Mielipide

Osa Mestiksen merkityksestä tiivistyy Lasse Pirjetään

MESTIS / Kolumni
Suomalaiselle jääkiekolle on tärkeää, että myös Liigan ulkopuolella on entisiä huippupelaajia siirtämässä kulttuuria ja syvätietoa eteenpäin.

Kolmella kaudella yhteensä 146 NHL-ottelua, 35 maaottelua, kolmet miesten maailmanmestaruuskisat ja aikuisten Suomen mestaruus. Monivuotinen tähtikeskushyökkääjän status kotimaan pääsarjassa.

Ne ovat meriittejä, jotka voisivat aukaista entiselle huippujääkiekkoilijalle jo valmennusuran alkuvuosille Mestistä ja Kokkolaa glamoröösempiäkin paikkoja. Voisi olla liigaseurassa. Miksei ulkomailla.

Mutta Lasse Pirjetä on Hermeksessä. Se kuvastaa osaa siitä, miksi Mestis on suomalaiselle jääkiekolle tärkeä.

Sillä yhtälailla kuin Mestis on pelaajien merkittävä kehitysalusta, se on sitä myös valmentajille. Se tarjoaa myös Liigan ulkopuolelle ympäristön, jossa peliä ja pelaajia kehitetään tavoitteellisesti sekä ammattimaisesti vähintäänkin kohtuullisten paineiden keskellä. Tuo kaikki on oppia, jota ammattivalmentaja tarvitsee.

Pirjetän kohdalla hänen lähtönsä valmentajauralle ei ole ollut kovin kunnianhimoinen. Kausi 2012–2013 Peliittojen apuvalmentajana, kolme viime kautta Jokerien B-juniorien apuvalmentajana ja nyt taas Mestiksessä apulaisena. Hän työskentelee samalla Keski-Pohjanmaan urheiluakatemian lajivalmentajana, mutta eteneminen on kiistatta ollut verkkaista. Pirjetä on sanonut julkisesti halunneensa kehittyä kiireettä, panostaneensa omaan koulutukseensa ja pitävänsä nuorten kanssa työskentelemisestä.

Voi hyvin olla, ettei Pirjetästä koskaan tule esimerkiksi liigatason päävalmentajaa. Voi olla, että hän haluaa pitäytyä juniorivalmennuksessa. Tai ehkä hän tahtoo vain elättää itsensä tutussa ympäristössä pienessä roolissa poissa isoista paineista.

Mutta sekin on jääkiekkokulttuurille tärkeää. On tervettä, että tunnetut entiset pelaajat voivat halutessaan pysyä lajin parissa ilman suuria odotusarvoja menneen urheilijaminän muka velvoittamista korskeista estradeista.

Pirjetän ja vaikkapa hänen Kiekko-Vantaassa työskentelevän kollegansa, pelaajana NHL:ssä piipahtaneen Tony Virran kaltaiset hahmot levittävät kulttuuria, syvätietoa ja kansainvälisiä oppeja lajin kotimaisiin syviin vesiin.

Riippumatta Pirjetän valmennusuran myöhemmin selviävästä suunnasta eiköhän esimerkiksi Hermeksen lupaavasta 16-vuotiaasta hyökkääjästä Wiljami Myllylästä ole ihan mukavaa kuulla Pirjetältä muisteloita NHL-arjesta ja vaikkapa maajoukkuepaidan arvostamisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös