Mielipide

Lukijalta: Wayne Gretzkyn horjumaton asema lajin absoluuttisella huipulla on lopulta yksinkertaista matematiikkaa

NHL / Kolumni
Eri aikakausien pelaajien vertaileminen on ontuvaa, mutta Wayne Gretzkyn ylivertaisuus yli aikakausien on osoitettavissa yksinkertaisilla laskutoimituksilla.

Vastauksena Riku Isokosken mielipidekirjoitukseen "Wayne Gretzkyn ylivoimaisuuden hekumointi on vääristynyttä ajattelua" haluaisin tuoda kirjoittajalle hieman suhteellisuudentajua hänen mielipiteeseensä.

Kirjoittaja on halunnut ottaa vertailuun Wayne Gretzkyn, Connor McDavidin ja Aleksandr Ovetškinin. Lähtökohtaisesti eri aikakauden pelaajia ei voida verrata keskenään johtuen ilmiselvästä seikasta – he pelasivat eri aikakaudella. Jos nykypäivän pelaajat olisivatkin nyt 1980-luvulla, he olisivat samassa tilanteessa kuin ihmiset 1980-luvulla. Ilman aikakonetta on vaikea saada näitä kavereita samaan kaukaloon heidän uransa huipussa. On kuitenkin olemassa tapa, miten näitä pelaajia voidaan verrata keskenään: suhteuttamalla heidät omaan aikaansa.

Tekstissä kirjoittajan mielipiteen pääasialliset argumentoinnit liittyvät maalinteon helppouteen ja pelaajien urheilullisuuteen. Otetaanpa kiinni ensimmäisestä.

Maalinteon helppous on suoraan verrannollinen maalien määrään. Maalien määrä on suoraan verrannollinen pisteiden määrään. Gretzkyn aikakaudella tosiaankin oli helpompaa tehdä maaleja. Tämän kertoo suoraan tehtyjen maalien keskiarvo, joka oli kaudella 1981–82 korkeimmillaan sitten 1940-luvun, 4,01 maalia per ottelu. Kaudella 2019–20 vastaava luku oli vain 3,02. Jotta voimme verrata Gretzkyä nykypelaajiin, juuri tämä tilasto on olennainen.

Otetaan ensimmäisenä vertailuun Connor McDavid, joka "tekisi 1980-luvun NHL:ssä lähemmäs 300 tehopistettä kaudessa". McDavidistä olemme kuitenkin vasta nähneet vajaat viisi kautta. Viiden kauden perusteella tehty mielipide vaatii siis viiden kauden vertailun Gretzkystä. Siis viisi ensimmäistä kautta molemmilta, mutta annettakoon McDavidille hieman etumatkaa ja jätetään tulokaskausi huomioimatta, koska harmillisen ylävartalovamman vuoksi hän pelasi vain 45 ottelua ja pistemääräkin jäi "vain" piste per peli -tahtiin, mikä ei mitenkään kestä tätä vertailua. Siis otamme huomioon kaudet 1980–84 ja 2016–20.

1980–84 maaleja tehtiin keskimäärin 3,91 per ottelu. Gretzkyn pistekeskiarvo näinä kausina oli 2,47 pistettä per peli. 2016–20 maaleja tehtiin 2,94 per ottelu. McDavidin pistekeskiarvo näinä kausina on ollut 1,38 pistettä per peli. Molemmat näistä ovat aikakausiensa parhaat lukemat. Vuosina 1980–84 tehtyjen maalien määrät ovat siis 1,33-kertaisia kausiin 2016–20 verrattuna. Ja päinvastoin verrattuna saamme kertoimen 0,75. Eli nykyään maaleja tehdään 75 prosenttia 80-luvun maalimäärästä. Seuraavissa laskuissa on käytetty näitä kertoimia.

"Ota Gretzkyltä maalit pois, ja hän on edelleen kaikkien aikojen paras pistemies."
Kuva © Getty Images

Nyt suhteutetaan heidät päikseen toistensa aikakausiin. Saamme McDavidille pistekeskiarvon 1,84 pistettä per peli kausina 1980–84 ja Gretzkylle 1,86 pistettä per peli kausina 2016–20. Siis tämän yksinkertaisen mutta relevantin tilaston perusteella Gretzky tekisi nykypäivänä enemmän pisteitä kuin McDavid 80-luvulla.

