Taklaaminen on olennainen osa jääkiekkoa, paitsi kun on kyse naisten jääkiekosta. Asia ei ole kuitenkaan aina ollut näin. Aikojen alussa myös naiset saivat taklata, kunnes isot herrat päättivät toisin. Päätöstä perusteltiin muun muassa sillä, että pelissä sattuneet vammat vähenisivät, erityisesti pään alueen vammat.
Suomessa harva nainen pääsee aloittamaan uraansa pelkästään tyttöjoukkueissa. Suurin osa aloittaa junioriaikoina poikajoukkueissa, joissa taklaaminen on sallittua. Poikien sarjoissa pelaavat tytöt opettelevat taklaamaan ja ottamaan taklauksia vastaan siinä missä joukkuetoverinsa.
Nyt taklaamista ei nähdäkään enää riskinä tytöille. Mikäli nähtäisiin, ei tytöillä olisi mitään asiaa poikien sarjoihin.
Osa tytöistä ennättää pelata poikien mukana teini-iän loppupuolelle asti, jolloin pelien kovuuskin on kasvanut ja teini-ikäiset pojat alkavat olla jo miehen mitoissa. Edelleen taklaaminen on ok. Mutta kun siirrytään pelaamaan naisjoukkueisiin, tulee iso kulttuurimuutos.
Enää ei saa taklata. Jos taklaat, jäähykoppi kutsuu. Vaikka olisit taklannut puhtaasti, niin kuin poikajoukkueissa on opetettu.
Ei ihme, että naisten otteluissa jäähyn syynä on useasti "sääntöjen vastainen taklaus". Monella pelaajalla taklaaminen tulee selkärangasta, jos sitä on saanut tehdä nuoruusvuosina monen monta kautta. Tämä luo myös riskejä suuriin vahinkoihin.
Otteluissa ei saisi taklata, joten periaatteessa et osaa odottaa näin tapahtuvan. Kuitenkin näin on tapahtunut ja tulee tapahtumaan. Tällaisissa tilanteissa riski loukkaantumiseen on huomattavasti isompi. Et osaa ottaa taklausta vastaan, sillä sinun ei pitäisi edes joutua taklatuksi.
Taklaamisen sallimisesta naiskiekossa on keskusteltu usein, osa pelaajista on sitä vastaan ja osa puolesta. Asia on mielestäni kaksipiippuinen. Itse olen aloittanut jääkiekon lähes aikuisiällä, joten jos taklaaminen sallittaisiin nyt, itselläni olisi muutama sairaalareissu tiedossa.
Jos taklaaminen toisaalta olisi sallittua, olisi myös opetettu kuinka taklaukset otetaan vastaan. Haaveissani taklaaminen sallitaan myös naiskiekossa, mutta muutos tulee tehdä asteittain. Esimerkiksi ensin päätös, että tiettynä vuonna syntyneet tytöt saisivat taklata. Se, kuinka se käytännössä toimisi, on taas asia erikseen.
Taklaaminen tuntuu olevan myös suoraan verrannollinen pelien viihdearvoon. Miesten peleissä on enemmän kovuutta kuin naisten, käytännössä vain siitä syystä, että peli saa olla fyysisempää taklausten ollessa sallittuja. Halleilla kuuluvat kannustushuudot, kun vastustajan pelaaja niitataan laitaan. Taklaamisen ei pitäisi lähtökohtaisesti olla toisen satuttamista, vaan pelillinen liike. Toki ylilyöntejä tapahtuu, mutta pääasiallisesti se on vain keino saada vastustaja irti kiekosta.
Olisi mielenkiintoista nähdä naisia päättämässä naisten asioista. Päätös kieltää taklaaminen naiskiekossa on tullut miehiltä. Perustelut ovat tulleet miehiltä. Voi olla, ettei taklaamista koskaan sallita, mutta asiassa pitäisi kuulla naissukupuolen edustajia. Heitä, jotka jäällä ovat ja pelaavat.