Mielipide

Ovatko pelaajat liian suojattuja?

LIIGA, NHL / Kolumni
Tuovatko liian hyvät ja runsaat varusteet väärän turvallisuuden tunteen? Liian usein nykyjääkiekossa näkee vaarallisia taklauksia, korkeita mailoja ja kyynärpäitä sekä kunnioituksen puutetta.

Jääkiekko on kontaktilaji. On aina ollut ja tulee aina olemaankin. Tästä ei sovi tinkiä. Pelaajat tulevat isommiksi ja fyysisesti paremmiksi pelaajiksi: tämä
tuo vuosi vuodelta uusia elementtejä jääkiekkoon. Mutta missä tulee vastaan raja jolloin pelaajat alkavat olla liian isoja ja kovia? Pelaajille tulee taata varusteiden ja sääntöjen puolesta tietty turvallisuus, koska kenenkään etu ei ole se että joukkueesta puolet on jatkuvasti sairastuvalla. Harva haluaisi edes tällaista lajia pelata.

Varustekehitys huimaa

Kun jääkiekkoa pelattiin pipo päässä tai ilman, jääkiekossa ei paljoakaan puhuttu vammoista. Taklauksia tuli silloinkin mutta taklaukset olivat lähinnä blokkauksia; Avojäätöötit
olivat harvinaisia ja lonkkataklaukset elivät huippuaikoja. Tästä huolimatta esimerkiksi aivotärähdyksiä nähtiin paljon vähemmän kuin nykyisin.

Kun parikymmentä vuotta sitten NHL:ään tuli uusille pelaajille kypäräpakko, lähti päähän kohdistuneiden vammojen käyrä nousuun. Nyt ollaan puhumassa visiiripakosta
NHL:ään mutta onko korkeiden mailojen aiheuttamat onnettomuudet näin estetty? Ei varmasti ole.
Visiirin kanssa silmävammoja sattuu edelleen ja kasvovammoja näkyy kaukalossa joka ottelussa useita.
Usein visiiri jopa pahentaa asiaa koska maila jää usein kasvojen ja visiirin väliin jumiin
aiheuttaen lisää vammoja. Mailat usein nousevat alhaalta ylös jolloin visiiri ei toimi kuten sen pitäisi jos isku tulee alhaalta.

Ongelma ei ole visiirien puute vaan vastuuntunnoton mailan käyttö. Visiirien käyttö ei varmasti opeta pelaajia
pitämään huolta mailastaan. Kyse on myös junioreiden valmennuksesta sillä lapsena opitut väärät tavat ovat vaikea karsia pois aikuisena.

Kypärät ovat ehdottomasti tarpeellisia nykykiekossa. Mutta onko mm. kypäräpakko tuonut mukanaan väärät kovat otteet?
Tuleeko pelaajille tunne että he ovat vahingoittumattomia pukiessaan päälle uudet hi-tech suojat ja kypärät ja
kohtelevat vastustajiaan kuten heillekään ei voisi tapahtua mitään? Ehkäpä tilanne on sama kuin uusilla autoilla ja
niiden kuskeilla. Usein kaikkein rajuimmat onnettomuudet tapahtuu autoilijoille joilla on autoissaan airbagit, ABS-jarrut, turvakorit yms. Harvoin vakavaa tapahtuu mutta kun tapahtuu, lopputulos on yleensä todella paha ja mikä pahinta, usein vastaanottava osapuoli on se joka eniten kärsii. Viaton sivullinen. Olisiko tilanne toinen jos jokainen pelaaja joutuisi pelaamaan ns. terve pelko päällä? Joka pelaaja tilanteeseen mennessään joutuisi varomaan ensin itseään. Nykyisin on liian helppoa singahtaa tilanteeseen kuin tilanteeseen pelkäämättä omaa terveyttään. Tätä tukee myös eräs USA:n yliopistosarjan valmentaja. "Kids think they are immortal. That is before something bad happens."

Jatkuva varusteiden parantaminen ja lisääminen ei voi olla hyväksi. Joskus tulee raja vastaan jolloin ihminen ei enää kestä jos varusteet eivät täytä tehtäväänsä. Jo nykyisin mailaviidakossa katkeaa käsia kun isku osuu hanskan yläpuolelle ja hanskat eivät kestä aina edes sormille tulleita iskuja.

Tulevaisuus on mikä?

Millainen on kiekkoilija kymmenen vuoden kuluttua? Onko pelaajilla kokomaskit? Onko pelivarustus kuten keskiajan haarniska? Toivottavasti ei. Pelaajista tulee tätä menoa luistelevia kyborgeja. Mutta onko jääkiekko enää jääkiekkoa tuolloin? Itse kaipaan aikoja, jolloin mailaa käytettiin kiekon pelaamiseen - ei käsien katkomiseen. Kyynärpäällä nojattiin vaihtopenkillä kaukalon laitaan - ei vastustajan naamaan. Ehkä nuo ajat ovat jo mennyttä, mutta toivottavasti edes osa tuosta saataisiin takaisin rakastamaamme lajiin.

Asiasta voitte keskustella ja jättää argumentteja keskustelupalstalle, Eurokiekko kategoriaan avattuun viestiketjuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle