Mielipide

Liigan yleisökato ei ole todellinen, vaan median ja seurojen itsensä luoma illuusio

LIIGA / Kolumni
Onko Liigassa oikeasti yleisökato? Ei, jos tarkastellaan katsojakeskiarvoja verraten viime vuosiin. Lukemat paljastavat, että katsojien sijaan floppina näyttäytyvät vain joidenkin joukkueiden yleisötavoitteet, tai niistä uutisoiva media.

Liiga-kierroksella yleisökato!
Tapparan pelistä taas ankea näky SM-liigassa.
SM-liigaseuralla raju yleisökato − "Pettymys".
Tampereen Nokia Arenalla yleisökato Tapparan ja KalPan ottelussa.

Tuttuja otsikoita tältä syksyltä? Tuttuja otsikoita jokaiselta liigasyksyltä? Näin sanotaan, näin uutisoidaan. Mikähän mahtaa olla Liigan yleisökadon takana, kysytään? Lämpimät mökkikelit, kova kilpailu vapaa-ajasta, Liigan laskenut taso, maalin takana seisoskelu? Syyllistetäänkö lisäksi vielä katsojia?

Mennään kuitenkin ensin askel taaksepäin ja katsotaan tarkkoja lukemia. Viikoilla 36−40 liigajoukkueiden kotiotteluissa on ollut keskimäärin 4218 katsojaa. Tämä lukema ilman Kiekko-Espoon piristävää vaikutusta olisi 4195. Liigan otteluista lasketaan myös yleisökeskiarvoa (tällä hetkellä 4361), mutta joukkueiden keskiarvoista laskettu keskiarvo ottaa huomioon otteluohjelmien erot.

Onko keskiarvo hyvä vai huono? Kommenttien ja juttujen perusteella voisi luulla, että karmea, mutta kauteen 2023−24 pudotusta on vaivaiset 48-71 katsojaa, riippuen verrataanko Kiekko-Espoon vaikutuksella vai ilman. Viime vuonna vastaavan ajan keskiarvo oli 4266 katsojaa.

Se on aika pieni pudotus.

Jos mennään vielä vuosi taaksepäin, ollaan rutkasti edellä sen syksyn lukemia. Kaudella 2022−23 keskiarvo vastaavana aikana oli 3918 katsojaa. Parisataa katsojaa vähemmän! Eli keskiarvo on siis noussut kahden vuoden takaisesta, merkittävästi.

Käykin ilmi, että jos jokin Liigassa on flopannut, niin koko sarjan yleisö se ei ole ollut. Floppaamista on illuusio koko Liigan yleisökadosta.

Flopanneita ovat toistaiseksi joidenkin joukkueiden yleisötavoitteet. Kahdeksan viidestätoista jo viime vuonna Liigaa pelanneesta seurasta on nostanut tavoitteitaan viime kaudesta. Jokainen heistä vähintään sadalla katsojalla. Syksyn aikana seitsemän joukkuetta laahaa yleisötavoitteensa perässä. Näistä joukkueista Tappara, Ilves ja Pelicans nostivat tavoitettaan täksi kaudeksi. Muut rankasti laahaavat ovat HPK, JYP ja Jukurit, vähän jäljessä Kärpät.

Näiden merkittävimmät nostajat, kuten Tampereen paikallispelit, ovat kuitenkin vielä kokonaan pelaamatta. Jos Tappara ja Ilves olisivat jo kohdanneet, oltaisiin todennäköisesti jo sillä plussan puolella, viime kauteenkin verrattuna.

Nostajista Ässät, TPS, Sport, Lukko ja KooKoo puolestaan ovat nostettua tavoitettaan edellä.

Varsinaiseksi floppaajaksi taitaakin löytyä toinen taho; koko Liigan suosiota kauhisteleva osa journalistista mediaa. Kun näin tapahtuu, media epäonnistuu perustehtävässään, asioiden oikean tolan välittämisessä lukijoille.

Liiga-katsojat eivät ole karanneet minnekään. Liigan yleisötavoitteet, mahdollisesti, joukkuekohtaisesti. Ajattelemattomia kohuotsikoita kirjoittelevan kiekkomedian maltti − varmasti.

"Kiekkokanavalla" on jääkiekkokulttuuria, kiekon yhteiskunnallisia vaikutuksia, viihdettä ja sen suuria sekä pieniä kokonaisuuksia kriittisesti tarkasteleva juttusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle