Monia vaihtoehtoja Torontossa
Joukkueella oli tämän vuoden draftiin lähdettäessä käytettävissään yhteensä ruhtinaalliset neljätoista varausvuoroa, joista yhdeksän neljän ensimmäisen kierroksen aikana. Yhtenä syynä näin suureen varausmäärään alkukierroksilla oli Philadelphian kanssa tehty Oates-kauppa, jossa Washington sai jokaiselle kolmelle kierrokselle Flyersilta varausoikeuden. Suurin osa varausvuoroista ei kuitenkaan ollut kierrosten alkupäästä, vaan lähinnä sen keskiväliltä tai loppupäästä, joista hyvänä esimerkkinä ovat ensimmäisen kierroksen vuorot (12,13, 26).
Vaikka varausvuoroja oli paljon, ei varaustilaisuuden sadosta odotettu sinällään hurjasti, sillä tämän vuoden ikäluokkaa ei pidetty minään loistavana kärkikymmenikön jälkeen. Niinpä olikin odotettavampaa, että Caps pyrkisi käyttämään varausvuoronsa joko hankkiakseen jonkun viidestä ensimmäisestä varausoikeudesta tai pelaajakaupan lisukkeeksi, etenkin kun kauden loputtua McPhee oli ilmoittanut pyrkivänsä kesän aikaan vahvistamaan joukkuetta lähinnä pelaajakauppojen avulla. Epätodennäköisimpänä pidettiin sitä, että seura pitäisi ja käyttäisi kaikki vuoronsa. Mutta kuinkas siinä sitten kävikään…
Suunnitelma A:sta suunnitelma C:hen
Viikolla ennen draft-viikonloppua Capitals paransi tilannettaan ensimmäisen kierroksen varauksien suhteen tekemällä vaihtokaupan Dallasin kanssa. Kaupan jälkeen joukkue omisti varaukset 12,13 ja 17, ja menetti omat 26. ja 42. vuoronsa sekä ensi vuoden kolmannen kierroksen varausvuoron. Kaikki viittasi siihen, että Caps pyrki vaihtamaan ainakin osan kärkivuoroistaan joko aikaisempaan vuoroon tai ns. ”valmiiseen” pelaajaan. Kuumimpana huhut kävivät Atlantan omistaman #2 tai Columbuksen omistaman #3 varausvuoron suhteen, joilla Caps luultavimmin olisi tavoitellut Dale Hunterin viime kaudella valmentamaa ja suosittelemaa Rick Nashia. Kaikki kuitenkin tietävät, kuinka tilaisuudessa lopulta kävi.
Kun selvisi kuinka ensimmäiset neljä varausta menivät, eivätkä Edmontonin kanssa käydyt keskustelut Mike Grierin tai Anson Carterin hankinnasta edenneet, näytti yhä todennäköisemmältä, että joukkue tulisi pitämään varausvuoronsa. Viidennen varauksen ja kahdennentoista varauksen välissä valittiin jokunen yllättäväkin pelaaja, ja yhtäkkiä Capsien 12. varausvuorosta olikin moni muukin joukkue kiinnostunut. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt, koska valittavaksi oli jäämässä sellaisia nuoria, joiden Caps-scoutit olivat olettaneet tulleen valituksi jo ennen joukkueen omaa vuoroa. Niinpä McPhee ja pääscoutti Ross Mahoney päättivät, että joukkue pitää kaikki ensimmäisen kierroksen varausoikeutensa ja pyrkii sitä kautta vahvistamaan Jagr-kaupassa kovasti köyhtynyttä tulevaisuuden pelaajien joukkoa.
Lindlöf ensimmäinen suomalainen sitten Elomon
Capitals päätyi lopulta varaamaan kaikilla varausvuoroillaan, eli organisaatio vahvistui kolmellatoista uudella pelaajalla. Ensimmäisen kerran sitten vuoden 1995, jolloin Caps varasi Miika Elomon ensimmäisellä kierroksella, varattujen joukosta löytyi myös suomalaisnimi, kun Caps varasi Tapparan kasvatin Joni Lindlöfin seitsemännen kierroksen varausvuorollaan. Varattujen pelaajien luettelosta käy selville selkeästi, mitä osastoa Capitals keskittyi tänä vuonna paikkaamaan, sillä kolmestatoista varatusta pelaajasta yhdeksän on hyökkääjiä, ja loput neljä jakautuvat tasan maalivahdin ja puolustajan tonteille. Lähes kaikkia varattuja kenttäpelaajia yhdistää kaksi yhteistä ominaisuutta: nopeus ja taito. Ainoastaan Patrick Weller ja Jevon Desaultes poikkeavat selkeästi tästä kaavasta, sillä he edustavat enemmänkin fyysistä rymistelyosastoa.
McPhee varasi jälleen tuttua kaavaansa noudattaen: neljällä ensimmäisellä kierroksella varataan Kanadan junnuliigoissa (yleensä WHL:ssä) pelanneita, lähinnä pohjoisamerikkalaisia pelaajia, ja vasta siitä eteenpäin mukaan tulevat myös eurooppalaiset ja yliopistopelaajat. Vaikka draftin painopiste olikin hyökkääjissä, niin toisen kerran peräkkäin Washingtonin ensimmäisenä varaama pelaaja oli puolustaja, tosin hyökkäyspainotteinen sellainen.
Perinteiseen tapaansa myös tämän vuoden draftissa McPhee scouttijoukkoineen aiheutti ihmettelyä fanijoukoissa varaamalla pelaajan selkeästi aikaisemmin kuin mitä yleisesti oli odotettu. Lisäksi varattujen joukosta löytyy pelaajia, jotka tulivat valituiksi ”puskista”, eli he ovat suurelle yleisölle ”mr. noubadeja”.
Capitals-vuosikerta 2002
1 kierros/12. Steve Eminger, puolustaja (CAN)
185 cm, 88 kg, s. 31.10.1983
Kitchener (OHL) 64 GP, 19 G, 39 A, 58 PTS, 93 PIM
Ampuu oikealta…. OHL:n pakkien pistepörssin viitonen… valmentajien äänestyksessä OHL:n läntisen konferenssin toiseksi paras luistelija… Top Prospect-pelin nopein kiekonkäsittelyradalla… Joukkueensa tehokkain puolustaja, koko joukkuepistepörssin nelonen… rankattiin kuudenneksi CSB:n pohjoisamerikkalaisten kenttäpelaajien listalla... verrattu pelityyliltään mm. Larry Murphyyn… Redline Reportin ”Best Character Guys” ja “Fiercest Competitors” –listalla… valittiin tämän kauden CHL:n Allstars-kakkosviisikkoon…
Toisena vuotena peräkkäin Capitals varasi ensimmäisellä vuorollaan hyökkäävän puolustajan, tällä kertaa Steve Emingerin OHL:stä. Caps odotti Emingerin tulevan valituksi jo aikaisemmin, joten hänen nappaamisensa oli joukkueelle mieluisa yllätys. Kolme kautta Kitchenerin takalinjoilla luutinut Eminger on kookas puolustaja, jonka suurimmat avut ovat loistava liikkuvuus ja kiekolliset taidot. Emingerillä pysyy kiekko lavassa ja avaussyötöt napsahtavat kovalla tarkkuudella omien lapaan. 19-vuotias torontolaissyntyinen on myös vahva ylivoiman viivamies eikä pelkää nousta tukemaan hyökkäyksiä, kun tilanne sen sallii. Eminger on tottunut pelaamaan lähes 30 minuuttia per peli, ja vastuuta tulee niin tasavoimalla kuin erikoistilanteissakin.
Eminger ei ole hyökkäyspainotteisuudestaan huolimatta epäluotettava puolustuspelaamisessa vaan pyrkii taklaamaan ja poistamaan vastustajat maalin edestä aina kun tarve vaatii. Mies itse toteaa, että nykyään hän keskittyy ensin hoitamaan puolustusvelvoitteet mahdollisimman hyvin ja sitten liittymään hyökkäysavuksi, mikäli tilanne sallii. Puolustuspäässä aggressiivisuus ja terävyys ovat kuitenkin juuri ne osa-alueet, joilla Emingerin tulee kehittyä, jotta NHL-pelipaikka aukeaisi lähivuosina.
Tulevaisuus: Eminger pelannee vielä ainakin ensi kauden junioriliigassa ja on muutenkin ehkä parin vuoden päässä NHL-pelipaikasta. Joukkueen tänä vuonna varaamista pelaajista Eminger on kuitenkin näillä näkymin se peluri, joka ensimmäisenä tavoittelee NHL-pelipaikkaa. Mikäli kaikki menee putkeen, tulee Eminger ottamaan pelipaikkansa tulevaisuudessa kahdesta ensimmäisestä pakkiparista ja ylivoiman pyörittäjänä.
1/13. Alexander Semin, laituri (RUS)
183 cm, 77 kg, s. 3.3.1984
Chelyabinsk (Venäjä 1-div) 46 GP, 13 G, 8 A, 21 PTS, 52 PIM
Kenttäpelaajien eurolistalla kakkonen… alle kahdeksantoistavuotiaiden MM-kisoissa pistepörssin kakkonen kahdeksalla maalilla ja seitsemällä syötöllä kahdeksassa pelissä, plusmiinus lukema +13… ampuu vasemmalta… viime kausi Venäjän ”ykkösdivarissa”… vuoden 2002 ensimmäinen venäläisvaraus… Redline Reportin ”Best Pure Skaters” –listan viitonen…
Toinen pelaaja, jonka odotettiin menevän jo aikaisemmilla varausvuoroilla. Seminillä on kaikki mahdollisuudet tulla Capitalsien seuraavaksi Peter Bondraksi eli maalitykiksi ja pelien ratkaisijaksi. Hyökkäyspään arsenaalista ei puutu mitään aseita: sulava luistelija, kiekonkäsittely vankkaa venäläistä tasoakin parempaa, ja laukaus lähtee napakasti niin ranteella kuin etenkin lyöntilaukauksenakin. Pelaa vähintäänkin hyvin kentän molemmissa päissä, mutta parhaimmillaan kuitenkin vastustajan kenttäpuoliskolla. Semin viihtyy myöskin trafiikkialueilla, vaikkei kokoa olekaan liikaa.
Syy, miksi moni joukkue jätti Seminin valitsematta, on laiturin koko. Eri lähteistä riippuen hänen pituudekseen kerrotaan 180-185 senttiä, ja pienemmässäkin luvussa on kaverin livenä nähneiden mukaan jonkin verran hyvän miehen lisää. Semin tarvitsee myös lisää massaa ja yläkehoon voimaa, mikäli haluaa luoda uraa NHL:ssä.
Tulevaisuus: Russianprospect-sivuston mukaan Semin on tehnyt sopimuksen ensi kaudesta Venäjän Superliigassa pelaavan Lada Togliattin joukkueen kanssa. Siirtyminen yhteen Euroopan kovimmista liigoista on luonnollinen jatko Seminin kehityskaaressa ja antaa hänelle mahdollisuuden vahvistua fyysisesti ja henkisesti kohti NHL:ssä vaadittua tasoa. Seminillä on selvästikin potentiaalia tulla yhdeksi tulevaisuuden pelätyimmistä snaippereista NHL:ssä.
1/17. Boyd Gordon, RW (CAN)
180 cm, 86 kg, s. 19.10.1983
Red Deer (WHL) 66 GP, 22 G, 29 A, 51 PTS, 19 PIM
Redline Reportin ”Best Character Guys” ja “Fiercest Competitors” –listalla… saman lehden “Most underrated Players” –listan vitonen… ampuu oikealta… kolme kautta Red Deerissä… valittiin 2002 NHL Top prospects -peliin ja antoi pelissä kaksi syöttöä… valittiin viikon pelaajaksi WHL:n Itäisen konferenssin finaaleissa…
Gordonin valinta jo draftin 17. pelaajana oli yksi ensimmäisen kierroksen suurimmista yllätyksistä, sillä hänen oli odotettu menevän vasta toisella varauskierroksella. Moni ihmetteli, miksi McPhee poimi 19 vuotta lokakuussa täyttävän laiturin jo näin aikaisessa vaiheessa. Yksi syistä voi olla Gordonin hyvät esitykset WHL:n pudotuspeleissä. Gordon oli WHL:n loppuotteluihin selvinneen Red Deerin kolmanneksi paras pistemies 10 maalilla ja 12 syötöllä 23 pelissä.