Tehdäänpä tästä vielä yksinkertaisempaa ymmärtää. Kausitilastot ovat meille paljon helpompia hahmottaa kuin keskiarvot. Poimitaan McDavidin paras kausi pisteiden valossa eli 1,52 pistettä per ottelu. McDavidin paras kausi vuosina 1980–84 olisi tuottanut hänelle 161 pistettä. Nikita Kutšeroville tämä luku olisi 166 pistettä. Gretzky teki huonoimmalla kaudellaan pisteiden valossa 164 pistettä noina kausina. Huonoimmalla kaudellaan nykypäivänä hän tekisi 126 pistettä. Puhumattakaan Gretzkyn parhaimmista vuosista.

Historiallisesti nähdään myös, että tehdyt maalit ovat kääntäen verrannollisia maalivahtien torjuntaprosenttiin. Tästä poikkeuksena 2000-luvun taite, jolloin laukaisumäärät maalia kohden notkahtivat. Lukuun ottamatta tätä poikkeusta, jolloin kumpikaan miehistä ei pelannut NHL:ssä, voidaan todeta, että maalivahtipelin kehitys ei ole relevantti argumentti erikseen, koska kehitys nähdään myös suoraan maalimääristä.

Tilastot eivät tietenkään ole kaikki kaikessa, mutta kukaan ei voi ilman sen suurempaa hämminkiä väittää, että McDavid olisi kokonaisvaltaisempi pelaaja kuin Gretzky, tai päinvastoin. Pudotuspelimenestys ja saavutukset puhuvat "Väinön" puolesta − ainakin toistaiseksi.

Verrataanpa vielä näitä miehiä aikojensa muihin pistemiehiin. Tämä on seikoista ehkä köykäisin, mutta syytä ottaa huomioon. Kausina 1980–84 seuraavaksi paras pistemies Gretzkyn jälkeen oli muuan Mike Bossy. Hän teki 1,65 pistettä per peli eli 67 % Gretzkyn määristä. Tämä tarkoittaisi nykypäivänä sitä, että McDavidin jälkeen seuraavaksi paras pistemies tekisi keskimäärin 76 pistettä kaudessa. Kuten kirjoittaja itsekin myönsi, Gretzky oli aikaansa reilusti edellä. Mutta täysin samaa ei voi välttämättä sanoa herra McDavidistä. Ennemminkin luonnehtisin häntä nykypelin parhaaksi toteuttajaksi.

Seuraava potilas: Aleksandr Ovetškin. Otetaan viereen vielä kirjoittajan välistä jättämä Sidney Crosby. Näiden veijareiden kanssa saamme hieman pidemmän vertailuskaalan: 15 kautta. Crosbylla on heistä parempi pistekeskiarvo. 1,28 pistettä per peli kausina 2005–2020 tuottaisi hämmästyttävät 1,67 pistettä per peli kausille 1979–1994. Se olisi kolmanneksi paras siltä aikakaudelta. Edellä olevat kaksi muuta miestä, Gretzky ja Mario Lemieux, kuitenkin huitelevat yli kahden pisteen keskiarvoilla.

En väitä, etteikö Ovetškin olisi paras maalintekijä, mitä tämä peli on nähnyt. Gretzky ei kuitenkaan ollut puhdas maalintekijä. Ota Gretzkyltä maalit pois, ja hän on edelleen kaikkien aikojen paras pistemies. Pannaan siitä huolimatta Aleksanteri Suuri meidän aikakausiperspektiiviimme.

