Mielipide

Millainen on hyvä 2010-luvun jääkiekkoilija?

Muut Sarjat / Kolumni

Lähtökohta on pelata sata peliä kaudessa. Kärkihyökkääjä pelaa noin 20 minuuttia ottelussa. Kärkipuolustaja pelaa 26 minuutista 30 minuuttiin. Silloin sinulla pitäisi olla mailerin fysiikka. Mailerin fysiikalla eli kymmenottelijan fysiikkalla elimistösi käy punaisella koko ajan. Maalaislogiikalla ajateltuna elimistösi pitäisi olla mailerin tyylillä rakennettu. Lisäksi sinun on oltava elastinen. On oltava sellainen ruumiinrakenne, että pystyt suorittamaan niitä 50-60 sekunnin vaihtoja 85 prosentin teholla. Vaatimustaso on helvetin kova.

Täyttyykö vaatimustaso? Se on hyvä kysymys. Silloin tulemme harjoitteluun. Kaikki harjoittelu pitäisi näin maalaislogiikalla liittyä siihen, mitä Pekka Vasala aikoinaan teki. Vartaloahan ei kesässä, eikä syksyssä rakenneta. Fyysinen, urheilullinen pohja pitäisi rakentaa 14-18-vuotiaana, että jaksat harjoitella, kun olet 18-22-vuotias. Koska kun olet 22-vuotias, sinulla pitäisi olla olympiaurheilijan kunto.

Jos saisin olla diktaattori, puhuisin olympiaaneista. Ensimmäinen esiolympiaadi alkaisi luistelukoulusta eli 6-10-vuotiaana. Se sisältäisi kaikkea liikuntaa, mitä taivaan ja maan välillä pitäisi olla, ja siihen sisältyisi vielä tasapaino luistimien kanssa. Luistelutaito pitäisi kehittää samaksi mikä taitoluistelijoilla on silloin kun he ovat 10-vuotiaita.

Seuraavana on 10-14-vuotiaana valmistava olympiadi. Sitten on junioriolympiadi 14-18-vuotiaana, ja se valmistaa sinut 18-vuotiaiden MM-kisoihin, ja viimeisenä olympiadina sinusta tehdään olympiaurheilija. Kun olet 22-vuotias, sinun pitäisi olla valmis olympiaurheilija. Silloin sinun pitäisi pelata siinä kirkkaimmassa salissa, mikä sinun senhetkinen talent on. Siitä eteenpäin se on nyanssien, heikkouksien hinkkaamista. Se on tavallaan pilkunnussimista. Jos huomataan, että joku osa-alue on hieman huonompi, niin sitä korjataan, oli kyse sitten fysiikasta tai itse pelaamisesta.

En näe tätä päämäärää vaikeana, jos meillä riittää kärsivällisyyttä tuoda nuoret urheilijamme ylös.

Tamminen puhuu kevysjalkaisista pelaajista. Se on helvetin hyvä termi, mutta lisäisin siihen sen, että kaikki ihmiset ymmärtävät, mikä on maileri. Sinulla pitäisi olla mailerin fysiikka. Jokainen ymmärtää, että kaudessa on sata kilpailua (ottelua) ja melkein 120 jos olet maajoukkueessa. Jos sinulla on isot, paksut lihakset, on palautuminen näistä kilpailuista mahdotonta, jos et ole elastinen. Ei isoissa lihaksissa mitään vikaa ole, mutta niiden pitäisi olla äärimmäisen kestävät. Sinulla pitää olla pohjat, joilla jaksat liikuttaa isoja lihaksia. Kaikki ymmärtävät, että iso, tönkömpi lihas menee helpommin rikki.

Seurat ovat erittäin tarkkoja siitä, että he eivät hanki pelaajaa, joka on ruumiinrakenteeltaan loukkaantumisherkkä. Nopeat, kevytjalkaiset, kestävät pelaajat ovat tämän päivän jääkiekossa äärimmäisen arvokkaita.

Vierastan isoilla painoilla voimanhankkimista. Siinä on aina riski rikkoa pelaaja. Tulee välilevyn pullistumia, selkärangan rasitusmurtumia, polven kulumia... Meidän tulisi puhua mahdollisimman kestävästä ja elastisesta pelaajasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle