakava mielenterveyden häiriö, mutta epävarmuus ja sosiaalisten kontaktien väheneminen aiheuttavat psyykkistä oireilua ilman diagnosoitua sairauttakin.
on ihmeteltävä ratkaisua, jossa urheilullinen etu ajaa ihmisten terveyden edelle!
Kritiikin ohella Lehner myös kehuu NHL:n toimintaa ja esimerkiksi lääkäripanosta, mutta tuore päätös pitää rajoitukset ennallaan rokotuksista huolimatta saa Lehnerin raivostumaan. Maalivahti syyttää sarjan johtoa valehtelusta ja asiaankuulumattomasta perustelusta eli kilpailullisesta edusta.
Raivostaan huolimatta Lehner argumentoi hyvin, että kilpailullista etua ei mietitty, kun Vancouver Canucks palasi yli kolmen viikon karanteenin jälkeen kaukaloon kärkijoukkue Toronto Maple Leafsia vastaan vain kaksien jääharjoitusten turvin. Kaiken kaikkiaan Canucksin otteluohjelmassa on 19 ottelua 31 päivään.
"This is nothing to do with hockey. To be brutally honest, we're going to need more time than this to come back and play hockey. Even the guys that didn't get it aren't ready." - J.T. Miller #Canucks
— Thomas Drance (@ThomasDrance) April 14, 2021
Joukkueen kärkihyökkääjä J.T. Miller muotoili osuvasti, että ottelutahti on liikaa jopa pelaajille, jotka eivät sairastaneet covid-19-tautia.
Myös Lehner peräänkuulutti puheessaan toistuvasti inhimillistä kohtelua – miljoonat pankkitilillä eivät auta, jos fyysinen tai psyykkinen terveys pettää. Toisaalta Golden Knights -maalivahti tuo esille huolensa koko yhteiskunnan jaksamisesta.
En missään nimessä kadehdi NHL:n johdonkaan osaa. Paine pelata täysi kausi on kova.
Kotoisessa Liigassa otettiin joukkuekaranteenien lisääntyessä käyttöön pistekeskiarvo ja joukkueet pelasivat runkosarjassa eri määrän pelejä – NHL:ssä tällä menetelmällä ratkaistiin jo viime kauden pudotuspelijoukkueet.
Omien oikeuksiensa puolesta on syytä pitää ääntä ja vaatia muutosta.
Lehnerin tavoin on ihmeteltävä ratkaisua, jossa urheilullinen etu ajaa ihmisten terveyden edelle.
Esimerkiksi Canucksin todennäköisyys päästä pudotuspeleihin on pieni, joten sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä uhkaava otteluohjelma on suurella todennäköisyydellä kilpailullisesti merkityksetön. Yhdet pudotuspelit pelattiin jo kuplassa. Lehnerin mukaan osa pelaajista oli vastahakoisia ottamaan rokotetta, mutta suostui, kun luvattiin kevennyksiä rajoituksiin. NBA:ssa näin on toimittu, mitä Lehnerkin puheessaan penää.
Kyse ei ole siitä, etteikö jääkiekon pelaaminen kiinnostaisi. Jokainen NHL-pelaaja elää unelmaansa ja haluaa tavoitella Stanley Cupia. Niin McDavid, Miller kuin Lehnerkin ovat joutuneet kohtaamaan ja kokemaan jääkiekkoa suurempia asioita.
Eivätkä nämä kolme tähteä ole toki esimerkkeinä ainoita, mutta äänekkäimpiä he ovat olleet. Omien oikeuksiensa puolesta on syytä pitää ääntä ja vaatia muutosta.