McDavidin paras kausi vuosina 1980–84 olisi tuottanut hänelle 161 pistettä. Gretzky teki tuolloin huonoimmalla kaudellaan 164 pistettä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Väite kuului: "Aleksandr Ovetškin paukuttaisi kiekon maaliin helposti yli 90 kertaa 1980-luvun NHL:ssä". Parhaalla kaudellaan 2007–08 maalien valossa "Ovie" teki 65 maalia eli 0,79 maalia per peli. Seuraavaksi paras kausi on tähän asti ollut 56 maalia 79 pelissä. Nämä tahdit tuottaisivat suurimaalisimmalla kaudella 1981–82 maalimäärät 91 ja 82. Väite on siis saavutettu puoliksi. 90 maalia tulisi täyteen, mutta se vaatisi uran parasta kautta ja sen pitäisi vielä osua suurimaalisimmalle kaudelle yli 70 vuoteen. Sivuhuomiona Gretzkyn parhaat maalimäärät olivat 92 ja 87 maalia olematta puhdas maalintekijä.

Mielenkiintoisin tilasto kirjoittajan mielipidettä vastaan on kuitenkin vielä kertomatta. Tekstissä tokaistiin seuraavat sananparret: "Gretzkyn onneksi yleisesti ottaen merkittävät kehitykset maalivahti- ja puolustuspelissä tapahtuivat vasta legendan uran viimeisten kausien aikana. Ehdoton pioneeri tässä tapauksessa oli Jacques Lemairen valmentama New Jersey Devils".

Jacques Lemaire valmensi New Jersey Devilsiä kausina 1993–1998 voittaen siinä sivussa myös kertaalleen Stanley Cupin. Hän kieltämättä oli puolustuksellisen pelitavan pioneeri, mutta Gretzkyyn hän ei selvästikään ainakaan suoraan vaikuttanut. Lemairen Devilsiä vastaan Gretzky teki 32-vuotiaasta 37-vuotiaaksi tehoja tahdilla 1,31 pistettä per peli, kun näinä vuosina hänen kokonaistahtinsa oli 1,25. Gretzky selvästi hidastui iän myötä, mutta oliko se Jacques Lemairen ja kumppaneiden luoman pelitavan muutoksen ansiota? Voi olla, mutta sitä on myös syytä epäillä.

Vihdoin pääsemme kahdesta pääargumentista jälkimmäiseen. Urheilullisuudessa on eittämättä edetty jättiläisen askelin 80-luvusta tähän päivään. Siitä huolimatta tänä päivänäkin vajaan 1 000 pelaajan liigassa on laaja kirjo tämän alueen saralla. Ero urheilullisimman ja vähiten urheilullisimman välillä on edelleen suuri. Mitä jos Gretzky olisi pelannut urheilullisempia pelaajia vastaan? Tähän kysymykseen voi vastata vain yhtä epämääräisellä vastakysymyksellä: Kuinka paljon parempi Gretzky olisi ollut nykytietämyksen ja -teknologian avulla?

Numero 99 on itsekin sanonut, että hänen olisi huomattavasti vaikeampaa pelata nykypäivänä, eikä voisi saada samanlaisia numeroita aikaiseksi kuin hänen aikanaan. Omien sanojensa mukaan hän kuitenkin selviytyisi pelikäsityksensä avulla. Ja pelikäsitys on edelleen tärkein ominaisuus jääkiekossa. Hyvinä esimerkkeinä tästä toimivat vaikkapa Andreas Athanasiou ja Anthony Duclair. Miehet ovat taitavia ja nopeita kuin mitkä, ja nimenomaan nämä ominaisuudet ovat korostuneet viime vuosina NHL:ssä. Kuitenkin heillä on ollut pelillisiä vaikeuksia vähän väliä. 48-vuotias Jaromir Jágr veteli "öögalla" vielä kuluneella kaudella Tšekin pääsarjassa, vaikka oli kentän hitain pelaaja.

Wayne Gretzkyn kanssa vertailun kestää juuri ja juuri yksi pelaaja NHL:n historiassa, Mario Lemieux, mutta hänkään ei ole pelannut kohta 15 vuoteen. Gretzky on kaiken arvostuksensa ansainnut, ja nykypäivän pelaajilla on vielä pitkä matka vastaavaan kunniaan.

Vili-Jussi Mäkinen

Lähteet: NHL.com ja hockey-reference.com

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös