Lauantai-ilta venyi Ässien osalta ylitöiksi jatkoajalla, kun vaikeuksissa ollut Jukurit nousi kolmannessa erässä kymmenessä minuutissa kolmen maalin takaa tasoihin. Pata oli sillassa vielä erän loppupuolellakin, joten Tylor Spinkin voittomaali jatkoajan lopussa tuli porilaisille tarpeeseen.
Käänteet ovat urheilun suola, ja Jukurien sitkeys oli sympaattista, vaikka tappio koituikin päävalmentaja Pekka Kangasalustan potkuiksi. Joukkue osoitti, että selkä ei suoristu.
Silti vahvimmin mieleen jäi Ässien hyvin kummallinen peluuttaminen, joka vain huipentui jatkoajalla.
Tärkein kysymys on, miksi Spinkit eivät ole listan kärjessä.
Voittomaali mukaan luettuna Tylor ja Tyson Spink olivat tähänastisen ässäuransa parhaassa liekissä. Tylor teki tehot 2+1, ja velipoika venyi pykälän verran parempaan suoritukseen tehoilla 2+2. Aika moni olisi päästänyt Spinkit ulkoilemaan jatkoajalla jo ennen viimeistä minuuttia. Veljesten viimeisessä vaihdossa aloituksesta maalilauluun ei kulunut kovin montaa sekuntia.
Aiemmin kentällä oli käynyt pyörähtämässä pelaajia, joilla on ollut merkittäviä ongelmia viimeistelynsä kanssa. Esimerkiksi Peter Tiivola osui edellisen kerran 25. lokakuuta, ja Sami Lähteenmäki onnistui tapaninpäivänä ensimmäistä kertaa yli vuoteen.
Joukkueen etua on toki sekin, jos uinuvat viimeistelijät saadaan hereille, mutta Spinkit tekivät Jukurit-ottelun tehonsa suurin piirtein 15 ja 16 minuutin peliajoilla.
Jos Ässät haluaa pudotuspeleihin niin kiivaasti kuin väitetään, miksi peluutuksella annetaan helppoa tasoitusta? Nimet, jotka ovat jatkoajan pelivuoroissa edellä, eivät ole ydinasia. Tärkein kysymys on, miksi Spinkit eivät ole listan kärjessä.
Ja miksi kahden miehen yhteensä seitsemän tehopisteen iltaan ei reagoida?
Tylor Spinkin tapauksessa on toinenkin ulottuvuus, missä helposti saatavissa olevia tehoja jätetään hyödyntämättä. Kanadalaissentteri on tilastoissa Liigassa säännöllisesti aloittavista kolmantena, toki 200−300 pienemmillä aloitusmäärillä kuin yläpuolella olevat Jarkko Immonen ja Hannes Björninen.
Niin tai näin, Ässillä on pitkästä aikaa riveissään oikeasti yksi sarjan parhaista aloittajista. Spinkin luvut ovat sekä puolustus- että hyökkäyspäädyssä 60 prosentin tuntumassa, vähän ylikin. Kokonaislukema on 58,2%. Huomioitavaa on, että syys-lokakuussa prosentit pyörivät vielä lähempänä seitsemääkymmentä, ja tahdin normalisoituminen oli lähinnä odotettavaa.
Joka aamu, kun aurinko nousee ilman sopimusuutisia, jatko Porissa käy epätodennäköisemmäksi.
Sillä, että tärkeisiin aloituksiin asetetaan 10−20 prosenttiyksikköä heikommin suorittaneita pelaajia, menetetään ratkaiseva etu.
Spinkiä voisi hyvin käyttää vaikka täsmäaseena ylimääräisissäkin vaihdoissa, kun tilanne sallii livahtamisen takaisin huilaamaan.
Peluutuksen ja vääränlaisen säästelyn tekee kummalliseksi myös se, että Spinkin veljesten kohdalla ei ole mitään merkkiä kuntokuurin tarpeesta tai siitä, ettei virta riitä peräkkäisiin peleihin.
Muista ulkomaalaisvahvistuksista voi sanoa, että harjoitustauko on tullut tarpeeseen.
Spinkeistä voi todeta myös, että spekulointi sopimustilanteesta ei ole näkynyt kentällä mitenkään. Kehitysjohtaja Tommi Kerttula kertoi Satakunnan Kansalle, että pelaajien kanssa on istuttu alas ja keskusteltu.
Spinkien osalta tämä tarkoittaa sitä, että joka aamu, kun aurinko nousee ilman sopimusuutisia, jatko Porissa käy epätodennäköisemmäksi.
Silti minkäänlaisesta asenneongelmasta ei voi puhua, päinvastoin. Tyson Spink tuli sairauslomalta niin sanotusti karmit kaulassa ja tehokkaana, ja veljensä poissaolon aikana Tylor Spink iski kelpo tehot yksinkin.
Keväällä 2020 pudotuspeleihin pääsee todennäköisesti pienemmällä pistemäärällä kuin moneen vuoteen, joten Ässissä olisi syytä miettiä, miten joukkueesta saa viimeisetkin tehot irti.
Peluutus on yksi vaihtoehto.