Kesällä 2011 juttelin Lempäälän jäähallin kahviossa raumalaisittain suomea puhuneen miehen kanssa. Hän oli LeKin uusi päävalmentaja Marko Keskinen.
Nyt vain reilu vuosi myöhemmin Kisa on ehtinyt kokea karsintakurimuksen, syöksyä tappiokierteeseen ja Keskinenkin erotettiin/lähti omasta aloitteestaan viime viikolla.
Syy ei ole yksiselitteisesti siinä, että Keskinen olisi huono valmentaja vaan siinä, ettei miehen taktinen näkemys jääkiekosta sovi Lempäälään. Nyt selitän miksi.
Keskinen peluutti Lempäälässä melko jääräpäisesti kiekkokontrolliin pohjautuvaa pelitapaansa, mikä ottaa vaikutuksensa suoraan Meidän Pelistä. Tätä nykyisen suomalaisen kiekkoajattelun diivaa ryydittämään Keskinen valjasti keskushyökkääjien suuren puolustusvastuun.
Taktiikka toimi Keskisen molemmilla kausilla alkukaudesta vastustajien ollessa vielä hauraita ja LeKin ollessa nimekkäänä joukkueena melko rutinoitunut nippu kääntämään tasaisia otteluita edukseen.
Molempien kausien edetessä sinimustat törmäsivät samoihin ongelmiin. Maalinteko tökki, itseluottamus haihtui ja puutteellinen valmistautuminen otteluihin antoi liikaa eteen vastustajille.
Antti Höllin, Jaakko Pellisen ja Jarkko Näppilän jälkeen LeKin pelaajisto on täynnä lähinnä työteliäitä ja urheilullisia pelaajia. Kisan pelityylissä kolmen pelaajan kuului olla alituiseen pelin alla. Näin ollen LeKin nopeat vastahyökkäykset jäivät käynnistymättä ja pienessä kaukalossa pelatessa oman pään avauspelaaminen ei ole viivelähtöineen yhtä helppoa kuin Keskisen pelityyli olisi vaatinut. Tämä tyrehdytti muun muassa ylivoimapelaamisen.
Pieni kotikaukalo onkin Kisan menestyksen tae tai este. Modernia ja näyttävää kiekkokontrollipelaamista ei ole helppoa pyörittää tuloksekkaasti tulitikkuaskissa. LeKi on tämänhetkisten tilastojen mukaan Mestiksen heikoin kotijoukkue. On muutoksen aika.
LeKi koki seurana Mestis-historiansa parhaat kautensa Juha Juujärven ja Sami Hirvosen aikana. Kaksikosta Juujärvi vannoo tiukan kiekkokontrollin nimeen, mutta kaudella 2007-2008 Kisa oli yksinkertaisesti niin aliarvioitu jengi, että sen onnistui yllättää monta joukkuetta Lempäälän ankeissa oloissa.
Hirvonen puolestaan tunnetaan täysverisenä lätkäjätkänä, joka uskoo pystysuunnan jääkiekkoon kuin henkeen ja vereen. "Keskeltä läpi ja v*tun lujaa" olikin fraasina kuvaava tuon ajan Kisalle. LeKi kuitenkin saavutti Hirvosen toisella kaudella historiallisen neljännen sijan ja oli todella lähellä mitalia. Tuolloin joukkuetta tähdittivät Matti Kaipaisen ja Jarkko Gladin kaltaiset duunarit, eivät mitkään sulavat taitokiekkoilijat.
Vesa Kokkosen ja Marko Keskisen aikakausilla LeKi on pyrkinyt viihdyttävään, yleisöä kosiskelevaan ja hyökkäävään pelityyliin. Tuloksetta.
Jo pelkkä lainapelaajien tasainen kierto Lempäälässä puoltaa helpommin opittavan pelisysteemin puolesta.
Uuden päävalmentajan Miikka Kuuselan peliura ei sisältänyt montaa ilmaveiviä tai jalkakynää, mutta sitäkin enemmän johtajuutta ja hikeä. Apuvalmentajaksi pestattu, Kuljussa asuva Pasi Saarinenkin tuli tunnetuksi peräänantamattomasta asenteestaan mittavan liigauransa aikana.
Kaksikon meriitit valmentajina rajoittuvat lähinnä Ilveksen junioreissa touhuamiseen, joten odotuksia kuuluisi suhteuttaa tähän. Karu totuus kuitenkin on, että mikäli entinen LeKi-kapteeni ei yhdessä Suomen mestarin kanssa luotsaa Kisaa pudotuspeleihin, kausi on totaalinen floppi. Piste.
Kuuselan ja Saarisen on löydettävä LeKin harjoituksiin jämäkkä vaatimustaso ja luotava sinimustille urheilullisuuteen pohjautuva pelityyli, jossa ei arastella heittää kiekkoa päätyyn. Kaksinkamppailupelaamiseen Kisan joukkue kyllä soveltuu. Kuusela ja Saarinen voivat kysellä pelityylin toteuttamisesta vaikkapa Helmisen Raimolta.
Mikäli uusi valmennusjohto osaa antaa riittäviä vapauksia muutamalle tähtiyksilölleen, valjastaa kokoonpanonsa yksinkertaisen kiekon ikeen ja saa LeKin valmistautumaan otteluihinsa paremmin, Kisa voi nousta suosta. Siinä prosessissa ei ole sijaa viivelähdöille, mediaseksikkyydelle tai analyytikoiden kehuille.
Lempäälässä ei ole ikinä tehty asioita kuten valtavirta odottaisi. Miksi aloittaa nyt?