Gordon on pelaaja, joka on tasaisen hyvä lähes kaikilla osa-alueilla. Luistin liikkuu kiitettävästi kaikkiin suuntiin, ja laukauskin on hyvä ja lähtee nopeasti. Gordon on myös ärhäkkä karvaaja eikä pelkää fyysistä peliä, vaikkei varsinaisesti aggressiivinen pelityyliltään olekaan. Eniten Gordonin kohdalla on kehuttu hänen peliälyään, asennettaan ja valmennettavuuttaan. Gordon suostuu rooliin kuin rooliin ja tekee aina parhaansa sata lasissa: joukkueen etu ajaa oman edun edelle. Kuulostaako tutulta? Allekirjoittaneelle kuvaus tuo mieleen erään Steve Konowalchuk -nimisen laiturin…
Tulevaisuus: Gordonista povaillaan hyvää kolmosketjun kahden suunnan laituria, joka tekee kaikkensa joukkueen hyväksi. Gordon pelannee ensi kauden vielä junioriliigassa, mutta saattaa olla vuoden päästä harjoitusleirillä jo yllättävänkin lähellä pelipaikkaa itse Liigassa.
2/59. Maxime Daigneault, maalivahti (CAN)
185 cm, 88 kg, s. 23.1.1984
Val d'Or (QMJHL) 61 GP, 3.38 AVG, .877 SV PCTG
Pohjois-Amerikan maalivahtilistan kolmonen…. Kanadan alle 18-vuotiaiden joukkueessa MM-kisoissa… 2000 QMJHL-draftin ykkösvaraus… valittiin Memorial Cupin AllStarsiin ja turnauksen parhaaksi maalivahdiksi 2001… valittiin 2002 CHL/NHL Top Prospects peliin…
Daigneautin valinta oli kahdestakin syystä yllättävä veto McPheeltä. Yleisesti Capitalsien maalivahtitilannetta pidettiin hyvänä sen jälkeen, kun Oates-kaupassa hankittiin huippulupaus Maxime Ouellet. Ouelletin lisäksi Billingtonin syrjäyttämistä luukkumiehen paikalta kärkkyy Sebastian Charpentier, joka pelasi kauden kaksi viimeistä runkosarjan ottelua Caps-paidassa. Muun kauden hän pelasi farmin ykkösvahtina. Näiden kavereiden takana on vielä Slovakian MM-kisajoukkueessa pelaava Rastislav Stana. Niinpä maalivahtilupauksen varaaminen, etenkin ensimmäisillä kierroksilla, oli yllätys.
Toinen yllätys oli se, että Daigneault laskettiin monessa muussa organisaatiossa ns. riskitapaukseksi. Viime kaudella Daigneaultin uskottiin olevan varma ykköskierroksen valinta, kun hän johdatti loistavilla esityksillä joukkueensa QMHJL:n mestariksi ja Memorial Cupin loppuotteluun, jossa häviö tuli vasta jatkoajalla. Viime kauden Memorial Cupin paras maalivahti jatkoi tällä kaudella runkosarjassa joukkueensa selkeänä ykkösvahtina ja pelasi yli 60 ottelua, muttei pystynyt pitämään pudotuspeleissä enää selkeää ykkösvahdin paikkaansa heikohkojen esitysten takia. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissakaan Kanadan joukkueessa Daigneaultin esitykset eivät menneet putkeen, sillä viidessä hänen pelaamassaan ottelussa Kanada selviytyi voittajaksi vain kerran. Muun muassa Venäjää ja USA:ta vastaan verkko heilahti Daigneaultin takana kahdeksan kertaa.
Daigneault on isokokoinen maalivahti, joka pelaa butterfly-tyylillä. Daigneaultin torjunnat pääsisivät harvoin pelien highlightseihin, sillä kokonsa ja nopean hanskansa ansiosta hänen torjuntansa näyttävät usein helpoimmilta kuin mitä oikeasti ovat. Kookkaana maalivahtina Daigneaultin pitää vielä parantaa liikkuvuuttaan ja etenkin saada tasaisuutta otteisiinsa, jotta ovet NHL-jäille joskus aukeaisivat. Potentiaalia kaverissa löytyy kyllä kiitettävästi.
Tulevaisuus: Daigneault jatkaa junioriliigassa ensi kaudella ja on luultavimmin monen vuoden projekti ennen kuin on valmis ahdistelemaan tosissaan NHL-vahdin paikkaa.
3/77. Patrick Wellar, puolustaja (USA)
190 cm, 94 kg, s. 12.4.1984
Portland (WHL) 61 GP, 3 G, 10 A, 13 P, –4, 125 PIM
Ampuu oikealta…. aloitti hyökkääjänä, nykyään pelaa puolustajana… suosikkipelaaja Derian Hatcher… Redline Reportin “Toughest Players/Best Fighters” – listalla…
Wellar poikkeaa suurimmasta osasta muista varatuista Caps-nuorukaisista pelityyliltään. Kun muiden vahvuudet osuvat kategoriaan taitavat ja nopeat, Wellarin vahvuudet ovat voima ja aggressiivisuus. Wellar on fyysinen puolustava puolustaja, joka ei anna vastustajalle armoa puolustusalueella. Saskatoonista kotoisin oleva jenkkipakki terrorisoi vastustajia pomminkovilla taklauksilla ja pitää ronskeilla otteillaan huolen siitä, ettei oman joukkueen maalivahdin edessä asu kukaan vastustajista. Wellar ei ujostele pudottaa hanskojaan tarvittaessa vaan ottaa haasteen vastaan. Kiekollisessa pelissä kookas puolustaja ei tavoittele tähtiä taivailta vaan tyytyy peruspeliin. Wellarilla on kova, joskin epätarkka lämäri, jota hän säästelee turhan usein.
Wellarin heikkoudet ovat otteiden epätasaisuus ja loukkaantumiset. Parhaimpina päivinä hän dominoi peliä fyysisyydellään, mutta vastaavasti huonoina iltoina hän on kaukalossa todella huomaamaton. Wellar on viettänyt kahtena viime kautena lähes neljäsosan kaudesta sairaslistalla olkapäävammojen ja sormen murtumisen takia.
Tulevaisuus: Wellarista voi kehittyä NHL-tason kolmospakkiparin fyysinen puolustaja, mikäli hän saa otteisiinsa tasaisuutta. Fyysisellä puolella kehitystä ei juurikaan enää tarvita, lähinnä pelin muut osa-alueet kaipaavat pientä hiontaa.
3/92. Derek Krestanovich, sentteri (CAN)
185 cm, 80 kg, s. 29.4.1983
Moose Jaw (WHL) 63 GP, 15 G, 33 A, 48 P, +16, 93 PIM
Ampuu vasemmalta… rankkaamaton CSB:n listoilla… pelasi samassa joukkueessa Moose Jaw’ssa Capsien kahden edellisen vuoden ykkösvarauksien (Sutherby, Paetcsh) kanssa… runkosarjassa joukkueensa 4. paras pistemies ja 2. paras plusmiinus… pudotuspeleissä 3. paras pistein 12 7+4…
Krestanovichin voi laskea yhdeksi yllättäväksi valinnaksi lisää, sillä mm. CSB:n listoilta 19-vuotiasta laituria ei löydy lainkaan. Krestanovich lienee jäänyt Caps-scouttien mieleen samalla, kun he ovat tarkkailleet Sutherbyn ja Paetschin otteita Moose Jaw’ssa, ja varmasti hienot pudotuspeliesitykset nostivat melko tuntemattoman sentterin osakkeita. Krestanovich siirtyi kesken kauden Kamloopsista, jossa peliaikaa kovatasoisessa porukassa ei löytynyt kolmosketjua ylempää.
Moose Jawssa Krestanovich pelasi runkosarjassa kakkossentterinä ja kakkosylivoimassa. Moose Jaw’n valmentaja Curtis Hunt kuvaili uutta hankintaansa siirron aikaan näin: "Derek's got good speed, great work ethic, he's got grit and tenacity. You build championship teams by having guys play roles and accepting their roles.” Kyseinen kommentti kertonee paljon minkä tyylisestä pelurista on kyse. Vauhtia, duunia, asennetta… uusi Halpern kenties? Krestanovichin rooli kasvoi kauden mittaan hyvien esityksien myötä ja pudotuspeleissä hän oli Sutherbyn kanssa joukkueen paras maalintekijä seitsemällä maalilla.
Tulevaisuus: Krestanovich jatkaa junioriliigassa, ja ensi kaudella hänen roolinsa tullee kasvamaan entisestään, kun joukkueen ykkössentteri Brian Sutherby lähtee hakemaan pelipaikkaa Capseista. NHL:ssä Krestanovichille voisi ennustella kolmosketjun sentterin paikkaa, mikäli kehitys jatkuu yhtä lupaavasti ja massaa kertyy kroppaan.
Kuvauksien teossa käytetty apuna mm. seuraavia sivustoja: www.hockeysfuture.com, www.washingtoncaps.com, www.centralscouting.com ja pelaajien juniorijoukkueiden kotisivuja.
Vuoden 2002 Draftin 4-9 kierrosten Capitals-varaukset käydään läpi myöhemmin julkaistavassa kakkososassa.